1410
| .

Η Ελληνίδα που σκηνοθετεί τη Beyonce

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2016, 10:07

Η Ελληνίδα που σκηνοθετεί τη Beyonce

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2016, 10:07

Ρίζες ελληνικές, εβραϊκές, τζαμαϊκανές, κουβανέζικες και γεννημένη στη Νέα Υόρκη. Ταλέντο πολύπλευρο και σπουδές που δεν περνούν απαρατήρητες. Πρώτα το Tisch School of Arts στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, μετά το American Film Institute για την ειδικότητα στα μουσικά βίντεο και κάπου εκεί… η επιτυχία. Η 35χρονη Μελίνα Ματσούκας είναι η σκηνοθέτης του βίντεο κλιπ της Beyonce με τίτλο «Formation» που έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης με πολλούς να λένε ότι αποτελεί πολιτικοποιημένη κίνηση απ’ την πλευρά της διάσημης τραγουδίστριας.

Το «Formation» δόθηκε αναπάντεχα στη δημοσιότητα μια μέρα πριν την εμφάνιση της Beyonce στο Super Bowl και αποτελεί ακτιβιστικό ύμνο με αναφορές στην καταγωγή της και φυσικά στη μαύρη Αμερική. Το βίντεο κλιπ του οπτικά άρτιο. Αντιπροσωπεύει το σύνολο της εμπειρίας του να είσαι μαύρος στην Αμερική το 2016. Και δεν παραλείπει τίποτα. Πολιτισμός, πρότυπα ομορφιάς, μαύρος ακτιβισμός και μαύρη ιστορία, όλα εκεί από τη σκηνοθετική ματιά μιας νέας γυναίκας.

Η Μελίνα Ματσούκας το 2006 σκηνοθετεί το «Money maker» του Ludacris και αμέσως υπογράφει αποκλειστικό συμβόλαιο με την Black Dog Film. Από εκεί και μετά την ας εμπιστεύονται για τα μουσικά τους βίντεο πολλοί από τους πιο επιτυχημένους και διάσημους καλλιτέχνες. Όμως πελάτες της είναι και μεγάλες εταιρείες όπως η Coca Cola, η Lexus, η Adidas.

Εχει ήδη ένα βραβείο Grammy για το βίντεο του τραγουδιού «We found love» της Rihanna και είναι πια γνωστή στο Χόλιγουντ ως «Η Ελληνίδα βασίλισσα των βίντεο κλιπ». Είναι επίσης η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτης που κέρδισε το βραβείο του MTV για το καλύτερο βίντεο.

Η Beyonce την εμπιστεύθηκε για το «Formation», το «Run», το «Pretty Hurts», το «Move your body» και άλλα. H Rihanna δούλεψε μαζί της στα «Rude Boy», «You da One», «We found love», «Rockstar 101», «Hard» . Ομοίως, η Jennifer Lopez για τα πασίγνωστα «I’m into you», «Hold it, don’t drop it» επίσης η Lady Gaga για το ντεμπούτο της με το «Just Dance» αλλά και η Katy Perry, η Kylie Minogue, η Whitney Huston και πολλοί άλλοι. Επιπλέον. επελέγη από το HBO  για να σκηνοθετήσει την κωμική σειρά της Issa Rae «Insecure».

Η δουλειά της Μελίνα Ματσούκας είναι τέτοια που μπορείς να την παρακολουθήσεις και χωρίς απαραίτητα να ακούς το τραγούδι. Κίνηση, ζωντάνια, χρώμα, ρυθμός… και βασικά φρεσκάδα και άποψη, με το ρετρό στοιχείο να επικρατεί. Συχνά, ωστόσο, έχει γίνει λόγος για αντιγραφές… Ηταν μάλιστα για το Just Dance της Lady Gaga όταν κάποιοι βρήκαν ομοιότητες με την εικαστική γραφή του David LaChapelle, αλλά και αργότερα για τη σκηνοθεσία του «S&M» της Rihanna, ο ίδιος ο LaChapelle έγραψε στο twitter «Την επόμενη φορά που θα γυρίσεις βίντεο του LaChapelle, καλύτερα να προσλάβεις τον LaChapelle»…

Σήμερα η Μελίνα Ματσούκας είναι ξανά στο προσκήνιο αφενός ως η σκηνοθέτης του ακτιβιστικού ύμνου της Beyonce, αφετέρου γιατί κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε πλάνα από το ντοκιμαντέρ «That B.E.A.T.» των Chris Black και Abteen Bagheri που γυρίστηκε πριν από 3 χρόνια. Η ομάδα της Beyonce ωστόσο απάντησε ότι τα πλάνα χρησιμοποιήθηκαν μετά από την έγγραφη άδεια των δημιουργών του.

Οπως και να’χει, η ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης με τους 25.000 ακόλουθους στο instagram και το 1 δισεκατομμύριο προβολές στο YouTube, έχει πολλά ωραία ακόμα να πει στη μουσική βιομηχανία. Παρατηρώντας κανείς το instagram της βρίσκει την αδυναμία της στον πατέρα της αλλά και στον αδελφό της. Βρίσκει το πάθος της για το εκκεντρικό στιλ, λίγη τρέλα, αρκετή φρεσκάδα… σίγουρα έμπνευση.

Been side eyein’ these fools since ’85 bruh. #tbt

A photo posted by Melina Matsoukas (@msmelina) on

 

#tbt I been drankin’

 

A photo posted by Melina Matsoukas (@msmelina) on

happy bday Fada. We still learn from your lesson.

A photo posted by Melina Matsoukas (@msmelina) on

 

Keep ya stone sets I got my own baguettes.

 

A photo posted by Melina Matsoukas (@msmelina) on

Look out.

A photo posted by Melina Matsoukas (@msmelina) on

 

Minty.

 

A photo posted by Melina Matsoukas (@msmelina) on

Μια τυπική μέρα της έχει διάβασμα, ταινίες, γράψιμο, καλό φαγητό, scouting σε τοποθεσίες. Ζει στο Λος Άντζελες. Της λείπει η Νέα Υόρκη όπως έχει πει σε συνέντευξή της αλλά δεν μπορεί να επιστρέψει λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Δηλώνει αγοροκόριτσο και γι’ αυτό φορά ψηλοτάκουνα για να το φέρνει σε ισορροπία. Θαυμάζει το στιλ της μητέρας της που δεν υπακούει σε κανόνες της μόδας και μονίμως δοκιμάζει εκείνα που αρέσουν στην ίδια. Οσο για το τι απαντά όταν τη ρωτούν με ποια από τις εθνικότητες που συνθέτουν το DNA της ταυτίζεται περισσότερο, η Μελίνα απαντά: «Στο τέλος της μέρας είμαι μια μαύρη γυναίκα»

Who’s that peekin’ in my window?

A photo posted by Melina Matsoukas (@msmelina) on

#latergram missing my jamaican life…

A photo posted by Melina Matsoukas (@msmelina) on

And another one.

A photo posted by Melina Matsoukas (@msmelina) on

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...