400
Ναυμαχία μεταξύ ελληνικού και οθωμανικού στόλου. Διόραμα του Άγγελου Γιακουμάτου | ΠΙΟΠ / Β. Γεωργιάδης

«Το ’21 αλλιώς»: Τα Playmobil κάνουν… Επανάσταση στον Βόλο

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2021, 16:45
Ναυμαχία μεταξύ ελληνικού και οθωμανικού στόλου. Διόραμα του Άγγελου Γιακουμάτου
|ΠΙΟΠ / Β. Γεωργιάδης

«Το ’21 αλλιώς»: Τα Playmobil κάνουν… Επανάσταση στον Βόλο

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2021, 16:45

Την περιοδεύουσα έκθεση «Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL», παρουσιάζει στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.&Σ. Τσαλαπάτα, στον Βόλο, το Πολιτιστικό Iδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ).

Στο πλαίσιο των Επετειακών Δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, επιχειρείται με διοράματα και φιγούρες PLAYMOBIL, μια πρωτότυπη προσέγγιση όσων διαδραματίστηκαν από τους προεπαναστατικούς χρόνους μέχρι και την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους. Μικρόσωμες πολύχρωμες φιγούρες «συνθέτουν» πεδία μαχών, αναπαριστούν ιστορικά γεγονότα, περιγράφουν σκηνές καθημερινότητας, απεικονίζουν σημαίνουσες μορφές του Αγώνα.

Η δολοφονία του Καποδίστρια. Διόραμα των Βασιλικής Φατή, Άγγελου Γιακουμάτου / ΠΙΟΠ / Β. Γεωργιάδης

Ο Ορκος των Φιλικών, η Αλωση της Τριπολιτσάς, η Εξοδος του Μεσολογγίου, η Φυγή των Παργινών, είναι κάποια από τα διοράματα που δεσπόζουν στην έκθεση. Πρωταγωνιστές της Επανάστασης, Eλληνες, Φιλέλληνες και Οθωμανοί, άντρες και γυναίκες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων, παρουσιάζονται σε φιγούρες PLAYMOBIL, συνοδευόμενοι από σύντομο βιογραφικό τους. Ετσι οπτικοποιούνται, με κατανοητό και ευφάνταστο τρόπο, όσα θέλει να αφηγηθεί η έκθεση και η Ιστορία γίνεται ένα απολαυστικό ταξίδι όχι μόνο για μικρούς αλλά και για μεγάλους.

Η έξοδος του Μεσολογγίου. Διόραμα του Άγγελου Γιακουμάτου. Βασισμένο στην ελαιογραφία του Θ. Βρυζάκη (1855) / ΠΙΟΠ / Β. Γεωργιάδης

Η έκθεση σχεδιάστηκε από το ΕΙΜ, όπου και παρουσιάστηκε πρώτη φορά (13.10.2019-13.9.2020), σε συνεργασία με ομάδα συλλεκτών και με τη στήριξη της PLAYMOBIL Hellas. Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, η έκθεση ξεκίνησε το ταξίδι της από το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη (14.10.2020-31.5.2021), μεταφέρθηκε στη Λέσβο (16.06.2020-17.10.2020) και ολοκληρώνει την επιτυχημένη διαδρομή της στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας, στον Βόλο.

Σχεδιασμός-υλοποίηση διοραμάτων: Γιώργος Αγγελίδης, Ντένης Βαγγόπουλος, Άγγελος Γιακουμάτος, Βασιλική Φατή.

Σχεδιασμός-υλοποίηση μεμονωμένων φιγούρων ειδικής κατασκευής: Στέλιος Μυλωνάς.

Στην έκθεση στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας σύντομη οπτικοακουστική παραγωγή συστήνει τους συλλέκτες στο κοινό και ξεδιπλώνει στιγμές από την πολυετή ενασχόλησή τους με τις φιγούρες PLAYMOBIL, ενώ παράλληλα δείχνει πώς μια απλή φιγούρα του αγαπημένου παιχνιδιού μετατρέπεται σε ήρωα του 1821.

Tο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.&Σ. Τσαλαπάτα, στον Βόλο / ΠΙΟΠ

Διάρκεια έκθεσης: 1η Νοεμβρίου 2021 έως 31 Ιανουαρίου 2022

Ωρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-17:00 (Κλειστά: 6/12 (τοπική εορτή), 25 και 26/12, 1/1/2022)

Η έκθεση πλαισιώνεται από έντυπο δραστηριοτήτων για τους μικρούς φίλους.

Δείτε το έντυπο εδώ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News