314
Λεπτομέρεια της Καλύτερης Υποβρύχιας Φωτογραφίας 2022 | Rafael Fernandez Caballero /UPY2022

Ο φωτογράφος και οι φαλαινοκαρχαρίες

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2022, 16:20
Λεπτομέρεια της Καλύτερης Υποβρύχιας Φωτογραφίας 2022
|Rafael Fernandez Caballero /UPY2022

Ο φωτογράφος και οι φαλαινοκαρχαρίες

Protagon Team Protagon Team 16 Φεβρουαρίου 2022, 16:20

Στη φωτογραφία του Ραφαέλ Φερνάντεζ Καμπαγιέρο, «Dancing with the Giants of the Night» («Χορεύοντας με τους Γίγαντες τη Νύχτας»), πέντε φαλαινοκαρχαρίες τρώνε πλαγκτόν, που φωσφορίζει συγκεντρωμένο γύρω από τα φώτα της βάρκας του φωτογράφου.

Αυτή η φωτογραφία ήρθε πρώτη ανάμεσα σε 4.200 εικόνες από 71 χώρες στον διαγωνισμό Η εικόνα πέντε θαλάσσιων γιγάντων να τρέφονται με φωσφορίζον πλαγκτόν στα σκοτεινά νερά των Μαλδίβων ξεχώρισε ως η καλύτερη υποβρύχια φωτογραφία ανάμεσα σε 4.200 άλλες και χάρισε στον Ισπανό Ραφαέλ Φερνάντεθ Καμπαγιέρο, την πρώτη θέση στον διεθνή διαγωνισμό «Underwater Photographer of the Year».

Ο Μάθιου Τάκερ μεταφέρει στο BBC  τη διήγηση του ισπανού φωτογράφου: «Ηταν απίστευτο όταν ένας φαλαινοκαρχαρίας πλησίασε τη βάρκα μας, αλλά συνέχιζαν να φθάνουν όλο και περισσότεροι».

Στην Καλύτερη Υποβρύχια Φωτογραφία του 2022 πέντε φαλαινοκαρχαρίες τρώνε πλαγκτόν που φωσφορίζει μέσα στη νύχτα

«Εκανα καταδύσεις με τον ερευνητή καρχαριών Γκαντόρ Μουντανέρ, ο οποίος δεν μπορούσε να το πιστέψει καθώς έβλεπε τον αριθμό τους να μεγαλώνει. Μέτρησε 11 καρχαρίες εκείνο το βράδυ, μια συνάντηση που γίνεται μόνο μια φορά στη ζωή και που κανείς δεν πίστευε ότι ήταν δυνατό να γίνει», πρόσθεσε ο Καμπαγιέρο αναφερόμενος στην εμπειρία της φωτογράφισης.

Ο Αλεξ Μάσταρντ, ένας από τους κριτές του διαγωνισμού, αναφερόμενος στην συγκεκριμένη εικόνα, είπε: «Η φωτογραφία χρειάζεται φως και η καταγραφή αυτών των γιγάντων σε έναν σκοτεινό ωκεανό είναι τεράστιο επίτευγμα».

«Το να το κάνεις αυτό με τόσο όμορφο φως και τόσο προσεκτική σύνθεση των πέντε καρχαριών είναι εξαιρετικό» τόνισε, προσθέτοντας ακόμη: «Ο περιορισμός στα ταξίδια τον τελευταίο χρόνο μπορεί να εμπόδισε πολλούς φωτογράφους να επισκέπτονται τα αγαπημένα τους νερά αλλά δεν έχει καταπνίξει τη δημιουργικότητά τους».

Ο ετήσιος διαγωνισμός, που θεσμοθετήθηκε το 1965 στο Ηνωμένο Βασίλειο, τιμά τη φωτογραφία κάτω από την επιφάνεια του νερού σε ωκεανούς, λίμνες, ποτάμια, ακόμη και σε πισίνες.

Δείτε εδώ τις υπόλοιπες βραβευμένες υποβρύχιες φωτογραφίες→

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...