480
«Σταματήστε το μίσος» γράφει το πανό του λαού του Γκντανσκ | Agencja Gazeta/Dawid Zuchowicz via REUTERS

Πολωνία: Θρήνος και οργή λαού για τη δολοφονία του δημάρχου

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2019, 21:48
«Σταματήστε το μίσος» γράφει το πανό του λαού του Γκντανσκ
|Agencja Gazeta/Dawid Zuchowicz via REUTERS

Πολωνία: Θρήνος και οργή λαού για τη δολοφονία του δημάρχου

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2019, 21:48

Την περασμένη Δευτέρα ο 53χρονος Πάβελ Αντάμοβιτς, δήμαρχος του Γκντανσκ, κατέληξε στο νοσοκομείο ύστερα από την άνανδρη επίθεση που δέχθηκε (βλέπε εδώ.)

Αμέσως οι συμπολίτες του συγκεντρώθηκαν στην παλιά πόλη σε μια μεγάλη λαοσύναξη που σκοπό είχε να τιμήσει τη μνήμη του αλλά και να καταγγείλει το μίσος που οπλίζει το χέρι των φανατικών ή των παρανοϊκών.

Ετσι η πόλη πένθησε τον δήμαρχό της.

Μετά την ανακοίνωση του θανάτου του δημάρχου, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα του Ποσειδώνα, στην αγορά του Γκντανσκ και στο σπίτι του δημάρχου. Με δάκρυα στα μάτια, γράφει και ο Guardian, οι άνθρωποι στάθηκαν ακίνητοι καθώς άκουγαν μια εκδοχή a capella του τραγουδιού Sound of Silence των Σάιμον και Γκαρφάνκελ.

Οι συμπολίτες του συγκεντρώθηκαν όχι μόνο για να θρηνήσουν, αλλά και να διαμαρτυρηθούν για την αυξανόμενη επικράτηση του μίσους στον πολωνικό δημόσιο λόγο, ένα νοσηρό φαινόμενο που ο Αντάμοβιτς είχε προσπαθήσει να αντιμετωπίσει.

Υπήρξε ένθερμος υπερασπιστής των μεταναστών, των προσφύγων αλλά και των δικαιωμάτων των μειονοτικών, είχε κρατήσει την πόλη του ανοικτή και είχε πολεμήσει τον ξενοφοβικό εθνικισμό που εκπορευόταν από το δεξιό κυβερνητικό κόμμα.

«Είμαι Ευρωπαίος, έτσι η φύση μου είναι φιλελεύθερη» είχε δηλώσει ο ίδιος στον Guardian το 2016. «Το Γκντανσκ είναι λιμάνι και πρέπει πάντα να αποτελεί απάγκιο και καταφύγιο».

Μακάβρια πολεμική

Η φιλελεύθερη στάση του τον κατέστησε μισητό στους οπαδούς των κυβερνητικών και στην άκρα Δεξιά. Το «πιστοποιητικό θανάτου» του, το οποίο κάποιοι νεολαίοι επικριτές του είχαν εκδώσει σε μια μακάβρια «έμπνευση» το 2017, έγραφε ως αιτία θανάτου του «τον φιλελευθερισμό, την πολυπολιτισμικότητα, την ανοησία». Υπέστη λοιδορίες και άγριες προσωπικές επιθέσεις στα social media και στον δεξιό Τύπο.

«Δυστυχώς, το μίσος γίνεται ολοένα και πιο ορατό και ευρύτερα αποδεκτό στην πολωνική πολιτική και κοινωνική ζωή» – αυτό γράφει μια ανακοίνωση των εβραϊκών οργανώσεων στην Πολωνία, που δημοσιεύτηκε την περασμένη Τρίτη. «Ο θάνατός του είναι ένα ακόμη προειδοποιητικό μήνυμα ότι στην κοινωνία μας οι ιδεολογικές διαφορές και οι διαφορές στην κοσμοθεωρία μπορούν να οδηγήσουν σε ακραίες πράξεις, στη βία».

Ποιος είναι ο δολοφόνος

Ο κατηγορούμενος ως δολοφόνος του δημάρχου, ένας 27χρονος κάτοικος του Γκντανσκ, δήλωσε ότι βγήκε από τη φυλακή μόλις τον περασμένο μήνα, αφού εξέτισε ποινή φυλάκισης για ληστείες τραπεζών. Σύμφωνα με τα πολωνικά Μέσα, στη φυλακή εξετάστηκε και διαγνώστηκε να πάσχει από παρανοϊκή σχιζοφρένεια, αλλά σταμάτησε να παίρνει τα φάρμακά του. Αρνείται την κατηγορία του φόνου.

Οι πολίτες του Γκντανσκ λένε ότι ο δήμαρχος είχε υποστεί την προπαγάνδα των αντιπάλων του και των επικριτών του σε τέτοιον βαθμό που αυτή θα μπορούσε να οπλίσει το χέρι κάποιου παράφρονα: «Δημιούργησαν μια διάθεση στην οποία αδύναμοι άνθρωποι, άρρωστοι, ανταποκρίνονται σε αυτό το είδος νοσηρής ατμόσφαιρας».

Και συμπληρώνουν: «Ξεκίνησε την καριέρα του ως συντηρητικός πολιτικός, αλλά άρχισε να γίνεται ολοένα και πιο ειλικρινής σε θέματα διαφορετικότητας και δικαιωμάτων μειονοτήτων και ανοχής, καθώς η κοινωνία κινούταν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ηταν πολύ εντυπωσιακό. Ηταν ένας πολύ γενναίος άνθρωπος – και πλήρωσε για αυτό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...