Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στην Πανεπιστημίου διαδήλωσαν πάνω από 4.000 άτομα, καθιστώντας ανέκδοτο την πρόσφατη απόφαση του αρχηγού της ΕΛ,ΑΣ | ΙΝΤΙΜΕnews
Επικαιρότητα

Πολυπληθές συλλαλητήριο στα Προπύλαια – στο κενό η απαγόρευση συναθροίσεων

Τουλάχιστον 4.000 διαδηλωτές στο κέντρο της Αθήνας. Μεγάλη συμμετοχή και στη Θεσσαλονίκη. Εντονη πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή με ειρωνείες Σκουρλέτη: «Δημοκρατία φοβάστε μην “πάθετε”, όχι κορονοϊό». Κουτσούμπας: Σήμερα ακυρώνονται οι προσχηματικές απαγορεύσεις, αύριο το άθλιο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ
Protagon Team

Περιφρονώντας επιδεικτικά την -υποτιθέμενη- απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων από την ΕΛ.ΑΣ, εκατοντάδες διαδηλωτές – φοιτητές, μαθητές, μέλη φοιτητικών συλλόγων, οργανώσεων και κομμάτων της κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς- έδωσαν το παρών στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια, με κεντρικό σύνθημα «Όχι στο νομοσχέδιο Κεραμέως, καμία σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία- διαγραφές- πειθαρχικά».

Στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών αναρτήθηκε από καθηγητές και εργαζομένους του ΕΚΠΑ πανό με σύνθημα «Οχι στην πειθάρχηση, όχι στην καταστολή», ενώ έξω από τη Βουλή, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξαν πανό που έγραφε: «Οχι στη δημοκρατική εκτροπή, δημόσια και δωρεά Παιδεία – Δικαίωμα στη γνώση – Δικαίωμα στον Αγώνα».

«Φοιτητές, πανεπιστημιακοί, εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μαθητές και γονείς, σήμερα ακυρώνουν στην πράξη τις προσχηματικές απαγορεύσεις. Όπως ακριβώς θα ακυρώσουν αύριο και το άθλιο νομοσχέδιο που βάζει νέα εμπόδια στις σπουδές, εντείνει την καταστολή μέσα κι έξω από τα πανεπιστήμια», υπογράμμισε σε δήλωσή του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, καλώντας την κυβέρνηση «να πάρει πίσω το νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοίδη, να ανοίξει τις σχολές με όλα τα μέτρα ασφαλείας. Να σταματήσει να παίζει με την αγωνία χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους» και «αντί να αλλάζει προς το χειρότερο τον τρόπο πρόσβασης στα πανεπιστήμια, να πάρει μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων».

Ειρωνείες Σκουρλέτη στη Βουλή

Με αφορμή το συλλαλητήριο, στη Βουλή σημειώθηκε έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, με το κλίμα να οξύνεται από τις ειρωνείες του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη, προς τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με τη φράση «Δημοκρατία φοβάστε μην “πάθετε”, όχι κορονοϊό».

Προηγουμένως, σε παρέμβασή του, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κάλεσε όλα τα κόμματα να δείξουν εγκράτεια και υπευθυνότητα, να είναι προσεκτικά και να μην παρακινούν τους πολίτες σε συγκεντρώσεις, ιδιαίτερα στην Αττική που η κατάσταση, όπως είπε, είναι πολύ επιβαρυμένη.

«Θέλω να ζητήσω όλοι να είμαστε πάρα πολύ υπεύθυνοι και προσεκτικοί. Κόμματα πρώτα, παρατάξεις και συνάδελφοι, σε σχέση με αυτά τα οποία βλέπετε ότι αναλύουν οι επιστήμονές μας τις τελευταίες ημέρες και έχουν να κάνουν με την επιβαρυνόμενη κατάσταση στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Θυμίζω το λεκανοπέδιο της Αττικής περιλαμβάνει τον μισό πληθυσμό της χώρας, 5.000.000 κατοίκους. Σας παρακαλώ πάρα πολύ να δείξετε όλοι εγκράτεια και να σεβαστείτε τη μάχη, την οποία δίνουν οι υγειονομικοί. Τη μάχη την οποία δίνουν γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό στα νοσοκομεία μας, αλλά και τις οικογένειες αυτών που θρηνούν θύματα ή αυτών οι οποίοι νοσηλεύονται συγγενείς τους. Και να προσπαθήσουμε όλοι με μέτρο, να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Από την πλευρά του, αναφερόμενος στην απαγόρευση των συναθροίσεων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης κατήγγειλε την κατάφωρα αντισυνταγματική -όπως είπε- πρακτική της κυβέρνησης και της ΕΛ.ΑΣ με πρόσχημα την πανδημία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Θανάση Πλεύρη που αντέτεινε ότι «κανένας δεν είναι a priori υπερασπιστής της Δημοκρατίας».

«Ούτε να διανοηθεί η κυβέρνηση να απαγορεύσει το συνταγματικό δικαίωμα των φοιτητών και των φοιτητριών να διαδηλώσουν, με πρόσχημα την πανδημία. Εάν συμβεί το οτιδήποτε σήμερα στην Αθήνα, την απόλυτη ευθύνη θα την έχουν ο κ. Χρυσοχοΐδης και η κυβέρνηση. Είναι απολύτως υποκριτικό, στο όνομα της πανδημίας, τη στιγμή που διακόσια μέτρα από τα Προπύλαια -όπου καλεί το συλλαλητήριο- χιλιάδες πολίτες ψωνίζουν, υποτίθεται ότι προστατεύουμε από τη διάδοση του κορονοϊού. Όχι, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας: Δημοκρατία φοβάστε μην “πάθετε”, όχι κορονοϊό», ήταν επί λέξει η αναφορά του κ. Σκουρλέτη που ολοκλήρωσε την παρέμαβασή του στον ίδιο τόνο:

«Η μόνη έγνοια [της κυβέρνησης] είναι η πρόσβαση σε μία πατέντα. Στην πατέντα της χούντας, όπως μας την παρουσίασε ο κ. Συρίγος ο οποίος μας είπε ότι θα πρέπει να ακολουθούμε την πρακτική του 1969 για ίδρυση αστυνομικών τμημάτων στα πανεπιστήμια».

Αμεση ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Θάνου Πλεύρη, που κατηγόρησε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για επικοινωνιακές ανακρίβειες και ψέματα, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι πρόθεσή του είναι να γίνουν επεισόδια για να επιρρίψει την ευθύνη στη κυβέρνηση.

«Είπε ψέματα ο κ. Σκουρλέτης. Τα περιοριστικά μέτρα υπάρχουν. Οι συμπολίτες μας για να κινηθούν θα στείλουν sms . Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ δεν δέχτηκαν να συμμορφωθούν στα περιοριστικά μέτρα στις 17 Νοεμβρίου, κάποια κόμματα πήγαν στο ΣτΕ το οποίο έκρινε ότι ήταν αντισυνταγματικό. Τη συνταγματικότητα θα την κρίνουν τα δικαστήρια και όχι ο κ Σκουρλέτης. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ότι δεν καταλαβαίνει ότι οι πορείες ήταν μέχρι 9 άτομα με το ισχύον καθεστώς και ήταν άνοιγμα στη διαδικασία τα 100 άτομα», παρατήρησε ο κ. Πλεύρης για να συμπληρώσει:

«Να πάρετε την ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ. Ουσιαστικά καλέσατε να γίνουν επεισόδια για να επιρρίψετε την ευθύνη στη κυβέρνηση. Βγείτε και πείτε τι να ανοίξει και τι όχι. Δεν είναι κανένας υπερασπιστής απριόρι της δημοκρατίας. Η δημοκρατία κρίνεται από τις εκλογές και τα συνταγματικά δικαστήρια. Αν θέλει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρεται στη δημοκρατία, να πάει σε αυτό που έστησε η κυβέρνησή του για να ελέγξει τη δικαιοσύνη και τα Μέσα Ενημέρωσης. Έχετε θράσος να μιλάτε εσείς για δημοκρατία».

Σχολιάζοντας την αντιπαράθεση Σκουρλέτη – Πλεύρη, ο  κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης έκανε λόγο για θλιβερό θέαμα. «Βλέπουμε μια μάχη μέχρι εσχάτων. Θυμίζει πυγμαχία που χτυπιούνται οι δύο αντίπαλοι μέχρι τελικής πτώσεως», σχολίασε χαρακτηριστικά και  κάλεσε τα δύο κόμματα να ρίξουν τους τόνους και αντί, όπως είπε, να προσπαθούν να οξύνουν τα πνεύματα να φανούν χρήσιμοι απέναντι στα ανησυχητικά φαινόμενα της πανδημίας και στο ενδεχόμενο ενός τρίτου lockdown, με όλες τις τραγικές επιπτώσεις στην οικονομία και στη κοινωνία.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Λαμπρούλης, τόνισε ότι σήμερα, οι πολίτες «δίνουν απάντηση στον κλιμακούμενο αυταρχισμό της κυβέρνησης που είναι το μόνιμο συστατικό της πολιτικής της για να προωθήσει τα αντιλαϊκά της μέτρα».

«Είναι βαθιά γελασμένη η κυβέρνηση ότι με αυτό τον τρόπο έχει λυμένα τα χέρια της να κάνει ότι θέλει. Αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες. Ο λαός μας, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, δεν θα κάνουν πίσω», συμπλήρωσε.