337
Γερμανοί κάνουν μπάνιο σε ανοιχτή πισίνα στο Βερολίνο για να δροσιστούν -πρωτοφανές γι' αυτή την εποχή | REUTERS/Oliver Ellrodt

Πολύ ζεστός ο Οκτώβριος στην Ευρώπη λόγω της κλιματικής αλλαγής

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2022, 11:52
Γερμανοί κάνουν μπάνιο σε ανοιχτή πισίνα στο Βερολίνο για να δροσιστούν -πρωτοφανές γι' αυτή την εποχή
| REUTERS/Oliver Ellrodt

Πολύ ζεστός ο Οκτώβριος στην Ευρώπη λόγω της κλιματικής αλλαγής

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2022, 11:52

Με τις υψηλές θερμοκρασίες να έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ μέσα στο καλοκαίρι σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς καύσωνες και πυρκαγιές έπληξαν μεγάλο μέρος της Γηραιάς Ηπείρου, φαίνεται ότι η κλιματική αλλαγή έχει βάλει τη «σφραγίδα» της για τα καλά. Το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ολλανδία, ήταν μέσα στη λίστα των χωρών που κάηκαν στην κυριολεξία πριν από τρεις μήνες και οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, όχι βέβαια στον ίδιο βαθμό, «χτύπησαν» και το φθινόπωρο.

Το μεγαλύτερο μέρος της δυτικής Ευρώπης αντιμετωπίζει ήπιες θερμοκρασίες για την εποχή, οι οποίες προκαλούνται από το jet stream –τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν από δυτικά προς ανατολικά– και ο υδράργυρος αναμένεται να ξεπεράσει τους 30 βαθμούς Κελσίου το Σαββατοκύριακο που διανύουμε, σε περιοχές της Γερμανίας, της Γαλλίας της Βρετανίας και αλλού, σύμφωνα με τις τοπικές μετεωρολογικές υπηρεσίες. Αλλωστε και στην Ελλάδα, δεν βιώνουμε ένα  κανονικό φθινόπωρο και οι μετεωρολόγοι λένε ότι η μεταβατική εποχή θα δώσει τη θέση της απότομα στον χειμώνα.

Οι επιστήμονες λένε ότι η κλιματική αλλαγή είναι εκείνη που ευθύνεται γι’ αυτό το φαινόμενο.

Ο βρετανός Πίτερ Στοτ, ειδικός στην κλιματική αλλαγή είπε ότι ο λόγος που κάνει τον καιρό θερμότερο από το κανονικό τώρα θα είναι ο ίδιος που θα φέρει και πολλές και δυνατές βροχοπτώσεις αργότερα, αναφέρει δημοσίευμα του Guardian.

Το επόμενο διάστημα ο καιρός θα είναι, μεν, ασυνήθιστα ζεστός αλλά η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει πτώση από τον Νοέμβριο φέρνοντας άστατες συνθήκες.

Οι υψηλές θερμοκρασίες έρχονται εν μέσω μεγάλων ανησυχιών από την υπηρεσία περιβάλλοντος του ΟΗΕ, η οποία λέει ότι οι δεσμεύσεις των χωρών να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα ήταν «θλιβερά ανεπαρκείς». Σύμφωνα, μάλιστα, με μία ανάλυση από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα θα κορυφωθούν το 2025 χάρη στις αυξημένες κρατικές δαπάνες για καθαρά καύσιμα ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Αντριου Πέρσινγκ, διευθυντής Φυσικής Επιστήμης στο Climate Centrel της Βρετανίας, προειδοποίησε ότι οι θερμοκρασίες που σημειώνονται αυτή την εποχή θα γίνονται όλο και συνηθέστερες όσο περνούν τα χρόνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...