230
| Shutterstock

Πόσα πλαστά χαρτονομίσματα εντοπίστηκαν στις χώρες της ευρωζώνης;

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2023, 14:06
|Shutterstock

Πόσα πλαστά χαρτονομίσματα εντοπίστηκαν στις χώρες της ευρωζώνης;

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2023, 14:06

Περίπου 376.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ εντοπίστηκαν από τις τράπεζες και αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το 2022 στην χώρες μέλη της ευρωζώνης.

Οπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ ο αριθμός των πλαστών χαρτονομισμάτων παραμένει πολύ χαμηλός σε σχέση με τον αριθμό των γνήσιων τραπεζογραμματίων ευρώ, αλλά χρειάζεται προσοχή και έλεγχος σε κάθε συναλλαγή με ρευστό.

Παρά το εξαιρετικά μικρό ποσοστό, ο αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων ευρώ αυξήθηκε κατά 8,4% συγκριτικά με το 2021 όταν το ποσοστό των πλαστών τραπεζογραμματίων ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο από την εισαγωγή του ευρώ.

Αυτή η αύξηση αντανακλά επίσης την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το 2022 μετά την άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω του κορονοϊού της COVID-19.

Τα τραπεζογραμμάτια των 20 και των 50 ευρώ εξακολούθησαν να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης. Οι δύο αυτές ονομαστικές αξίες αντιστοιχούσαν μαζί στα δύο τρίτα του συνόλου των πλαστών τραπεζογραμματίων.

Το 96,6% των πλαστών τραπεζογραμματίων εντοπίστηκε σε χώρες της ζώνης του ευρώ, ενώ το 2,7% εντοπίστηκε σε κράτη μέλη της ΕΕ εκτός ζώνης ευρώ και το 0,7% σε άλλα μέρη του κόσμου.

Τα περισσότερα πλαστά τραπεζογραμμάτια εντοπίζονται εύκολα καθώς δεν διαθέτουν χαρακτηριστικά ασφαλείας ή οι απομιμήσεις τους είναι πολύ κακής ποιότητας.

Η γνησιότητα των τραπεζογραμματίων μπορεί να εξακριβωθεί εύκολα με τη μέθοδο των τριών ελέγχων («έλεγχος με την αφή, οπτικός έλεγχος και εξέταση υπό γωνία») που περιγράφεται στην ειδική ιστοσελίδα για τα χαρακτηριστικά ασφαλείας και στους δικτυακούς τόπους των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ζώνης του ευρώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...