700
Διαδηλωτές στη Βαρσοβία κρατούν την αφίσα με το φωτοστέφανο που ζωγράφισε η Ελζμπιέτα Ποντλέσνα | REUTERS

Πολωνία: Δίωξη κατά ακτιβίστριας που ζωγράφισε το ουράνιο τόξο γύρω από την Παναγία

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2019, 11:01
Διαδηλωτές στη Βαρσοβία κρατούν την αφίσα με το φωτοστέφανο που ζωγράφισε η Ελζμπιέτα Ποντλέσνα
|REUTERS

Πολωνία: Δίωξη κατά ακτιβίστριας που ζωγράφισε το ουράνιο τόξο γύρω από την Παναγία

Protagon Team Protagon Team 14 Μαΐου 2019, 11:01

Με ποινή φυλάκισης δύο χρόνων απειλείται ακτιβίστρια στην Πολωνία που ζωγράφισε φωτοστέφανο στα χρώματα του ουράνιου τόξου γύρω από εικόνα της Παναγίας και του Χριστού-βρέφους για να διαμαρτυρηθεί για τις διακρίσεις ενάντια στους ομοφυλόφιλους και τις λεσβίες από την Καθολική Εκκλησία.

Οταν η Ελζμπιέτα Ποντλέσνα είδε να χαρακτηρίζονται ως αμαρτίες και εγκλήματα οι λέξεις «φύλο» και «LGBT» (Λεσβίες Ομοφυλόφιλοι Αμφιφυλόφιλοι Τρανς), σε μία πασχαλινή γιορτή, στην πόλη του Πλοκ, αποφάσισε να αντιδράσει.

«Μου φαίνεται αδιανόητο να συμβαίνει αυτό τον 21ο αιώνα στο κέντρο της Ευρώπης», λέει η ίδια στο BBC. «Κανείς δεν πρέπει να αποκλείεται από την κοινωνία. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν είναι αμαρτία ούτε έγκλημα και η Παναγία θα προστάτευε αυτούς τους ανθρώπους από την εκκλησία και από παπάδες που νομίζουν ότι είναι σωστό να τους καταδικάζουν».

Η Ελζμπιέτα Ποντλέσνα αντιμέτωπη με έναν καθολικό παπά – Facebook

Κόλλησε αφίσες σε σκουπιδοτενεκέδες και φορητές τουαλέτες με την εικόνα της Μαύρης Παναγίας της Τσεστοχόβα, μία πολύ γνωστή και πολύ αγαπημένη στην ανατολική Ευρώπη εικόνα. Μάλιστα, τον 17ο αιώνα, είχε ονομαστεί «βασίλισσα της Πολωνίας». Η γνωστή στη χώρα της ακτιβίστρια είχε ζωγραφίσει το φωτοστέφανο με τα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Λίγες ημέρες αργότερα, αστυνομικοί μπήκαν στο διαμέρισμά της στις 6 το πρωί, κατάσχεσαν υπολογιστές, το κινητό της, σκληρούς δίσκους, ακόμα και παλιές δισκέτες και πήραν την ίδια για ανάκριση στο αστυνομικό τμήμα, όπου της απήγγειλαν κατηγορίες για προσβολή του θρησκευτικού συναισθήματος. Στην Πολωνία, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως δύο χρόνια.

Ο πολωνός υπουργός Εσωτερικών Γιόακιμ Μπρουτζίνσκι επικρότησε τη δράση της αστυνομίας στο Twitter: «Ολες αυτές οι αηδίες περί ελευθερίας και “ανεκτικότητας” δεν δίνουν σε κανέναν το δικαίωμα να προσβάλει τα συναισθήματα των πιστών».

Το Ιδρυμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ελσίνκι, που εδρεύει στη Βαρσοβία, η δράση της αστυνομίας είναι στοχευμένη κατά της Ποντλέσνα, επειδή είναι γνωστή ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το 2016, βοήθησε στην οργάνωση μίας πανεθνικής διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή χιλιάδων γυναικών, που σταμάτησαν με επιτυχία τα σχέδια της κυβέρνησης να απαγορέψει εντελώς τις αμβλώσεις. Επίσης, συμμετείχε σε διαμαρτυρία κατά των εθνικιστών και των ακροδεξιών, στη διάρκεια πορείας τους την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Πολωνίας, το 2017.

Η Διεθνής Αμνηστία ζητεί από τις Αρχές να σταματήσουν την δίωξή της και να την αφήσουν να συνεχίσει τη δράση της ανενόχλητη.

«Αρνούμαι να σταματήσω επειδή μπορεί να ενοχλώ κάποιους. Ξυπνήστε, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Βγείτε από τα γραφεία σας στους δρόμους και πείτε ότι δεν είναι δίκαιο», λέει η Ποντλέσνα στο BBC, και προσθέτει ότι δέχεται και απειλές για τη ζωή της.

Τις προηγούμενες ημέρες, έγιναν αρκετές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας υπέρ της στους δρόμους της Βαρσοβίας. Οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες με τα χρώματα του ουράνιου τόξου και αφίσες με την Παναγία που ζωγράφισε η ακτιβίστρια.

Στιγμιότυπο από συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την δίωξη κατά της ακτιβίστριας, στη Βαρσοβία – Reuters
Το σκάνδαλο με τους παιδόφιλους ιερείς

Εκτός από την εικόνα της Παναγίας, η Ποντλέσνα κόλλησε στους σκουπιδοτενεκέδες και μία λίστα με τα ονόματα των καθολικών επισκόπων που κατηγορούνται ότι προστάτεψαν τους ιερείς που κακοποιούσαν παιδιά.

Το θέμα έχει αναστατώσει ξανά την Πολωνία μετά την προβολή ενός συγκλονιστικού ντοκιμαντέρ στο YouTube, «Only don’t tell anyone» (Απλά μην το πείτε σε κανέναν), το οποίο δείχνει τα θύματα να απευθύνονται σήμερα στους ιερείς που τους κακοποιούσαν όταν ήταν παιδιά.

Το ντοκιμαντέρ έχει περισσότερες από 10 εκατ. προβολές μέσα σε τρεις ημέρες και κατηγορεί τους ανώτερους της πανίσχυρης Καθολικής Εκκλησίας στη χώρα, ότι απλά μετέθεταν σε άλλες ενορίες τους παπάδες που εγκληματούσαν.

Ενας από τους ιερείς που παρουσιάζεται είναι ο Φράνσιζεκ Τσιμπούλα, ο οποίος διετέλεσε πνευματικός του Βαλέσα για 15 χρόνια, από το 1980 όταν υπήρξε συνιδρυτής του συνδικάτου «Αλληλεγγύη» το οποίο συνέβαλε στην πτώση του Κομμουνισμού, έως το τέλος της θητείας του στο αξίωμα του προέδρου της χώρας το 1995.

«Είναι λυπηρό για εμένα ότι ανακάλυψα πως ο πνευματικός μου, ο εξομολογητής μου, συμπεριφερόταν τόσο άσχημα», δήλωσε την Δευτέρα ο Βαλέσα.

Με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ, ο αρχιεπίσκοπος της Πολωνίας ζήτησε ξανά συγγνώμη από τα θύματα και ευχαρίστησε τους δημιουργούς του Τόμαζ και Μάρεκ Σεκιέλσκι.

Η προβολή του ντοκιμαντέρ στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για τις ευρωεκλογές, θεωρείται ότι επιφέρει πλήγμα στην ακροδεξιά κυβέρνηση της Πολωνίας, η οποία διατηρεί στενούς δεσμούς με την Καθολική Εκκλησία.

Δείτε εδώ το ντοκιμαντέρ:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...