332
|

Γιατί οι μετεωρολόγοι δεν προέβλεψαν τη σφοδρή καταιγίδα της Πέμπτης;

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2019, 11:17

Γιατί οι μετεωρολόγοι δεν προέβλεψαν τη σφοδρή καταιγίδα της Πέμπτης;

Protagon Team Protagon Team 15 Νοεμβρίου 2019, 11:17

Πάνω που όλοι έλεγαν ότι η κακοκαιρία «Βικτώρια» είχε περάσει και η Αττική είχε γλιτώσει (το πέρασμα από την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας αποδείχθηκε πολύ πιο ήπιο σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας), ήρθε το βράδυ της Πέμπτης η σφοδρή –για κάποιους πρωτοφανής– καταιγίδα στο Λεκανοπέδιο να σαρώσει τα πάντα.

Επί περίπου μισή ώρα, η έντονη βροχόπτωση, η οποία συνοδεύτηκε από χαλαζόπτωση και κεραυνοπτώσεις που δημιούργησαν εντυπωσιακές εικόνες στον αττικό ουρανό (κάτω η φωτογραφία της Ακρόπολης την στιγμή που πέφτει ο κεραυνός), αιφνιδίασε οδηγούς, περαστικούς αλλά και μετεωρολόγους.

«Τα πρωινά διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία δεν έδιναν την πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδας για την περιοχή της Αττικής», ανέφερε σχετικά το meteo (η μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών), σημειώνοντας ότι με τη βοήθεια του συστήματος ανίχνευσης κεραυνών «ΖΕΥΣ», δορυφορικών εικόνων και μετεωρολογικών σταθμών, «καταφέραμε να εντοπίσουμε και να παρακολουθήσουμε την απρόσμενη εξέλιξη και ενημερώσαμε το συντομότερο δυνατό για την επερχόμενη καταιγίδα».

H Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) έκανε διορθωτική πρόβλεψη καιρού στις 19:30 της Πέμπτης, όπου έκανε λόγο για μεμονωμένες καταιγίδες στα δυτικά της Αττικής.

Ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς, σε ανάρτησή του στο Twitter απέδωσε την καταιγίδα στη «διαταραχή από τα δυτικά που συνοδεύεται από ψυχρή ασταθή μάζα στα 500 hPa».

Πρόσκαιρη ενίχυση των καταιγίδων που κινούνται απο Δ προς ΒΑ στο Λεκανοπέδιο με μπόρες κατά κανόνα μέτριας…

Geplaatst door Theodoros Kolydas op Donderdag 14 november 2019

Ο  Γιάννης Καλλιάνος υποστήριξε ότι επρόκειτο για καταιγίδα που δεν φαινόταν σε κανένα προγνωστικό μοντέλο, μιλώντας για υπολείμματα της κακοκαιρίας «Βικτώριας».

Ο παρουσιαστής του δελτίου καιρού στην ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου, σημείωσε πάντως ότι είχε ενημερώσει έγκαιρα για τα έντονα φαινόμενα στην Αττική.

«Για να ευλογήσουμε και λίγο τα γένια μας για τα αποψινά τοπικά φαινόμενα στην Αττική όντως είχε γίνει αναφορά στο χθεσινοβραδινό δελτίο καιρού της ΕΡΤ3 (βίντεο στο 5,37 λεπτο). Σας ευχαριστώ πολύ που το προσέξατε!» έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook.

Για να ευλογήσουμε και λίγο τα γένια μας για τα αποψινά τοπικά φαινόμενα στην Αττικη όντως είχε γίνει αναφορά στο…

Geplaatst door Σάκης Αρναούτογλου Sakis Arnaoutoglou op Donderdag 14 november 2019

«Δεν ήταν απρόβλεπτη» η καταιγίδα τόνισε από την πλευρά του, ο έμπειρος μετεωρολόγος Νίκος Καντερές. «Απρόβλεπτη», είπε, «ήταν μόνο για αυτούς που δεν μπορούν να κάνουν πρόβλεψη καιρού» και πρόσθεσε πως «πιθανή αιτία της ήταν η θερμική αστάθεια που υπήρχε μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας. Ηταν ένα φυσικό αποτέλεσμα της κακοκαιρίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...