295
Η απόφαση του πορτογαλικού κοινοβουλίου για νομιμοποίηση της ευθανασίας σε ασθενείς τελικού σταδίου δεν βρίσκει σύμφωνη όλη την κοινή γνώμη | EPA/TIAGO PETINGA

Πορτογαλία: Το Κοινοβούλιο νομιμοποίησε την ευθανασία

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2021, 20:21
Η απόφαση του πορτογαλικού κοινοβουλίου για νομιμοποίηση της ευθανασίας σε ασθενείς τελικού σταδίου δεν βρίσκει σύμφωνη όλη την κοινή γνώμη
|EPA/TIAGO PETINGA

Πορτογαλία: Το Κοινοβούλιο νομιμοποίησε την ευθανασία

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2021, 20:21

Το Κοινοβούλιο της Πορτογαλίας υπερψήφισε την Παρασκευή τη νομιμοποίηση της ευθανασίας, καθιστώντας τη χώρα την τέταρτη στην Ευρώπη και την έβδομη παγκοσμίως που επιτρέπει σε ασθενείς τελικού σταδίου να αναζητήσουν βοήθεια από έναν γιατρό για να τερματίσουν τη ζωή τους.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 136 ψήφους υπέρ, 78 κατά και 4 αποχές.

Οι πολίτες άνω των 18 ετών θα μπορούν να ζητήσουν βοήθεια για να πεθάνουν, εάν βρίσκονται στο τελικό στάδιο μιας ασθένειας και υποφέρουν από «διαρκείς και αφόρητους» πόνους, εκτός κι αν δεν είναι διανοητικά ικανοί να λάβουν μια τέτοια απόφαση.

Η διαδικασία θα είναι δυνατή για τους υπηκόους της χώρας και τους νόμιμους κατοίκους της, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πολίτες από άλλες χώρες να ταξιδεύουν στην Πορτογαλία για να λάβουν ιατρική βοήθεια ώστε να βάλουν τέλος στη ζωή τους.

Ο νόμος πρέπει να επικυρωθεί από τον συντηρητικό πρόεδρο Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, ο οποίος έχει δηλώσει πως θα σεβαστεί την απόφαση του Κοινοβουλίου.

Ορισμένοι επέκριναν τη χρονική στιγμή που διεξήχθη η ψηφοφορία, με το αντιπολιτευόμενο κόμμα PSD να υποστηρίζει ότι λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην Πορτογαλία επικρατεί «μεγάλο άγχος, μεγάλος φόβος μεταξύ των πολιτών αναφορικά με θέματα που αφορούν τη ζωή και τον θάνατο».

Σε επιστολή προς το πορτογαλικό κοινοβούλιο, δύο ενώσεις που διαχειρίζονται την πλειονότητα των κέντρων φροντίδας της Πορτογαλίας, τα οποία έχουν πληγεί σφόδρα από την πανδημία, υποστήριξαν πως «η έγκριση της ευθανασίας αποτελεί ασέβεια προς όλους αυτούς τους ανθρώπους».

Ωστόσο, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Pessoas-Animais-Natureza (PAN), Ινές Ρεάλ, δήλωσε: «Είναι ανέντιμο να επικαλείται κανείς μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο στη χώρα για να συγχέει τους θανάτους που σχετίζονται με την Covid-19 με τη νομοθετική διαδικασία που στοχεύει να επιτρέψει την ευθανασία σε όσους υποφέρουν».

Η Πορτογαλία, μια καθολική χώρα, νομιμοποίησε τις αμβλώσεις το 2007 και επέτρεψε τους γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου το 2010.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News