426
|

Ποιους κινδύνους κρύβει το διαδίκτυο

Avatar Αννα Λυδάκη 29 Αυγούστου 2013, 01:24

Ποιους κινδύνους κρύβει το διαδίκτυο

Avatar Αννα Λυδάκη 29 Αυγούστου 2013, 01:24

Εμ. Σφακιανάκης, Κ. Σιώμος και Γ. Φλώρος – Εθισμός στο διαδίκτυο και άλλες διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, Λιβάνης, Αθήνα 2012. 

«…Όλοι γνωρίζουμε ότι, αν σε μια πρίζα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, αντί για το κανονικό φις της ηλεκτρικής συσκευής, τοποθετήσουμε ένα καρφί, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα το ρεύμα θα μας έχει σκοτώσει ακαριαία. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το διαδίκτυο. Αν δεν ακολουθούμε τους σωστούς κανόνες χρήσης, οι συμπεριφορές μας ενδέχεται να γίνουν υψηλού κινδύνου, με πιθανές αρνητικές εκβάσεις ακόμα και για την ίδια μας τη ζωή» γράφει ο Εμ. Σφακιανάκης στο βιβλίο «Εθισμός στο διαδίκτυο και άλλες διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου-Εμ. Σφακιανάκης, Κ. Σιώμος και Γ. Φλώρος». Ο ίδιος τονίζει ότι επιβάλλεται να γνωρίζουμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν και παράλληλα τους κανόνες χρήσης του διαδικτύου.

Η διακίνηση πορνογραφικού υλικού, ανθρώπων και ναρκωτικών, η καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων, η παραβίαση προσωπικών δεδομένων, η συκοφαντία κ.ά. αποτελούν τις πιο συνηθισμένες νέες μορφές παραβατικότητας και οι ανυποψίαστοι χρήστες του διαδικτύου εύκολα μπορούν να γίνουν θύματα. Η ψυχική βία και ο εκφοβισμός, που συχνά ασκούνται μέσω διαδικτύου με υβριστικά μηνύματα, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα ιδιαίτερα σε αδύναμα, ευαίσθητα άτομα νεαρής ηλικίας, ενώ οι σελίδες pro ana (promote anorexia) παρουσιάζουν το υπερβολικά αδύνατο σώμα ως ελκυστικό προωθώντας τη νευρική ανορεξία.

Εκτός από τους κινδύνους αυτούς που παρουσιάζονται αναλυτικά στο βιβλίο, βαρύτητα δίδεται και στις προβληματικές χρήσεις του διαδικτύου, όπως ο εθισμός: Εθισμός στο διαδικτυακό σεξ, στις διαπροσωπικές σχέσεις, στην υπερβολική αναζήτηση πληροφοριών, στον τζόγο σε ένα «καζίνο» που είναι ανοιχτό 24 ώρες την ημέρα, εφτά ημέρες την εβδομάδα και στο οποίο εισέρχεται κανείς μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Εθισμός στα διαδικτυακά παιχνίδια, όπου δημιουργείται μια εικονική κοινότητα μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας σε έναν κόσμο στον οποίο αίρονται οι αναστολές, καθώς υπάρχει ανωνυμία και αορατότητα.

Οι συγγραφείς του έργου είναι οι πλέον ειδικοί: Ο κ. Σφακιανάκης, ο διευθυντής Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εδώ και 18 χρόνια απασχολείται με τις διαδικτυακές εγκληματικές πράξεις. Ο κ. Σιώμος και ο κ. Φλώρος είναι ψυχίατροι ειδικευμένοι σε θέματα εθισμού σε Η/Υ, και οι ψυχολόγοι κ. Ευάγγ. Μακρής, κ. Β. Φισούν και κ. Γ. Χρίστου, που συμπληρώνουν με άρθρα τους το βιβλίο, ασχολούνται με παρόμοια θέματα.

Η σαφήνεια γραφής, τα παραδείγματα, η ενημέρωση για τους κινδύνους και οι οδηγίες για ασφαλή πλοήγηση καθιστούν το βιβλίο απαραίτητο στους γονείς προκειμένου να προφυλάξουν τα παιδιά τους, αλλά και στον καθένα που θέλει να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο όσο το χρειάζεται και όχι να χρησιμοποιηθεί από τους επιτήδειους που δρουν εντός και μέσω αυτού.

*Η Άννα Λυδάκη είναι Αν. καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου.

Προηγούμενα άρθρα της Άννας Λυδάκη 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News