716
|

Κερδίστε μία υποτροφία για σεμινάριο δημιουργικής γραφής

Αρτεμις Καπούλα Αρτεμις Καπούλα 9 Απριλίου 2015, 00:30

Κερδίστε μία υποτροφία για σεμινάριο δημιουργικής γραφής

Αρτεμις Καπούλα Αρτεμις Καπούλα 9 Απριλίου 2015, 00:30

Μετά τους επιτυχημένους τέσσερις κύκλους εργαστηρίων-σεμιναρίων δημιουργικής γραφής και διόρθωσης-επιμέλειας κειμένων, από την άνοιξη του 2013, η αλυσίδα Πολιτισμού IANOS ανταποκρίνεται στη ζήτηση των ενδιαφερομένων και παρουσιάζει μια ενότητα σεμιναρίων η οποία καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων που σχετίζονται με το βιβλίο.

Με γνώμονα την ποιότητα και το πάθος για το βιβλίο και αποσκοπώντας όχι μόνο στη συγγραφική πρόοδο και στην επαγγελματική κατάρτιση των συμμετεχόντων, αλλά και στην ενημέρωση, την επιμόρφωση και την καλλιέργεια αυτών που αγαπούν το λογοτεχνικό κείμενο και το βιβλίο γενικότερα, έμπειροι και καταξιωμένοι συγγραφείς και επαγγελματίες του χώρου του βιβλίου, με διδακτική εμπειρία, συμμετέχουν στην ομάδα διδασκόντων των Εργαστηρίων Βιβλίου.

Τα εργαστήρια-σεμινάρια έχουν στόχο να κατακτήσουν οι νέοι συγγραφείς τα μυστικά της γραφής, καλλιεργώντας τους τρόπους έκφρασής τους και να συντελέσουν στην επαγγελματική κατάρτιση διορθωτών-επιμελητών προκειμένου αυτοί να συμβάλουν στην παραγωγή άρτιων λογοτεχνικών και επιστημονικών κειμένων.  Επίσης, παράλληλα λειτουργούν εξ αποστάσεως σεμινάρια (e-learning), τα οποία αφορούν γνωστικά αντικείμενα που σχετίζονται με το βιβλίο. Πρόκειται για εργαστήρια-σεμινάρια δημιουργικής γραφής και διόρθωσης, καθώς και επιμέλειας κειμένων, τα οποία προωθούν τη μαθησιακή διαδικασία μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών, ώστε να δοθεί η δυνατότητα παρακολούθησης σε όσους δεν μπορούν να συμμετέχουν στα διά ζώσης σεμινάρια.

Για την επιτυχημένη και απρόσκοπτη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας χρησιμοποιείται μοντέρνα πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης, προκειμένου ο οποιοσδήποτε χρήστης, ασχέτως εμπειρίας, να είναι σε θέση να ανταποκριθεί άμεσα στο παρεχόμενο εκπαιδευτικό υλικό του σεμιναρίου.

Τα εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν από τα τέλη Απριλίου του 2015 έως και τον Ιούνιο του 2015, καθώς και όλες τις πληροφορίες, μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Ένα από τα διά ζώσης εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν είναι και το Διήγημα-Νουβέλα: Ξεκλειδώνοντας τη μικρή φόρμα, το οποίο θα διδάξει ο Χρήστος Οικονόμου ο οποίος έχει γράψει δυο συλλογές διηγημάτων: Η Γυναίκα στα Κάγκελα, (Ελληνικά Γράμματα, 2003), και Κάτι θα Γίνει, θα Δεις, (Πόλις, 2010). Η συλλογή διηγημάτων Κάτι θα Γίνει, θα Δεις τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος 2011, ενώ απέσπασε τον μεγαλύτερο αριθμό κριτικών στον Τύπο για το 2010. Έχει μεταφραστεί στα ιταλικά (EditoriRiuniti, 2012), ενώ η γερμανική έκδοση (CH Beck) κυκλοφόρησε την άνοιξη του 2013.

Ο κ. Οικονόμου σημειώνει για το σεμινάριο: «Η σκέψη, λέει ο Χέγκελ, είναι η άρνηση αυτού που βρίσκεται μπροστά μας. Μια από τις πρωταρχικές επιδιώξεις του σεμιναρίου Διηγήματος-Νουβέλας είναι να εξασκηθούν οι συμμετέχοντες στην τέχνη της σκέψης – της άρνησης δηλαδή του ορατού και του προφανούς, έτσι ώστε να αποκτήσουν τις βάσεις που θα τους επιτρέψουν να εξασκηθούν, εφόσον έχουν την απαιτούμενη θέληση και ζέση, στην εξίσου απαιτητική τέχνη της γραφής – της μετατροπής δηλαδή του αόρατου σε ορατό, του μη αισθητού σε αισθητό, του άρρητου σε λόγο με δομή και νόημα. Πρόκειται ασφαλώς για μια φιλόδοξη επιδίωξη, αλλά θεωρώ δεδομένο ότι σεμινάρια όπως αυτό απευθύνονται σε ανθρώπους με εξίσου μεγάλες φιλοδοξίες.

Βασική προϋπόθεση για να υλοποιηθεί η παραπάνω επιδίωξη είναι η εξάσκηση «επί του πεδίου»: αυτό σημαίνει, εξάσκηση στην ανάγνωση και τη γραφή. Όλα τα αξιανάγνωστα λογοτεχνικά κείμενα -και πολύ περισσότερο εκείνα που ανήκουν στη λεγόμενη μικρή φόρμα, όπως είναι το διήγημα και η νουβέλα- είναι γεμάτα με κλειδωμένες πόρτες που περιμένουν από τον αναγνώστη να τις ξεκλειδώσει. Οι κλειδωμένες αυτές πόρτες βρίσκονται εκεί όχι από καπρίτσιο του συγγραφέα, αλλά επειδή το νόημα κάθε σημαντικού λογοτεχνικού κειμένου πραγματώνεται μόνο μέσα από την ενεργό συμμετοχή του αναγνώστη. Και ο αναγνώστης καλείται να τις ξεκλειδώσει επειδή έτσι θα μπορέσει να διευρύνει την απόλαυση της ανάγνωσης. Μαθαίνοντας να ξεκλειδώνει τις σφαλιστές πόρτες στα κείμενα των άλλων, ο επίδοξος (και φιλόδοξος) συγγραφέας αποκτά την πείρα που απαιτείται για να διευρύνει τα όρια της αναγνωστικής απόλαυσης των δικών του κειμένων.

Στη διάρκεια των σεμιναρίων θα περιηγηθούμε μαζί τα κείμενα μερικών από τους κορυφαίους αριστοτέχνες της μικρής φόρμας -Ελλήνων και ξένων- και θα επιχειρήσουμε να «αποκρυπτογραφήσουμε» τις τεχνικές που εφαρμόζουν, έτσι ώστε, στο τέλος, οι συμμετέχοντες να πάρουν μια πρώτη γεύση της κρίσιμης αποστολής που τους περιμένει: να μάθουν να αντικρίζουν τον κόσμο με το δικό τους, ξεχωριστό βλέμμα και να μάθουν πώς να δίνουν σε αυτό το βλέμμα τη δική τους, ξεχωριστή καλλιτεχνική έκφραση».

Το σεμινάριο ξεκινά την Παρασκευή 8 Μαΐου  και περιλαμβάνει δέκα τρίωρα απογευματινά μαθήματα (30 ώρες διδασκαλίας)

*Έπειτα από κλήρωση 1 τυχερός, που θα αφήσει το σχόλιό του εδώ, θα κερδίσει μία υποτροφία  για το δια ζώσης σεμινάριο Διήγημα-Νουβέλα: « Ξεκλειδώνοντας την μικρή φόρμα».  Η κλήρωση θα γίνει την Τρίτη 14 Απριλίου *

Ο νικητής είναι:
 

13.Ευγενία Τ.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News