658
To τρίτο αυτοκρατορικό Φαμπερζέ εκτίθεται στο Λονδίνο λίγο πριν δημοπρατηθεί | Peter Macdiarmid/Getty Images/Ιdeal Images

Πασχαλινά αβγά/ Του Μπος, του Φαμπερζέ, του… Κάντμπουρι

Βέρα Φραντζή Βέρα Φραντζή 28 Απριλίου 2016, 09:46
To τρίτο αυτοκρατορικό Φαμπερζέ εκτίθεται στο Λονδίνο λίγο πριν δημοπρατηθεί
|Peter Macdiarmid/Getty Images/Ιdeal Images

Πασχαλινά αβγά/ Του Μπος, του Φαμπερζέ, του… Κάντμπουρι

Βέρα Φραντζή Βέρα Φραντζή 28 Απριλίου 2016, 09:46

Tα πασχαλινά αβγά αποτελούν ένα βασικό έθιμο της μεγάλης γιορτής των ημερών, καθώς συμβολίζουν την αναγέννηση του κόσμου και της φύσης. Οι Χριστιανοί τα βάφουν  σε έντονα χρώματα τη Μεγάλη Πέμπτη και τα τσουγκρίζουν το βράδυ της Ανάστασης και την Κυριακή του Πάσχα. Το έθιμο συμβολίζει την ανάσταση των νεκρών. Οι Καθολικοί κρύβουν τα πασχαλινά αβγά με σκοπό να τα βρουν τα παιδιά την Κυριακή του Πάσχα. Τα σοκολατένια συνήθως κρύβουν ένα μικρό δώρο στο εσωτερικό τους. Τα πασχαλινά αβγά αποτέλεσαν πεδίο έμπνευσης για πολλές μορφές τέχνης λόγω του αποκρυφιστικού τους χαρακτήρα, αλλά και της ενδιαφέρουσας επιφάνειάς τους.

Το πρώτο «πασχαλινό» αβγό που εικονογραφήθηκε μάλλον δεν βρίσκεται σε κάποιο θρησκευτικό βιβλίο. Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, κρύβεται εδώ και πεντακόσια χρόνια πίσω από μια πεδιάδα καταπράσινη που την λούζει το φως του ήλιου. Πίσω από χιλιάδες γυμνά σώματα κορεσμένα από τις ηδονές της σάρκας επιπλέει ένα αβγό που φυλάει στην κοιλότητά του το πιο σπουδαίο μυστικό. Πίσω από ευτραφή πουλιά και φιλόξενες λίμνες, οι άνθρωποι συσχετίζονται σε ποικίλα συμπλέγματα και το βλέμμα εκπαιδεύεται μέχρι να φτάσει στο αβγό και στο νόημα της ζωής. Αυτό κρύβεται μέσα σε ένα κυανό αβγό, το οποίο εκκολαπτόμενο και άβατο μαζί  δεσπόζει και προστατεύει την ουσία της ζωής. Ο λόγος για τον πίνακα του σημαντικού ολλανδού ζωγράφου, Ιερώνυμου Μπος και του γνωστού πίνακα «Ο Κήπος των Επίγειων Απολαύσεων».

Λεπτομέρεια από το μεσαίο φύλλο του πίνακα του Ιερώνυμου Μπος που εστιάζει στο αυγό που κρύβει το νόημα της ζωής. (Wikipedia)
Λεπτομέρεια από το μεσαίο φύλλο του πίνακα του Ιερώνυμου Μπος που εστιάζει στο αβγό που κρύβει το νόημα της ζωής.
(Wikipedia)

Ο πίνακας θεωρείται το σχόλιο του ζωγράφου για το αμάρτημα της λαγνείας και η αφήγησή του εξελίσσεται σε ένα τρίπτυχο. Στο βασικό και μεσαίο φύλλο του πίνακα, το αβγό θεωρείται ίσως η πρώτη ένδειξη του μυσταγωγικού εθίμου των πασχαλινών αβγών στην ζωγραφική.

Eίναι μια γνωστή πρακτική των ζωγράφων η τεχνική των κρυφών μηνυμάτων στους πίνακες. Το έργο του Μπος, παρμένο από την βαθιά παράδοση των Χριστιανών βρήκε πρόσφορο έδαφος στην μετάδοση μηνυμάτων με μη προφανή και ευκολοδιάβαστο τρόπο. Το αβγό του Μπος στέκει ψηλά στη σύνθεση υπενθυμίζοντας την ευχάριστη περιπετειώδη τακτική του κυνηγιού των μηνυμάτων, εκπαιδεύοντας τα μάτια να βλέπουν πέρα από το εύκολο και το ευτελές.

Στα πασχαλινά αβγά και στο μυστηριώδες δώρο που κρύβουν στο εσωτερικό τους «επένδυσε» και ο ρώσος κοσμηματοπώλης, Πέτερ Καρλ Φαμπερζέ. Με περίσσια φαντασία και ταλέντο στην διακόσμηση, ο κοσμηματοπώλης φιλοτέχνησε το πρώτο χρυσό αβγό, το οποίο δόθηκε ως δώρο στην αυτοκράτειρα Μαρία το Πάσχα του 1885 από τoν σύζυγό της Τσάρο Αλέξανδρο III. Αυτό το σημαντικό έργο μικροτεχνίας, που έπειτα έγινε θέμα γοήτρου και δήλωσης ευγενικής καταγωγής σφραγίζοντας την ιστορία του Φαμπερζέ, εκτίθεται πια στο νέο μουσείο της Αγίας Πετρούπολης. Μέσα σε αυτό το πρώτο αβγό που ενθουσίασε την τσάρινα, ο Φαμπερζέ είχε κρύψει ένα χρυσό κρόκο, το οποίο έκρυβε με την σειρά του ένα πτηνό με κορώνα και ένα ρουμπινένιο αβγό να βρίσκεται μέσα της.

Tο πρώτο εμβληματικό Φαμπερζέ αυγό που εκτίθεται στο μουσείο της Αγίας Πετρούπολης. (Wikipedia)
Tο πρώτο εμβληματικό Φαμπερζέ αβγό που εκτίθεται στο μουσείο της Αγίας Πετρούπολης.
(Wikipedia)

Σε μία άλλη μορφή τέχνης, αυτής της καλλιτεχνικής ζαχαροπλαστικής, το πρώτο σοκολατένιο αβγό που έμελε να εδραιωθεί ως δώρο μαζί με τη λαμπάδα, ήταν δημιουργία του Τζον Κάντμπουρι. Φτιάχτηκε από μαύρη σοκολάτα και διακοσμήθηκε με λουλούδια. Το δώρο που έκρυβε ήταν πολλά κουφέτα για επιπλέον εθισμό στη ζάχαρη! Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι πως το «κροκοδείλιο» φινίρισμα του σοκολατένιου βρώσιμου έργου τέχνης το εμνεύστηκαν ζαχαροπλάστες της Γερμανίας, σύμφωνα με τη σύντομη ιστορία των σοκολατένιων πασχαλινών αβγών που παρατίθεται στο lovefood.com.

cadburyseggsdecorated
Η διακόσμηση των πρώτων σοκολατένιων πασχαλινών αβγών βασίστηκε στη βικτωριανή παράδοση. (Internet)

Τα πασχαλινά αβγά αποτελούν πια ένα γαστρονομικός καμβά τέχνης για πολλούς ζαχαροπλάστες. Τα παιδιά, πάντως, εκθειάζουν το δώρο που υπάρχει μέσα του παρά την εξωτερική εμφάνισή τους.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...