404
Γυναίκα στο Βελιγράδι λαμβάνει την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό | REUTERS/Zorana Jevtic

ΠΟΥ: Η τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό δεν είναι πολυτέλεια

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2021, 01:00
Γυναίκα στο Βελιγράδι λαμβάνει την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό
|REUTERS/Zorana Jevtic

ΠΟΥ: Η τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό δεν είναι πολυτέλεια

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2021, 01:00

Η ενισχυτική δόση του εμβολίου για τη λοίμωξη Covid-19 στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ένας καλός τρόπος προστασίας, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Ευρώπη Χανς Κλούγκε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Η τρίτη δόση του εμβολίου δεν είναι μία πολυτέλεια η οποία έχει στόχο την επιπλέον ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος κάποιου ήδη εμβολιασμένου και την οποία θα στερηθεί κάποιος που δεν έχει κάνει ακόμα καμία δόση. Είναι ο βασικός τρόπος για να κρατήσουμε ασφαλείς τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας», εξήγησε ο ίδιος, όπως υπογραμμίζει ο Guardian.

«Θα πρέπει να είμαστε λιγάκι προσεκτικοί με την ενισχυτική δόση, επειδή δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά επιστημονικά δεδομένα, πρόσθεσε ο ίδιος, εξηγώντας ωστόσο ότι «ολοένα και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η τρίτη δόση διατηρεί ασφαλείς τους ευάλωτους ανθρώπους και αυτό γίνεται από ολοένα και περισσότερες χώρες στην περιοχή μας».

Παράλληλα ο Κλούγκε κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πλεονάζοντα εμβόλια να τα μοιραστούν με άλλες χώρες, ιδιαίτερα αυτές στην ανατολική Ευρώπη και την Αφρική.

Πρόβλεψη για αύξηση νεκρών

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρίνει αξιόπιστη την πρόβλεψη για 236.000 επιπλέον θανάτους από τη λοίμωξη Covid-19 στην Ευρώπη ως την 1η Δεκεμβρίου, σημείωσε ο ίδιος, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για την πρόσφατη στασιμότητα του ρυθμού εμβολιασμού στην Γηραιά Ηπειρο.

«Την περασμένη εβδομάδα, ο αριθμός των νεκρών στην περιοχή αυξήθηκε κατά 11%, και σύμφωνα με μια αξιόπιστη πρόβλεψη, αναμένονται 236.000 νεκροί στην Ευρώπη ως την 1η Δεκεμβρίου, οι οποίοι θα προστεθούν στο 1,3 εκατομμύριο θανάτους που έχουν ήδη προκληθεί από την πανδημία», σημείωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Από τα 53 κράτη μέλη της περιοχής του ΠΟΥ, τα 33 κατέγραψαν αύξηση άνω του 10% στην εμφάνιση κρουσμάτων την τελευταία, την ώρα που ο ρυθμός εμβολιασμού επιβραδύνθηκε.

«Τις έξι τελευταίες εβδομάδες ο ρυθμός εμβολιασμού μειώθηκε κατά 14% λόγω έλλειψης πρόσβασης σε εμβόλια σε ορισμένες χώρες και έλλειψης αποδοχής των εμβολίων σε άλλες», υπογράμμισε ο Κλούγκε.

Χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού στην Υγεία

Αν και τα τρία τέταρτα των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στο σύνολο της Ευρώπης έχουν εμβολιαστεί, σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες η αναλογία αυτή είναι μόνον ένας στους δέκα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Στην Ελλάδα το ποσοστό είναι αρκετά υψηλότερο, αφού σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, στη χώρα μας έχει εμβολιαστεί το 85% των υγειονομικών υπαλλήλων (εδώ).

Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα, στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 58,7% των κατοίκων, ήτοι 262,3 εκατομμύρια άνθρωποι, έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...