276
Φωτογραφία αρχείου από εμβολιασμό σε γηροκομείο στα Μελίσσια Αττικής | Nick Paleologos /SOOC

Πότε θα φτάσουν τα εμβόλια σε κάθε νησί – Σε τέσσερις φάσεις η διανομή τους

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2021, 18:54
Φωτογραφία αρχείου από εμβολιασμό σε γηροκομείο στα Μελίσσια Αττικής
|Nick Paleologos /SOOC

Πότε θα φτάσουν τα εμβόλια σε κάθε νησί – Σε τέσσερις φάσεις η διανομή τους

Protagon Team Protagon Team 21 Ιανουαρίου 2021, 18:54

Το εθνικό σχέδιο για τον εμβολιασμό του κορονοϊού στα ελληνικά νησιά παρουσίασε κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. την Πέμπτη ο υπεύθυνος για την εφοδιαστική αλυσίδα, Ταξίαρχος Αρίστος Περρής.

Το σχέδιο αυτό εκπονήθηκε από το ΓΕΕΘΑ, το υπουργείο Υγείας και την Πολιτική Προστασία και περιλαμβάνει τέσσερις φάσεις.

Πρώτη φάση

Αφορά οκτώ νησιά στα οποία υπάρχουν νοσοκομειακές μονάδες. Σε αυτά τα νησιά έχει ξεκινήσει ήδη ο εμβολιασμός των υγειονομικών από 11 Ιανουαρίου.

Δεύτερη φάση

Η μεταφορά των εμβολίων γίνεται αεροπορικώς, κυρίως με δωρεάν τακτικές πτήσεις. Περιλαμβάνει 12 νησιά με πληθυσμό άνω των 3.500 κατοίκων

Η δεύτερη φάση ξεκινά στις 28 Ιανουαρίου, με τον εμβολιασμό των μόνιμων κατοίκων άνω των 80 ετών. Θα συνεχιστεί με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, με βάση τη σειρά προτεραιότητας.

Τρίτη φάση

Η μεταφορά των εμβολίων θα γίνει με τακτικές πτήσεις και ακτοπλοϊκά δρομολόγια. Στην τρίτη φάση αφορά 19 νησιά με πληθυσμό από 1.000 έως 3.500 άτομα.

Στόχος είναι οι εμβολιασμοί στα νησιά αυτά να ξεκινήσουν από 10 Φεβρουαρίου. Καθώς τα νησιά αυτά έχουν μικρότερο πληθυσμό, υπάρχει δυνατότητα να επεκταθεί ο εμβολιασμός σε περισσότερες πληθυσμιακές ομάδες.

Για τη μεταφορά τους θα συνδυαστούν αεροπορικά και ακτοπλοϊκά μέσα.

Τέταρτη φάση

Η τέταρτη φάση αφορά τα νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 1.000 κατοίκων. Για τον εμβολιασμό θα υπάρξει συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η τελευταία φάση αφορά το σύνολο των επιθυμούντων κατοίκων άνω των 18 ετών και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο.

Η φάση αυτή θα ξεκινήσει με το Καστελόριζο, όπου θα γίνει εμβολιασμός μεταξύ 27 και 30 Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...