1177
|

Κύριε Χατζάκη, μην χτυπάτε τους νέους

Ιωάννα Μπλάτσου Ιωάννα Μπλάτσου 3 Μαρτίου 2015, 07:13

Κύριε Χατζάκη, μην χτυπάτε τους νέους

Ιωάννα Μπλάτσου Ιωάννα Μπλάτσου 3 Μαρτίου 2015, 07:13

Αξιότιμε κύριε Χατζάκη, 

Πληροφορήθηκα μέσω Facebook την αγωγή που έχετε κάνει στον σκηνοθέτη Δημήτρη Καραντζά, με αφορμή ένα σχόλιο που είχε αναρτήσει τον Δεκέμβριο του 2014 στο εν λόγω κοινωνικό δίκτυο, ζητώντας του 300.000 ευρώ, επειδή έθιξε την τιμή και την υπόληψή σας, και εξεπλάγην. Αρνητικά.

Επιτρέψτε μου, μα θεωρώ πως έχετε προβεί σε πρακτικό και συμβολικό ατόπημα. Πρακτικό, γιατί τον κ. Καραντζά τον γνωρίζετε πολύ καλά, καθώς πέρυσι τον είχατε καλέσει στο Εθνικό Θέατρο, όπου είστε Καλλιτεχνικός Διευθυντής, να ανεβάσει μία παράσταση, το «Έτσι είναι (αν έτσι νομίζετε)» του Λουίτζι Πιραντέλο. (Βέβαια, όλοι θυμόμαστε τις «περίεργες» μεθοδεύσεις της Διοίκησης να κατέβει η παράσταση νωρίτερα από την συμπεφωνημένη ημερομηνία λήξης της. Αν θυμάμαι καλά, κανένας συντελεστής της παράστασης, ούτε ο κ. Καραντζάς, δεν προέβη σε αγωγή ή μήνυση προς εσάς για αθέτηση συμβολαίου ή για ηθική και προσωπική βλάβη, όταν παιζόταν το θρίλερ της συνέχισης ή μη της παράστασης.) Μπορούσατε, επομένως, ένεκα της πρόσφατης συνεργασίας σας, να του μιλήσετε, να του τηλεφωνήσετε και να του εκφράσετε τη δυσαρέσκειά σας. Προς τι η -καθυστερημένη, μετά από έναν μήνα από την ανάρτηση- αγωγή; Προς τι το ρεβανσιστικό ποσό απολαβής των 300.000 ευρώ; Έχει, άραγε, τιμή η θιγμένη τιμή και υπόληψη ενός ανθρώπου; Δεν μετράει το ότι ο ίδιος κατέβασε την ανάρτηση την αμέσως επόμενη μέρα, αναγνωρίζοντας το επιπόλαιον της πράξης του; Δεν έχει καμία αξία για σας η δήλωση που σας έστειλε ο κ. Καραντζάς με την οποία σας διαβεβαίωνε «ότι με τον εν θερμώ αυτό χαρακτηρισμό δεν είχα πρόθεση να θίξω την τιμή και την υπόληψή του, εξ ου και είχα άμεσα διαγράψει το post μετά από δική μου πρωτοβουλία»; Γιατί αυτή η άτεγκτη τιμωρητική στάση ενός καταξιωμένου καλλιτέχνη προς έναν πολύ νεότερό του συνάδελφο;

Το ατόπημα της δικαστικής δίωξης του κ. Καραντζά αποκτά, όμως, μεγαλύτερες διαστάσεις στη συμβολική του αποτίμηση. Αυτή τη στιγμή, που οι νέοι της χώρας βιώνουν ένα παρόν ζοφερό και ένα ακόμα πιο αβέβαιο μέλλον (το ποσοστό ανεργίας των νέων εκτιμάται στο 50,6%, ενώ οι συνθήκες εργασιακής εκμετάλλευσής τους δεν είναι στατιστικά καταγεγραμμένες), έρχεστε εσείς, ένας πνευματικός άνθρωπος, με θεσμικό πόστο εξουσίας στη μεγαλύτερη θεατρική σκηνή της χώρας, και διώκετε –εν είδει παραδειγματισμού;- έναν νέο άνθρωπο, έναν 27χρονο συνάδελφό σας. Ειλικρινά, τι θα αποκομίσετε από τη δικαστική του δίωξη; Επιθυμείτε να καταγραφείτε στις συνειδήσεις των συναδέλφων σας αλλά και των θεατρόφιλων ως ένας αδιάλλακτος ρεβανσιστής; 

Συγχωρέστε με, κύριε Χατζάκη, αλλά νομίζω ότι πολύ αδικείτε τον εαυτό σας με αυτή την παρορμητική αγωγή. Κάνω έκκληση, λοιπόν, στην κρητική μεγαλοθυμία σας να πρυτανεύσει η παιδαγωγική γενναιοδωρία. Σας θυμίζω τα δικά σας λόγια, από τη συνέντευξη που μου είχατε παραχωρήσει τον Νοέμβριο του 2013 για την Athens Voice: «Πιστεύω ότι όταν έχουμε αναταραχές, δεν πρέπει να κυριαρχεί το θυμικό και η έξαρση αλλά να βλέπουμε τα πράγματα ψύχραιμα. Και ως θεσμικός παράγοντας λέω, εδώ είμαστε, και η αρνητικότητα της στιγμής μπορεί να μεταβληθεί σε θετικότητα».

Φιλικά,

Ιωάννα Μπλάτσου

Υ.Γ. Ο Δημήτρης Καραντζάς δεν είναι φίλος μου. Είχα, μάλιστα, γράψει κάποια αρνητικά σχόλια για την παράστασή του στο Εθνικό Θέατρο. Αλλά, να, κύριε Χατζάκη, δεν αντέχω πια τα χτυπήματα στους νέους αυτής της χώρας. Με πονάνε.

Στις 26 Φεβρουαρίου 2015, στις 5.05 μ.μ., ο Δημήτρης Καραντζάς ανάρτησε το παρακάτω σχόλιο: «Τον Δεκέμβριο, σ' ένα γενικότερο πλαίσιο αγανάκτησης με αφορμή την υπόθεση Ρωμανού και άλλα ζητήματα της επικαιρότητας που μου είχαν δημιουργήσει έντονη ψυχική πίεση, έκανα ένα post που ανάμεσα σε άλλα περιείχε έναν εν θερμώ χαρακτηρισμό για τον Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Σ. Χατζάκη. Την επόμενη μέρα, με περισσότερη ψυχραιμία και διαύγεια, διέγραψα τη συγκεκριμένη ανάρτηση. Παρόλα αυτά τον Ιανουάριο δέχθηκα αγωγή από τον κ. Χατζάκη, με την οποία μου ζητάει ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης για το σχόλιό μου αυτό το ποσό των 300.000 ευρώ. Η αγωγή αυτή έχει οριστεί να δικαστεί στις 19 Μαρτίου. Παρότι, όπως είπα, είχα ήδη από την πρώτη στιγμή αποσύρει το σχόλιό μου, απέστειλα στον κ. Χατζάκη δήλωση με την οποία τον διαβεβαίωνα ότι με τον εν θερμώ αυτό χαρακτηρισμό δεν είχα πρόθεση να θίξω την τιμή και την υπόληψή του, εξ ου και είχα άμεσα διαγράψει το post μετά από δική μου πρωτοβουλία. Ελπίζω κατόπιν αυτού να αρθεί η "διαδικτυακή" αυτή παρεξήγηση και να πρυτανεύσει η λογική και το μέτρο».

Το σχόλιο του Δεκεμβρίου 2014 (με διαγραμμένο τον επίμαχο χαρακτηρισμό, ως αντικείμενο δικαστικής αγωγής): «Τι κάνουμε σ’ αυτή την κοινωνία της αποβλάκωσης που καταστέλλει την όποια νόμιμη αντίδραση και οδηγεί στο θάνατο ανθρώπους που διεκδικούν τα δικαιώματά τους; Και όταν αυτή η κοινωνία πια αντανακλάται παντού. Καμία αντίδραση για το Ρωμανό, καμία αντίδραση για την επιλεκτική ελευθερία, καμία αντίδραση για τις άδειες πραγματικών δολοφόνων, καμία αντίδραση για το διορισμό του μεγαλύτερου *** διευθυντή του Εθνικού, του Χατζάκη- ενώ βοά ο τόπος. Υπακοή και καταστολή. "Γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι"».

Στις 13 Μαρτίου 2015 ο κ. Χατζάκης έδωσε στη δημοσιότητα την παρακάτω επιστολή.

Η παρούσα ανακοίνωση δεν αφορά την ιδιότητα μου του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού θεάτρου αλλά εκείνη του πολίτη. Με αυτή την ιδιότητα κίνησα τη νομική διαδικασία προς τον κύριο Δημήτρη Καραντζά. Γι΄ αυτό σεβόμενος το κύρος του θεσμού, δεν απάντησα για το θέμα στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του Εθνικού Θεάτρου.

Επειδή σέβομαι και αναγνωρίζω την καλοπροαίρεση των ανθρώπων που ζητούν την άρση της νομικής διαδικασίας θα ήθελα να τους απευθύνω τα εξής ερωτήματα:

1) Γνωρίζουν ότι ο κύριος Δημήτρης Καραντζάς ύστερα από δική μου απόφαση ήταν ο πρώτος,  σε τόσο νεαρή ηλικία σκηνοθέτης που πέρασε ποτέ από την κεντρική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου του κτιρίου Τσίλλερ;

2) Γνωρίζουν ποσό τον στήριξα στις ενστάσεις και στις αντιδράσεις που υπήρξαν για την απόφαση μου αυτή;

3) Γνωρίζουν πως ακριβώς με αποκάλεσε ο κύριος Καραντζάς;

4) Θα άντεχαν οι ίδιοι αυτόν τον χαρακτηρισμό, ο οποίος παρέμεινε όχι μια μέρα αλλά πολλές στον ιστότοπο του κύριου Δημήτρη Καραντζά σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης;

5) Γνωρίζουν ότι ο κύριος Καραντζάς , παρ ότι του ζητήθηκε από τον νομικό μου σύμβουλο,  αρνείται να υπογράψει ένα κείμενο που να εκφράζει σαφώς και όχι αορίστως τη συγνώμη του με έντιμο και ειλικρινή τρόπο;
       
Δεν περίμενα καμία ευγνωμοσύνη από τον κύριο Καραντζά. Αυτά στους καιρούς μας είναι αξίες που έχουν ξεχαστεί. Θα επιθυμούσα όμως ευπρέπεια και σεβασμό στη δημόσια επικοινωνία. Το διαδίκτυο διευκολύνει την ανθρώπινη κοινότητα, δεν μπορεί να καταντήσει τόπος ανθρωποφαγίας και ευτελισμού των πάντων.

Περιμένω τη σαφή συγνώμη του κυρίου Καραντζά και το θέμα θα λήξει εδώ.

Με ευχαριστίες για το ενδιαφέρον σας. 

Υπήρξε, όμως, συνέχεια που δίνει τέλος στη διαμάχη. Σε νέα του ανακοίνωση, ο κ. Χατζάκης αναφέρει:

Μόλις διάβασα ένα e-mail που μου έστειλε ο κύριος Παύλος Παπαδόπουλος – Διευθυντής του ΒΗmagazino. Ο άνθρωπος αυτός μίλησε στην καρδιά μου.

Ναι, κύριε Παπαδόπουλε. Δυστυχώς, δεν έχω παιδιά αλλά όμως τα αγαπάω τόσο μα τόσο πολύ. Βλέπω λοιπόν τον Δημήτρη Καραντζά σαν παιδί μου και το θέμα τελειώνει εδώ.

Θέλω μόνο να δώσω μια συμβουλή: Ας βλέπουμε τον κόσμο με  συγκατάνευση και με έλεος ψυχής. Και εμείς όταν ήμασταν πιτσιρικάδες παίξαμε σκληρό ροκ αλλά σεβόμασταν τους παλιούς. Δεν πετροβολούσαμε τους γέρους μας, κάτι ήξεραν κι αυτοί.

Δημήτρη, σε χαιρετώ και σου εύχομαι κάθε καλό και υγεία για τη ζωή και τη δουλειά σου.

Σωτήρης Χατζάκης
   
 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News