278
|

«Ο Μπαμπάς Φάλαινα», Ιωάννα Κρητικού (Κοροντζή)

Avatar Βαγγέλης Γεωργίου 29 Ιουνίου 2014, 00:21

«Ο Μπαμπάς Φάλαινα», Ιωάννα Κρητικού (Κοροντζή)

Avatar Βαγγέλης Γεωργίου 29 Ιουνίου 2014, 00:21

«Ο μπαμπάς φάλαινα» είναι η ιστορία ενός μπαμπά που έχει μεταμορφωθεί σε φάλαινα! Καταπίνει μια ολόκληρη ζωή, στιγμές, εικόνες, συναισθήματα. Παρότι οι φάλαινες ζούνε περισσότερο από 100 χρόνια, ο μπαμπάς φάλαινα βουτάει στα δικά του νερά μόλις στα 61 του.

Ωστόσο, «ο μπαμπάς φάλαινα» είναι μόνο το ένα από τα 9 διηγήματα του ομώνυμου και καλοτυπωμένου ομολογουμένως βιβλίου της πρωτοεμφανιζόμενης συγγραφέως Ιωάννας Κρητικού. Διαβάζοντας στη συνέχεια τα εννιά μικρά διηγήματα κατάλαβα ότι τα θέματά τους δεν ήταν καθόλου «εύκολα», αλλά έχει αυτόν τον μαγικό τρόπο να σου μιλά με φυσικότητα για τον θάνατο, τις σχέσεις, τον έρωτα και για  τον (από)χωρισμό ως ένα κύκλο της ζωής. Άλλωστε το βιβλίο της είναι αφιερωμένο «στους κύκλους, τα κυκλάκια και τα ημικύκλια».

Τα διηγήματα συνοδεύονται από τα σχέδια του καταξιωμένου ισπανού δημοσιογράφου και συγγραφέα Τζουζέπ Αντόνι Τάσιες Πενέλια, που σχέδιά του δημοσιεύονται στον ημερήσιο Τύπο της χώρας του εδώ και 30 χρόνια. Το βιβλίο προλογίζει η Άλκη Ζέη μια συγγραφέας που έχει αφήσει το στίγμα της τόσο στην παιδική όσο και στη λογοτεχνία των ενηλίκων – άλλωστε τα βιβλία της Άλκης Ζέη δεν έχουν ηλικία.   

Τολμώ να πω ότι ξεκίνησα να διαβάζω το βιβλίο περισσότερο από περιέργεια και από τις πρώτες αράδες η γραφή της Ιωάννας με «ρούφηξε» για την απλότητά της που στοχεύει ακριβώς σε αυτό που θέλει να πει χωρίς να χρησιμοποιεί περιττές λέξεις. Ενδεικτικά δεν έχει πουθενά μέσα στα κείμενά της τη λέξη «δηλαδή», γιατί δεν έχει να σου εξηγήσει τίποτα παραπάνω αφού σου τα λέει όλα με την πρώτη.

Εύχομαι και εγώ, όπως λέει και η Άλκη Ζέη στον πρόλογό της, «να χαρούμε μια νεαρή συγγραφέα που μπαίνει στον δρόμο και την περιπέτεια της γραφής, μ’ ένα δικό της ξεχωριστό βηματισμό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News