Αρκετοί γιατροί και νοσηλευτές έχουν μολυνθεί με τον κορονοϊό | Reuters
Επικαιρότητα

Πόσοι γιατροί και νοσηλευτές έχουν κορονοϊό στην Ελλάδα

Στα κρούσματα κορονοϊού στους εργαζόμενους στην Υγεία αναφέρθηκε ο κ. Τσιόδρας, λέγοντας ότι τα περισσότερα είχαν καταγραφεί στο ξεκίνημα της επιδημίας στη χώρα μας
Protagon Team

Ο αριθμός από τις προστατευτικές μάσκες που έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση για τα νοσοκομεία είναι «ευτυχώς επαρκής», όπως τόνισε την Τετάρτη ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, διευκρινίζοντας ότι «υπάρχουν και αναμένονται κρούσματα στον πληθυσμό των υγειονομικών και γι’ αυτό το λόγο έχουν ληφθεί αρκετά μέτρα προφύλαξης».

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, 245 γιατροί και νοσηλευτές είναι σε αναρρωτική άδεια, ενώ ακόμη 101 έχουν περιοριστεί στο σπίτι τους σε «αυτοαπομόνωση».

Για τις χώρες με υψηλά ποσοστά νόσησης σε υγειονομικούς όπως είναι η Ελλάδα, έχουν νόημα τα πρωτόκολλα χημειοπροφύλαξης στους εργαζομένους στην Υγεία, οι περισσότερες χώρες όμως δεν χρησιμοποιούν καθολική προσφορά προφύλαξης σε εθελοντική βάση, είπε ο καθηγητής. Που σημαίνει ότι εάν ένα γιατρός σε χώρα του εξωτερικού θελήσει να πάρει προφυλακτικά φάρμακα, θα πρέπει να το πληρώσει από την τσέπη του.

Στην Ελλάδα το προσφέρουμε σε όλους, είπε, και παράλληλα «προσφέραμε και ένα πρωτόκολλο μετεκθεσιακής προφύλαξης, που μπορεί να λάβει κάποιος μόνο εάν έχει εκτεθεί στον ιό».

Επίσης, ξεκαθάρισε ότι οι  μάσκες υψηλής προστασίας είναι διαφορετικές από αυτές της γενικής προστασίας. Αυτές που έχουν βαλβίδα θα ήταν λάθος να δοθούν για χρήση στο ευρύ κοινό, καθώς αν είσαι μολυσμένος, βγάζεις τον αέρα προς τα έξω και κολλάς τους άλλους, είπε ο καθηγητής. «Οι μάσκες τύπου FP2 είναι επαρκείς και εγώ τέτοια φόρεσα πηγαίνοντας στην Εντατική του Ευαγγελισμού», είπε.