245
Τούρκος στρατιώτης σε περιπολία στα σύνορα με τη Συρία | EPA/SEDAT SUNA

«Πολύ σύντομα» η εισβολή στη Συρία προειδοποιεί η Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2019, 08:07
Τούρκος στρατιώτης σε περιπολία στα σύνορα με τη Συρία
|EPA/SEDAT SUNA

«Πολύ σύντομα» η εισβολή στη Συρία προειδοποιεί η Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2019, 08:07

Μονάδες των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων, μαζί με ομάδες του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού (της συμμαχίας σύρων αντικαθεστωτικών ανταρτών που υποστηρίζεται από την Αγκυρα) θα περάσουν «πολύ σύντομα» τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, ανήγγειλε ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας μέσω Twitter.

Η Αγκυρα αναμενόταν τα τελευταία εικοσιτετράωρα να αρχίσει ευρείας κλίμακας εισβολή και εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη βορειοανατολική Συρία.

Ο Φαχρετίν Αλτούν, στενός συνεργάτης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαμήνυσε ότι οι κούρδοι μαχητές είτε θα παραδοθούν είτε ο τουρκικός στρατός θα τους «σταματήσει», καθώς όπως υποστήριξε παρεμποδίζουν τον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών.

Την Τρίτη ο τουρκικός στρατός έπληξε στόχους στα σύνορα Συρίας-Ιράκ προκειμένου να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι Κούρδοι να χρησιμοποιήσουν αυτή την οδό για να στείλουν ενισχύσεις στην περιοχή όπου θα επιχειρήσει, ανέφεραν τούρκοι αξιωματούχοι στο Reuters.

Εν τω μεταξύ, επίσης την Τρίτη, το τουρκικό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα για την παράταση κατά ένα έτος (ως τις 30 Οκτωβρίου 2020) της εξουσιοδότησής του στην κυβέρνηση να εκτελεί στρατιωτικές επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία.

Τον Οκτώβριο του 2014 η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας στο εξωτερικό και την παρουσία ξένων στρατευμάτων στην Τουρκία. Η εντολή είχε διάρκεια ισχύος ενός έτους, και έκτοτε εγκρίνεται ετησίως η παράτασή της από το 2015.

Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού κόμματος (CHP) και των δύο μικρότερων κομμάτων του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), του Καλού Κόμματος (Iyi) ψήφισαν υπέρ της χρονικής παράτασης. Το φιλοκουρδικό κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ήταν το μόνο που καταψήφισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...