763
| Creative Protagon

Τζούντι Ντεντς: Είναι υποψήφια στα 87 της, θα κερδίσει ξανά το Οσκαρ;

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2022, 15:01
|Creative Protagon

Τζούντι Ντεντς: Είναι υποψήφια στα 87 της, θα κερδίσει ξανά το Οσκαρ;

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2022, 15:01

Η Τζούντι Ντεντς είναι φέτος υποψήφια το Οσκαρ β’ γυναικείου ρόλου. Αν το κερδίσει θα είναι ακόμη ένας θρίαμβος στην καριέρα της, ο οποίος θα της δώσει επίσης μια μοναδική θέση στην ιστορία των βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου: στα 87 της, θα γίνει το γηραιότερο άτομο που κέρδισε Οσκαρ υποκριτικής. Σημερινός κάτοχος του τίτλου είναι ο σερ Αντονι Χόπκινς, ο οποίος πήρε το βραβείο πέρυσι, σε ηλικία 83 ετών.

Η σπουδαία βρετανίδα ηθοποιός κέρδισε την φετινή της υποψηφιότητα με τον ρόλο της στην ταινία «Μπέλφαστ», το σενάριο και τη σκηνοθεσία της οποίας υπογράφει ο Κένεθ Μπράνα. Πρόκειται για την όγδοη υποψηφιότητα της Ντέιμ Τζούντι Ντεντς για Οσκαρ. Το έχει κερδίσει μόνο μια φορά στο παρελθόν, το 1999 για τον «Ερωτευμένο Σαίξπηρ», για μια ερμηνεία μόλις οκτώ λεπτών.

Το «Μπέλφαστ» τα πήγε καλά με τους ψηφοφόρους της Ακαδημίας, γράφει στην Telegraph  η Ανίτα Σινγκ.  Η αυτοβιογραφική ταινία  του Κένεθ Μπράνα, στην οποία η Τζούντι Ντεντς υποδύεται τη γιαγιά του νεαρού πρωταγωνιστή, έλαβε  επτά υποψηφιότητες, μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας και πρωτότυπου σεναρίου, καλύτερου δεύτερου ανδρικού ρόλου για τον Κίαραν Χάιντς και καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού για το «Down To Joy», το οποίο έγραψε και ερμήνευσε ο Βαν Μόρισον.

Η ταινία είναι ασπρόμαυρη και βασίζεται στις προσωπικές αναμνήσεις του Μπράνα από την εποχή που μεγάλωνε στη Βόρεια Ιρλανδία. Οπως δήλωσε όταν ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες: «Είναι πολύ μεγάλη η διαδρομή από τους δρόμους του Μπέλφαστ μέχρι τα Οσκαρ. Σήμερα, σκέφτομαι τη μητέρα μου, τον πατέρα μου και τους παππούδες μου και πόσο περήφανοι ήταν που ήταν Ιρλανδοί, πόσα πολλά σήμαινε αυτή η πόλη γι’ αυτούς. Θα τους είχε κατακλύσει αυτή η απίστευτη τιμή, όπως κι εμένα».

Ο Μπράνα πρόσθεσε ακόμη ότι «δεδομένης μιας τόσο προσωπικής ιστορίας όπως αυτή, είναι μια “κολασμένη” ημέρα για την οικογένειά μου και την οικογένεια της ταινίας μας. Ευχαριστώ τους ψηφοφόρους της Ακαδημίας για την απίστευτη και γενναιόδωρη αναγνώρισή τους».

Ο 61χρονος ιρλανδός ηθοποιός και σκηνοθέτης είναι το πρώτο πρόσωπο στην ιστορία των Οσκαρ που έλαβε υποψηφιότητες σε επτά κατηγορίες. Οι φετινές του υποψηφιότητες -ταινία, σκηνοθεσία και πρωτότυπο σενάριο- μπορούν να προστεθούν στις υποψηφιότητες των προηγούμενων ετών για καλύτερο ανδρικό ρόλο, δεύτερο ανδρικό ρόλο, προσαρμοσμένο σενάριο και ζωντανή δράση μικρού μήκους.

Ακόμη, αυτή είναι η πρώτη υποψηφιότητα για τον 68χρονο Κίαραν Χάιντς, ο οποίος δήλωσε: «Εχοντας εργαστεί σε αυτό τον κλάδο εδώ και σχεδόν 50 χρόνια, σκέφτηκα ότι δεν υπήρχαν πολλά που θα μπορούσαν να με εκπλήξουν ακόμα. Σήμερα μπορώ να πω ειλικρινά ότι είμαι έκπληκτος, ενθουσιασμένος και βαθιά ευγνώμων».

Οπως αναφέρει η Ανίτα Σινγκ στην Telegraph, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ είναι ο πρώτος σκηνοθέτης, που προτάθηκε σε κάθε μία από τις έξι τελευταίες δεκαετίες, ξεκινώντας με τις «Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου» τη δεκαετία του 1970· ακολουθούν οι «Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού» και ο «E.T. ο Εξωγήινος», τη δεκαετία του 1980, «Η λίστα του Σίντλερ» και «Η διάσωση του στρατιώτη Ράιαν» τη δεκαετία του 1990, το «Μόναχο» τη δεκαετία του 2000, ο «Λίνκολν» τη δεκαετία του 2010, και τώρα το «West Side Story».

Αν και αποδείχθηκε απογοητευτικό στο box office, το ριμέικ του «West Side Story» έλαβε επτά υποψηφιότητες, μεταξύ των οποίων καλύτερης σκηνοθεσίας, καλύτερης ταινίας και β’ γυναικείου ρόλου για την Αριάνα Ντε Μποζ στον ρόλο της Ανίτα.

Η Τζέιν Κάμπιον είναι η πρώτη γυναίκα, που αναγνωρίστηκε δύο φορές για τη σκηνοθεσία της: αυτή τη φορά για το «The Power of the Dog», μια ταινία που ηγείται φέτος με 12 υποψηφιότητες. Η πρώτη της ήταν τα «Μαθήματα Πιάνου», που έλαβε οκτώ υποψηφιότητες το 1994, κερδίζοντας τρία Οσκαρ.

Ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς είναι υποψήφιος για τo Οσκαρ Α’ Ανδρικού ρόλου  για την ερμηνεία του ως σαδιστής κτηνοτρόφος της Μοντάνα στo «The Power of the Dog» (Netflix) ενώ άλλος ένας βρετανός ηθοποιός, ο Αντριου Γκάρφιλντ, βρίσκεται στην ίδια κατηγορία για τον ρόλο του στο «Tick, Tick, …Boom!»

Την περασμένη εβδομάδα τα Bafta σνόμπαραν την ερμηνεία της Ολίβια Κόλμαν στην «Χαμένη Κόρη» και επέλεξαν τη Lady Gaga για τον «Οίκο των Gucci», αλλά οι ψηφοφόροι της Ακαδημίας έκαναν το αντίθετο. Η Κόλμαν είναι υποψήφια για το καλύτερο γυναικείο ρόλο, ενώ η Τζέσι Μπάκλεϊ, που υποδύεται μια νεότερη εκδοχή του ίδιου χαρακτήρα, εμφανίζεται στην κατηγορία του καλύτερου δεύτερου γυναικείου ρόλου.

Η Κόλμαν, η οποία κέρδισε το Οσκαρ το 2019 για την ερμηνεία της στην ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «Η Ευνοούμενη», περιέγραψε την υποψηφιότητά της για την  «Χαμένη Κόρη» ως «καταπληκτική».

Στις ανταγωνίστριές της περιλαμβάνεται η Κρίστεν Στιούαρτ  για τον ρόλο της στην ταινία «Spencer», στην οποία υποδύεται την πριγκίπισσα Νταϊάνα, σε μια φανταστική αφήγηση για Χριστούγεννα στο Σάντρινγχαμ.

Οι νικητές των Οσκαρ θα ανακοινωθούν στην τελετή της 27ης Μαρτίου. Δείτε εδώ όλες τις υποψηφιότητες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...