310
| Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Πότε θα δοθούν οι έκτακτες ενισχύσεις σε υγειονομικούς, χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2021, 11:43
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Πότε θα δοθούν οι έκτακτες ενισχύσεις σε υγειονομικούς, χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2021, 11:43

Πριν από το τέλος του έτους θα καταβληθούν οι έξτρα παροχές, προς τους υγειονομικούς πρώτης γραμμής, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τα ΑμεΑ, που ανακοίνωσε τη Δευτέρα από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 338,5 εκατ., με τον στόχο της κυβέρνησης να είναι διττός: από τη μία να επιβραβεύσει τους υγειονομικούς για τον καθημερινό αγώνα που δίνουν στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας και από την άλλη να στηρίξει χαμηλοσυνταξιούχους και ΑμεΑ να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος της καθημερινότητας, λόγω των ανατιμήσεων σε βασικά είδη και υπηρεσίες.

Οι δικαιούχοι εκτιμάται ότι υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο και σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και όσοι λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, που θα δουν στις 15 Δεκεμβρίου διπλάσιο ποσό στους λογαριασμούς τους.

Αναλυτικά οι δικαιούχοι της νέας αυτής έκτακτης παροχής:

1. Οι υγειονομικοί: Περίπου 100.000 υγειονομικοί και εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ θα λάβουν επίδομα, ίσο προς το ήμισυ του καταβαλλομένου μηνιαίου βασικού μισθού. Η πληρωμή θα γίνει με τη μισθοδοσία στα τέλη Δεκεμβρίου στους υγειονομικούς των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και του ΕΚΑΒ. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται σε 90 εκατ. ευρώ.

2. Χαμηλοσυνταξιούχοι: Περίπου 800.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, με απολαβές κάτω των 600 ευρώ, θα λάβουν από 250 ευρώ έκαστος, καθώς και επιπλέον 50 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος. Θα λάβουν συνολικά 205 εκατομμύρια ως ενίσχυση για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε βασικά είδη.

3. ΑμεΑ: Επίσης από 250 ευρώ, επιπλέον βοήθημα θα λάβουν 173.000 συμπολίτες μας με αναπηρία για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε βασικά είδη. Δικαιούχοι είναι όσοι λαμβάνουν επίδομα ΑμεΑ του ΟΠΕΚΑ. Το κόστος ανέρχεται σε 43,5 εκατ. ευρώ.

Τα κριτήρια για τους συνταξιούχους είναι:

• Να έχουν δηλώσει ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ, δηλαδή εισοδήματα από συντάξεις μέχρι και 600 ευρώ.

• Ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ.

• Συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού μέχρι 200.000 ευρώ αθροιστικά για όλο το νοικοκυριό.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...