400
Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στο λιμάνι του Πειραιά το βράδυ της Κυριακής, προκειμένου να μεταβούν στη Ρόδο | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Πολύ δύσκολη η νύχτα στη Ρόδο – Ελπίδες έφερε το ξημέρωμα

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2021, 08:32
Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στο λιμάνι του Πειραιά το βράδυ της Κυριακής, προκειμένου να μεταβούν στη Ρόδο
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Πολύ δύσκολη η νύχτα στη Ρόδο – Ελπίδες έφερε το ξημέρωμα

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2021, 08:32

Δύσκολη ήταν η νύχτα στη Ρόδο λόγω της πυρκαγιάς η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από το μεσημέρι της Κυριακής, στην ευρύτερη περιοχή των Μαριτσών – Ψίνθου.

Τις τελευταίες ώρες, τα μέτωπα της φωτιάς βρίσκονται σύμφωνα με τις τοπικές αρχές σε ύφεση, καθώς όλο το βράδυ οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές έδωσαν σκληρή μάχη με τις φλόγες.

Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τα ελικόπτερα και υπάρχει αισιοδοξία ότι η πυρκαγιά θα τεθεί υπό έλεγχο.

Σε ανακοίνωσή του, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ανέφερε: «Το ξημέρωμα βρίσκει τη Ρόδο πολύ καλύτερα από την προηγούμενη νύχτα. Τα μέτωπα είναι σε ύφεση. Ο πρώτος στόχος, η προστασία της ανθρώπινης ζωής, επιτεύχθηκε. Η εκκένωση οικισμών και η κατά προτεραιότητα παρέμβαση πέριξ αυτών, η απαγόρευση κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα τμήματα του οδικού δικτύου, έφεραν αποτέλεσμα».

Ο κ. Χατζημάρκος σημείωσε επίσης ότι η βλάβη στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, στο συντριπτικό τμήμα αυτού, επιδιορθώθηκε. «Ο κρατικός μηχανισμός στάθηκε όρθιος, οι εθελοντές και οι ενεργοί πολίτες ανέδειξαν αξίες. Συνεχίζουμε σήμερα το πρωί, με ενισχυμένες δυνάμεις και ανεξάντλητες αντοχές. Δεν συντρέχει κανένας λόγος διασποράς πανικού. Μόνο δουλειά, με σχέδιο, καθαρό μυαλό, οργάνωση και ψυχραιμία», συμπλήρωσε.

Δύσκολες χαρακτήρισε τις τελευταίες ημέρες με τα πολλά ανοιχτά μέτωπα φωτιάς, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος σε δηλώσεις του το βράδυ της Κυριακής έκανε λόγο για 116 πυρκαγιές σε 48 ώρες!

«Σήμερα (Κυριακή) είχαμε 60 πυρκαγιές, αν υπολογίσετε και 56 εχθές (Σάββατο), σύνολο 116 φωτιές είχαμε μέσα σε δυο μέρες. Η Ρόδος, ο Έβρος μας απασχολούν, με τη μεγαλύτερη φωτιά αυτή τη στιγμή στη Ρόδο, που όλος ο κρατικός μηχανισμός δίνει τη δική του μάχη», είπε ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος περιέγραψε και το πρόβλημα με τη Ρόδο:

«Υπήρξε ανάγκη να ρίξουμε νερό με τα εναέρια μέσα για να σώσουμε κάποιες περιοχές και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να βραχυκυκλώσουν τα καλώδια της ΔΕΗ και να προκληθεί μπλακ άουτ. Τα συνεργεία κάνουν τεράστια προσπάθεια αποκατάστασης και πιστεύουμε σύντομα να έχει ρεύμα ένα πολύ μεγάλο μέρος του νησιού», είπε

Παράλληλα, τόνισε με έμφαση ότι πλέον «δεν μιλάμε για κλιματική αλλαγή, αλλά για κλιματική απειλή», αναφερόμενος στις πυρκαγιές του φετινού καλοκαριού.

Μηνύματα από το 112

Το απόγευμα της Κυριακής, μέσω μηνύματος από το 112, οι κάτοικοι της Ψίνθου κλήθηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή, λόγω της δασικής πυρκαγιάς.

Παράλληλα, δεύτερο μήνυμα, αργά το το βράδυ της Κυριακής, καλούσε τους κατοίκους στα Μαριτσά και τις Καλυθιές να βρίσκονται σε ετοιμότητα όλη τη νύχτα, ακολουθώντας τις οδηγίες των αρχών.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...