401
Εργαζόμενοι του εργοστασίου Μουταλάσκη (1934, δεκαετία '50) | Σαπουντζάκης Χ., Χριστοδούλου Λ., Η Νέα Ιωνία στο Μεσοπόλεμο, 1922-1941, Ένωση Σπάρτης Μ. Ασίας, Αθήνα 2013 [Φωτογραφικό Λεύκωμα]

Η προσφυγική Ελευθερούπολη και η περίπτωση Μουταλάσκη στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2018, 16:45
Εργαζόμενοι του εργοστασίου Μουταλάσκη (1934, δεκαετία '50)
|Σαπουντζάκης Χ., Χριστοδούλου Λ., Η Νέα Ιωνία στο Μεσοπόλεμο, 1922-1941, Ένωση Σπάρτης Μ. Ασίας, Αθήνα 2013 [Φωτογραφικό Λεύκωμα]

Η προσφυγική Ελευθερούπολη και η περίπτωση Μουταλάσκη στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2018, 16:45

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Οδός 19, αριθμός 15», στις 27, 28, 29, 30 Σεπτεμβρίου (ώρα 21:00) στον υπαίθριο χώρο του Ιστορικού Αρχείου του Ιδρύματος, στον Ταύρο.

Πρόκειται για θέατρο-ντοκουμέντο για την εργατική προσφυγιά της Ελευθερούπολης Αττικής σε παράλληλη πορεία με την κλωστοϋφαντουργία Μουταλάσκη, με την ηθοποιό Νένα Μεντή, σε κείμενο-σκηνοθεσία Παρασκευής Καλογεράκη.

Η ηθοποιός Νένα Μεντή

Η παράσταση βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο αρχειακό υλικό του Ιστορικού Αρχείου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και άλλες σημαντικές πηγές και μαρτυρίες. Φωτίζει τον αγώνα επιβίωσης μίας εργάτριας στη Μουταλάσκη, της Κλειώς Χατζηαλέξη, μίας από τις πολλές, πραγματικές και άγνωστες ηρωίδες του Μεσοπολέμου. Γυναίκες της Μικράς Ασίας, που με βαθιά χαραγμένα τα σημάδια του βίαιου ξεριζωμού από την πατρίδα και το σπίτι, έζησαν με την ανέχεια και τη βαριά φτώχεια του Μεσοπολέμου, άντεξαν όρθιες την ωμότητα της γερμανικής κατοχής, δούλεψαν σκληρά και πάλεψαν για τη ζωή, την αξιοπρέπεια και την ελπίδα.

Πρακτικό 2ης Συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανωνύμου Υφαντουργικής Εταιρείας Μουταλάσκη στις 21 Ιανουαρίου 1928 (πηγή: Ι.Α. ΠΙΟΠ, Αρχείο Μουταλάσκη)

Συντελεστές της παράστασης
Ερμηνεία: Νένα Μεντή, κείμενο-σκηνοθεσία: Παρασκευή Καλογεράκη, σκηνοθεσία ντοκιμαντέρ: Λουΐζος Ασλανίδης
Σκηνικά-κοστούμια: Νίκος Κόνιαρης
Φωτισμοί: Εβίτα Αναγνοπούλου, παραγωγή video: EKSO Productions, τεχνική υποστήριξη: Βασίλης Μπεζιριάνης.
Συμμετέχει κινηματογραφικά ο μικρός Δημήτρης Κόνιαρης.
Επιστημονική συμβολή: Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
Ερευνητική ομάδα: Λαμπρίνα Βαρίτη, Παρασκευή Καλογεράκη, Γιώργος Κουλούρης, Λεωνίδας Σπανδάγος, ερευνητική συνδρομή: Λουκάς Χριστοδούλου.

Την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί και η πρεμιέρα της παράστασης, θα προηγηθεί επιστημονική συνάντηση (στις 19:00) με ομιλίες σχετικές με την προσφυγική παράδοση της κλωστοϋφαντουργίας, ενώ θα εκτίθεται αρχειακό υλικό της εταιρείας Μουταλάσκη από τις συλλογές του Ι.Α. ΠΙΟΠ.

Το συγκρότημα της Ανωνύμου Υφαντουργικής Εταιρείας Μουταλάσκη την εποχή ακμής της επιχείρησης (πηγή: Μαΐστρου Ε., Βογιατζόγλου Ο., Καραθανάση Ε., Καλιοτζίδου Μ., Η βιομηχανική κληρονομιά της Νέας Ιωνίας. Επισκόπηση της ιστορικής και αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας, ΠΤΙ ΕΤΒΑ, Αθήνα 2002)

Πρόγραμμα ομιλιών

Λουκάς Χριστοδούλου, ερευνητής – Πρόεδρος ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ, Τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης προσφύγων στη Νέα Ιωνία Αττικής

Όλγα Δακουρά – Βογιατζόγλου, αρχαιολόγος, Η βιομηχανική κληρονομιά της Νέας Ιωνίας: οι ρίζες της κλωστοϋφαντουργίας και η συμβολή των προσφύγων

Υπηρεσία Ιστορικού Αρχείου ΠΙΟΠ, Ανώνυμος Υφαντουργική Εταιρεία Μουταλάσκη: κεφάλαιο και τεχνογνωσία Μικρασιατών υφαντουργών

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλέφωνο 210 3418011 (Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-17:00).

Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
Δωρίδος 2 και Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος
Τηλέφωνο: 210 3418051

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...