529
Ασαντ και Πούτιν τον περασμένο Δεκέμβριο στη βάση των Ρώσων στη Λαττάκεια | Sputnik/Mikhail Klimentyev/ via REUTERS/File Photo

Πόσα και τι γνώριζαν οι Ρώσοι για την επίθεση του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2018, 10:34
Ασαντ και Πούτιν τον περασμένο Δεκέμβριο στη βάση των Ρώσων στη Λαττάκεια
|Sputnik/Mikhail Klimentyev/ via REUTERS/File Photo

Πόσα και τι γνώριζαν οι Ρώσοι για την επίθεση του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2018, 10:34

Η πρώτη αντίδραση της Μόσχας στους βομβαρδισμούς των θέσεων του καθεστώτος Μπασάρ αλ Ασαντ από τις αμερικανικές, βρετανικές και γαλλικές δυνάμεις, ήταν αναμενόμενα έντονη: θα υπάρξουν αντίποινα.

Αντίποινα όμως ως προς τι; Τα χτυπήματα ήταν χειρουργικά, έπληξαν συγκεκριμένες υποδομές του συριακού προγράμματος κατασκευής χημικών όπλων και σε καμία περίπτωση δεν απείλησαν τις ρωσικές δυνάμεις που εδρεύουν στη Συρία.

Οπως ανέφεραν οι New York Times, μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα κατά του Ασαντ, τον οποίο χαρακτήρισε «τέρας», αλλά οι επιθέσεις που τελικά πραγματοποιήθηκαν από Αμερικανούς, Γάλλους και Βρετανούς ήταν περιορισμένης έκτασης και κλίμακας ακριβώς για να μην μπορεί να προκαλέσουν αντίποινα από τη Μόσχα και την Τεχεράνη. Οι τελευταίες με τη σειρά τους, διαμαρτυρήθηκαν, το Ιράν είπε ότι θα υπάρξουν «περιφερειακές συνέπειες», αλλά αναλυτές εκτιμούν πως δύσκολα αυτά τα χτυπήματα θα κλιμακώσουν την κρίση.

Ολα δε οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι Ρώσοι γνώριζαν εκ των προτέρων για τα χτυπήματα κατά των συγκεκριμένων στόχων στο συριακό έδαφος και εφόσον δεν πυροδότησαν τους S-400 που διαθέτουν για να αναχαιτίσουν τους αμερικανικούς Τόμαχοκ, έδωσαν μια άτυπη βουβή συγκατάθεση.

Το ότι οι Ρώσοι γνώριζαν αποδεικνύεται από τρεις διαφορετικές πλευρές.

Η πρώτη είναι ότι οι Ρώσοι είχαν φροντίσει από την Παρασκευή να φυγαδεύσουν τον σύρο πρόεδρο Ασαντ μακριά από τη Δαμασκό, σε μέρος κοντά στη βάση τους στη Λαττάκεια. Προφανώς κάτι ήξεραν, είτε μέσω δικής τους πληροφόρησης, είτε μέσω τρίτων.

Η δεύτερη είναι το γεγονός ότι ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνομίλησαν επί πολλή ώρα το βράδυ της Παρασκευής, λίγες μόλις ώρες πριν από τις επιθέσεις. Την επικοινωνία επιβεβαίωσε το Κρεμλίνο.

Ο Ντιμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του ρώσου προέδρου είπε ότι ο Πούτιν και ο Μακρόν ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών τους να βρίσκονται σε στενή επαφή με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης που έχει δημιουργηθεί γύρω από τη Συρία.

Από το Ελιζέ είπαν ότι ο Μακρόν αναφέρθηκε «στις προτεραιότητες της Γαλλίας στο συριακό πρόβλημα, που είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η αποδυνάμωση των θέσεων του ISIS στην περιοχή», αλλά «σε σχέση με την χημική επίθεση στην Ντούμα της 7ης Απριλίου, ο πρόεδρος Μακρόν εξέφρασε την λύπη του για το νέο βέτο της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο εμπόδισε στο να δοθεί μια κοινή και αποφασιστική απάντηση (στα γεγονότα), με στόχο να δημιουργηθεί ένας διεθνής μηχανισμός που θα εντοπίζει τις ευθύνες, αλλά δεν θα επιτρέπει επίσης την ατιμωρησία, και θα εμποδίσει τις απόπειρες να επαναληφθούν παρόμοιες δράσεις εκ μέρους του συριακού καθεστώτος».

«Ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε την επιθυμία να συνεχισθεί και να εντατικοποιηθεί η συνεργασία μεταξύ της Γαλλίας και της Ρωσίας, ώστε να καταστεί δυνατόν να επικρατήσει η ειρήνη και να επιτευχθεί η σταθερότητα στην Συρία» κατέληξε η ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Σε κάθε περίπτωση είναι απίθανο οι δύο ηγέτες να συνομίλησαν τόση ώρα χωρίς να του μιλήσει ο Μακρόν για τα σχέδιά του. Αν ο Μακρόν δεν ενημέρωσε τον Πούτιν, αυτό συνιστά μείζον διπλωματικό ατόπημα που ξεπερνά τα όρια της συριακής κρίσης.

Η τρίτη επιβεβαίωση ήρθε από τη γαλλίδα υπουργό Αμυνας, Φλοράνς Παρλί, η οποία κατά την ενημέρωση των ΜΜΕ, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, τόνισε: «Δεν επιδιώκουμε την αντιπαράθεση και αρνούμαστε κάθε λογική στρατιωτικής κλιμάκωσης, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο φροντίσαμε με τους συμμάχους μας να έχουν ειδοποιηθεί οι Ρώσοι εκ των προτέρων».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...