814
Το αεροσκάφος και οι επιβάτες της United παρέμειναν «παρκαρισμένοι» στο παγωμένο αεροδρόμιο της Νέας Γης για 15 ώρες | Twitter

Μη σου τύχει: ο εφιάλτης 250 επιβατών σε παγωμένο ερημικό αεροδρόμιο του Καναδά

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2019, 18:08
Το αεροσκάφος και οι επιβάτες της United παρέμειναν «παρκαρισμένοι» στο παγωμένο αεροδρόμιο της Νέας Γης για 15 ώρες
|Twitter

Μη σου τύχει: ο εφιάλτης 250 επιβατών σε παγωμένο ερημικό αεροδρόμιο του Καναδά

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2019, 18:08

Εναν εφιάλτη, που τελειωμό δεν είχε, έζησαν οι 250 επιβάτες και το πλήρωμα της πτήσης United 179, η οποία απογειώθηκε από το Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ με προορισμό το Χονγκ Κονγκ, το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας ενός επιβάτη, το αεροσκάφος έκανε αναγκαστική προσγείωση σε ένα μικρό παγωμένο αεροδρόμιο του Καναδά, «στη μέση του πουθενά», από όπου δεν μπορούσε να φύγει, λόγω τεχνικού προβλήματος. Επιβάτες και πλήρωμα παρέμειναν εγκλωβισμένοι για 15 ώρες μέσα στο αεροπλάνο, περιμένοντας να έρθει άλλο για να τους παραλάβει.

Μέχρι και ο πιλότος απηύδησε από τα παράπονα των επιβατών και την ανυπαρξία λύσης παρά τις ώρες που περνούσαν, και, αγανακτισμένος, ανακοίνωσε από τα μεγάφωνα το email του προέδρου της United, Οσκαρ Μουνιόζ, παροτρύνοντας τον κόσμο να του γράψει εκείνη τη στιγμή και να διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση. Πολλοί τον άκουσαν και βομβάρδισαν τον Μουνιόζ με θυμωμένα emails.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Λίγη ώρα μετά την απογείωση της πτήσης 179 από το Νιου Τζέρσεϊ, το απόγευμα του Σαββάτου, κι ενώ το αεροσκάφος βρισκόταν πάνω από το παγωμένο Νιουφάουντλαντ (Νέα Γη) του βορειοανατολικού Καναδά, ένας επιβάτης παρουσίασε σοβαρό πρόβλημα υγείας και το αεροσκάφος έπρεπε να προσγειωθεί άμεσα για να διακομιστεί σε νοσοκομείο. Δεν υπήρχε όμως, χρόνος για να επιστρέψει σε αμερικανικό έδαφος ούτε να προσγειωθεί σε αεροδρόμιο μεγάλης καναδικής πόλης.

Οι επιβάτες δεν επιτρεπόταν να βγουν από το αεροσκάφος καθώς βρίσκονταν σε ξένο έδαφος και έπρεπε να περάσουν από έλεγχο των ταξιδιωτικών τους εγγράφων. Μόνο που δεν υπήρχε τελωνείο

Το κοντινότερο αεροδρόμιο, και το τελευταίο πριν το αεροσκάφος βρεθεί πάνω από τον ωκεανό με κατεύθυνση τον Βόρειο Πόλο, ήταν το Γκουζ Μπέι (Goose Bay), στη Νέα Γη. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, ένα μικρό αεροδρόμιο στη μέση του παγωμένου πουθενά…

Καθώς δεν υπήρχε άλλη επιλογή, γιατί, σύμφωνα με το πλήρωμα, κινδύνευε η ζωή του επιβάτη, το Boeing 777 προσγειώθηκε εκεί και ο ασθενής μεταφέρθηκε στο κοντινότερο νοσοκομείο. Κι ενώ όλοι πίστευαν ότι, έστω και με αυτήν την καθυστέρηση, θα μπορούσαν να απογειωθούν και να συνεχίσουν ανενόχλητοι το ταξίδι τους, η τύχη είχε άλλα σχέδια. Μία από τις πόρτες του αεροσκάφους… πάγωσε από τις πολικές θερμοκρασίες που επικρατούν στον βόρειο Καναδά, αυτή την εποχή, και δεν μπορούσε να κλείσει. Ετσι, το αεροσκάφος δεν μπορούσε να πετάξει.

Καθώς ήταν Σάββατο βράδυ, σε ένα μικρό αεροδρόμιο, οι υπεύθυνοι χρειάστηκαν λίγη ώρα για να βρουν μηχανικό. Οταν τελικά βρέθηκε και ήρθε, δεν μπορούσε να επιδιορθώσει τη βλάβη. Η μόνη λύση, λοιπόν, ήταν να βρεθεί άλλο αεροσκάφος, από κοντινό σημείο των ΗΠΑ, το οποίο θα έφτανε στο μικρό αεροδρόμιο για να παραλάβει πλήρωμα και επιβάτες και να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Κάτι τέτοιο όμως, δεν είναι και τόσο εύκολο, όταν πρέπει να βρεθεί σκάφος που μπορεί να εξυπηρετήσει 250 άτομα. Επίσης, η σφοδρή κακοκαιρία που επικρατούσε σε όλες τις βορειοανατολικές ΗΠΑ και τον Καναδά, δυσκόλευε ακόμα περισσότερο τα πράγματα για όλους.

Μηχανικός προσπαθεί να φτιάξει την πόρτα χωρίς επιτυχία….

Και το χειρότερο όλων, οι επιβάτες δεν επιτρεπόταν να βγουν από το αεροσκάφος και να περιμένουν σε ξενοδοχεία της μικρής κοντινής πόλης, ή έστω στο αεροδρόμιο, γιατί βρίσκονταν σε ξένο έδαφος και έπρεπε να περάσουν από το τελωνείο και τον έλεγχο των ταξιδιωτικών τους εγγράφων. Ελα όμως, που ήταν Σαββατόβραδο, το αεροδρόμιο είχε ήδη κλείσει και το προσωπικό είχε σχολάσει πριν προσγειωθεί το αμερικανικό Boeing 777, και δεν υπήρχε περίπτωση να επιστρέψει. Πράγμα που σήμαινε ότι κανείς δεν θα βρισκόταν στο αεροδρόμιο πριν το πρωί της Κυριακής…

Το μόνο που μπορούσε να κάνει η αεροπορική εταιρεία, μέχρι να βρεθεί νέο αεροπλάνο, ήταν να δίνει καφέ και σάντουιτς από γειτονικό κατάστημα στους έξαλλους επιβάτες και να τους αφήνει πού και πού, σε ομάδες των 20 ατόμων, να βγαίνουν έξω στο πολικό ψύχος για να πάρουν αέρα και να ξεμουδιάσουν. Κάτι όχι και τόσο ευχάριστο βέβαια, ούτε και ασφαλές, όταν το θερμόμετρο δείχνει σχεδόν -40 βαθμούς Κελσίου…

Οι επιβάτες, που με την παρότρυνση του ίδιου του πιλότου, έγραψαν στον πρόεδρο της United, απάντηση από τον ίδιο δεν πήραν, αλλά κάποια στιγμή, μετά από 15 ώρες παραμονής στην παγωμένη άκρη του Καναδά, έφτασε το πολυπόθητο Boeing, στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής και μαζί το έξτρα προσωπικό που χρειαζόταν στο αεροδρόμιο για να διαχειριστεί τη μεταφορά τόσου κόσμου και των αποσκευών τους από το ένα αεροπλάνο στο άλλο.

Μετά από 15 ώρες παραμονής, έφτασε το Boeing για να μεταφέρει τους επιβάτες

Το Boeing απογειώθηκε στις 3.30 το μεσημέρι μεταφέροντας τους επιβάτες στο Νιούαρκ, από όπου είχαν ξεκινήσει, σχεδόν 24 ώρες νωρίτερα.

Η United ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει τα χρήματα του εισιτηρίου σε όλους τους επιβάτες, ενώ τους έδωσε και κουπόνια για γεύματα και ξενοδοχεία, καθώς και έκπτωση 500 δολαρίων ή 25.000 μίλια για μελλοντικά ταξίδια.

Οσο για τον επιβάτη που αρρώστησε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, δεν υπάρχουν νέα για την κατάστασή του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...