196
Στην ΕΕ η Ομικρον είναι πλέον κυρίαρχη | REUTERS/Kacper Pempel/File Photo

ΠΟΥ: Με την Ομικρον η Ευρώπη «πιθανόν πλησιάζει στο τέλος της πανδημίας»

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2022, 20:16
Στην ΕΕ η Ομικρον είναι πλέον κυρίαρχη
|REUTERS/Kacper Pempel/File Photo

ΠΟΥ: Με την Ομικρον η Ευρώπη «πιθανόν πλησιάζει στο τέλος της πανδημίας»

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2022, 20:16

Η παραλλαγή Ομικρον, η οποία είναι πιθανόν να προσβάλει 60 εκατομμύρια Ευρωπαίους μέχρι τον Μάρτιο, έχει διαμορφώσει μία νέα φάση για την πανδημία της Covid-19 στην Ευρώπη και είναι πιθανόν να την φέρει κοντά στο τέλος της, εκτίμησε ο διευθυντής της υπηρεσίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε.

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση για προσοχή λόγω της προσαρμοστικότητας του ιού.

«Μόλις το κύμα της Ομικρον αμβλυνθεί, θα υπάρξει για μερικές εβδομάδες και μερικούς μήνες συνολική ανοσία, είτε χάρη στο εμβόλιο, είτε διότι οι άνθρωποι θα έχουν αναπτύξει ανοσία εξαιτίας της μόλυνσης και επίσης λόγω της πτώσης εξαιτίας της εποχικότητας», είπε ο Χανς Κλούγκε.

Ωστόσο, δεν βρισκόμαστε σε «ενδημική φάση», όπως προειδοποίησε. Εξήγησε ότι «ενδημική σημαίνει ότι μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί. Ο ιός αυτός μας έχει εκπλήξει περισσότερες από μία φορά. Κατά συνέπεια, οφείλουμε να είμαστε επιφυλακτικοί».

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, η Ομικρον, που εμφανίστηκε στο τέλος του Νοεμβρίου και είναι μεταδοτικότερη από την Δέλτα, είναι πλέον κυρίαρχη, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Υγείας.

Με την εκτόξευση των κρουσμάτων, το θέμα που τίθεται πλέον είναι «η ελαχιστοποίηση των διαταραχών και η προστασία των ευάλωτων ατόμων» και όχι πλέον η επικέντρωση μόνο στην μείωση της μετάδοσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News