532
Οσο υπάρχουν τεράστιες ουρές έξω από τα διαγνωστικά κέντρα, θα είναι δύσκολο να γίνει άρση στα περιοριστικά μέτρα | Intime

Τα σενάρια: Πότε επιστρέφουν οι οπαδοί στα γήπεδα και η μουσική στην εστίαση

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 10 Ιανουαρίου 2022, 15:34
Οσο υπάρχουν τεράστιες ουρές έξω από τα διαγνωστικά κέντρα, θα είναι δύσκολο να γίνει άρση στα περιοριστικά μέτρα
|Intime

Τα σενάρια: Πότε επιστρέφουν οι οπαδοί στα γήπεδα και η μουσική στην εστίαση

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 10 Ιανουαρίου 2022, 15:34

Η συζήτηση για το τι θα γίνει με τα μέτρα που ελήφθησαν μετά τα Χριστούγεννα και (τυπικά) ισχύουν έως την Κυριακή 16 Ιανουαρίου, ξεκίνησε. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μελών της Επιτροπής των Επιδημιολόγων δεν πρόκειται να υπάρξουν άμεσα σημαντικές αλλαγές –δεν θα ληφθούν νέα, ούτε όμως και θα αρθούν τα υφιστάμενα. Κι αυτό διότι οι επιστήμονες αναμένουν η πίεση στο ΕΣΥ από τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφηκαν τις ημέρες των εορτών, να γίνει ξεκάθαρη μέχρι τις 17 Ιανουαρίου.

Αν υπήρχε μόνο η μετάλλαξη Δέλτα, θα γνωρίζαμε περίπου πώς θα πρέπει να κινηθούμε με τα μέτρα, όμως με την Ομικρον βρισκόμαστε σε αχαρτογραφητα νερά, σημείωσε χαρακτηριστικά μέλος της Επιτροπής στο Protagon.

Ετσι, το πιθανότερο σενάριο είναι τα μέτρα να παραμείνουν ως έχουν για τουλάχιστον ακόμη μία εβδομάδα, οπότε και θα γίνει ξεκάθαρο αν πάμε προς αποκλιμάκωση της κατάστασης. Βέβαια, ανοιχτό παραμένει πάντα και το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα, τόσο στην εστίαση και τη διασκέδαση, όσο και σε άλλους τομείς της καθημερινότητας, εάν τα νοσοκομεία κληθούν να σηκώσουν επιπλέον βάρος.

Το καλό σενάριο

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι εάν δεν υπάρξει επιβάρυνση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, από τις 22 Ιανουαρίου θα μπορούσαν να αρθούν κάποια από τα πρόσφατα περιοριστικά μέτρα.

Το πρώτο που υπάρχει στην ατζέντα τους είναι η επιστροφή της μουσικής στην εστίαση και στα μπαρ. Ωστόσο, δεν πρόκειται ακόμη να επιτραπούν οι όρθιοι θαμώνες στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, ούτε και το ωράριο να απελευθερωθεί ή να επεκταθεί.

Το δεύτερο μέτρο αφορά τα γήπεδα, όπου το επόμενο βήμα θα είναι οι οπαδοί να καταλαμβάνουν το 20% της πληρότητας. Μάλιστα, για το συγκεκριμένο θέμα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είχε ανακοινώσει ότι μετά τις 16 Ιανουαρίου ίσως εφαρμόσει κάποιες από τις προτάσεις της Super League, αφού βέβαια πρώτα τις συζητήσει με τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη (εδώ). Σε κάθε περίπτωση οι προτάσεις αυτές πρόκειται να περάσουν πρώτα από το μικροσκόπιο της Επιτροπής Επιδημιολόγων και δεν προβλέπεται κάποια άμεση αλλαγή.

Το κακό σενάριο

Αν στις 17 Ιανουαρίου φανεί ότι η πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας είναι μεγάλη, τότε όχι απλώς δεν θα αρθούν τα πρόσφατα περιοριστικά μέτρα, αλλά θα ληφθούν και νέα.

Ενα από τα πρώτα που συζητούν οι επιστήμονες της επιτροπής, είναι η μείωση του ωραρίου στην εστίαση και τη διασκέδαση. Η κυβέρνηση έχει ήδη συντάξει εναλλακτικό πλάνο, σύμφωνα με το οποίο τα εστιατόρια και τα μπαρ θα συνεχίζουν τη λειτουργία τους δίχως μουσική και θα κλείνουν όχι στις 12.00, αλλά στις 10.00 το βράδυ. Το μέτρο δεν θα επηρεάσει το ωράριο στις υπηρεσίες ντελίβερι.

Οσον αφορά τους αγώνες, θα συνεχίζουν να γίνονται παρουσία 1.000 φιλάθλων όπως ισχύει μέχρι σήμερα ή ακόμη και κεκλεισμένων των θηρών.

Μάσκες και τηλεργασία

Πάντως, τουλάχιστον μέχρι και την 1η Φεβρουαρίου δεν πρόκειται να αλλάξουν τα μέτρα που ισχύουν για τη χρήση της μάσκας (μάσκα παντού και διπλή ή KN 95 στα σούπερ μάρκετ, τα μέσα μεταφοράς και τις εκκλησίες) και την τηλεργασία (50% σε όλες τις επιχειρήσεις), καθώς πρόκειται για πολύ βασικά μέτρα προστασίας του κορονοϊού.

Αυτό που επίσης δεν πρόκειται να αλλάξει, παρά τις συζητήσεις που έχουν γίνει στο εσωτερικό της κυβέρνησης για ολικό μπλόκο, είναι η πρόσβαση των ανεμβολίαστων στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης και της διασκέδασης, οι οποίοι θα μπορούν να βρίσκονται στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με rapid test των τελευταίων 48 ωρών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...