443
O Λουτσιάνο Παβαρότι αποθεώνεται σε συναυλία του το 2000 | EPA/KIM JAE-HWAN

Οταν η τεχνολογία θέλει, ο Παβαρότι… μπορεί (να αναστηθεί)

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2019, 08:34
O Λουτσιάνο Παβαρότι αποθεώνεται σε συναυλία του το 2000
|EPA/KIM JAE-HWAN

Οταν η τεχνολογία θέλει, ο Παβαρότι… μπορεί (να αναστηθεί)

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2019, 08:34

Οταν ο Λουτσιάνο Παβαρότι το 1990 ερμήνευσε το «Nessun Dorma», αυτό έγινε ο επίσημος ύμνος του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου. Οταν συνεργάστηκε με τον Ντομίνγκο και τον Καρέρας, οι «Τρεις Τενόροι» γέμισαν ολόκληρα στάδια, σαν να ήταν ροκ συγκρότημα.

Τώρα, 12 χρόνια μετά από τον θάνατό του, η μαγευτική φωνή του Λουτσιάνο Παβαρότι θα κάνει το κοινό να ριγήσει και πάλι. Αυτός τουλάχιστον είναι ο σκοπός δύο σημαντικών ειδικών, οι οποίοι θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να ξαναδούμε και να ακούσουμε τον Λουτσιάνο επί σκηνής.

Η παράσταση σχεδιάζεται και θα υλοποιηθεί από τον Αυστραλό Μάικλ Γκρέισι, ο οποίος εκτός από καλλιτεχνικός διευθυντής, είναι και εξειδικευμένος στα οπτικά εφέ. Αυτό που θα δημιουργήσει ο Γκρέισι, είναι ο ήχος από τις πρωτότυπες εγγραφές του Λουτσιάνο. Κανείς όμως δεν θα υποδυθεί τον ίδιο, όπως επιβεβαιώνει στον Guardian Τζον Μπέρι, που αναλαμβάνει την παραγωγή του μιούζικαλ. «Είναι αδύνατο να ανακαλύψεις κάποιον που μπορεί να αναπαραστήσει τον Λουτσιάνο και να ερμηνεύσει ένα τόσο νευραλγικό ρόλο. Ούτε υπήρξε, ούτε θα υπάρξει φωνή σαν τη δική του», σχολιάζει στο ίδιος μήκος κύματος και ο Πλάθιντο Ντομίνγκο.

Η Νικολέτα Μοντοβάνι, χήρα και δεύτερη σύζυγος του Παβαρότι, έχει ήδη απορρίψει αρκετές προτάσεις για σκηνικά δικαιώματα, που αφορούν στην αναπαράσταση της ζωής του. Ομως από τη συγκεκριμένη πρόταση λέγεται ότι είναι ενθουσιασμένη. Αυτός είναι και ο λόγος που θα δώσει στους καλλιτέχνες και τους ειδικούς για πρώτη φορά πρόσβαση σε ένα μοναδικό, τεράστιο ιδιωτικό αρχείο, το οποίο περιλαμβάνει από πλάνα και ηχογραφήσεις, μέχρι ρούχα του μεγάλου καλλιτέχνη.

Ως καλλιτέχνης οπτικών εφέ, ο Γκρέισι είχε δημιουργήσει το 2017 το μιούζικαλ «The Greatest Showman», στο οποίο πρωταγωνιστούσε ο Χιου Τζάκμαν. Στην περίπτωση του Παβαρότι, ο Γκρέισι, θα χρησιμοποιήσει τεχνολογία αιχμής που θα κοστίζει πολλά εκατομμύρια ευρώ. Με ποιον τρόπο όμως θα τον παρουσιάσει και πώς θα ακουστεί ξανά η φωνή του, ουδείς γνωρίζει, ούτε και πρόκειται να αποκαλυφθεί μέχρι την τελευταία στιγμή.

«Θα ακούσουμε ένα κομμάτι εμπνευσμένο από τη φωνή του Λουτσιάνο, μιας φωνής που υπήρξε ένας από τους πιο συναρπαστικούς ήχους που θα ακούσετε ποτέ στη ζωή σας», διαβεβαιώνει ο Τζομ Μπέρι. «Υπάρχουν τόσο λίγοι πραγματικά καλοί τραγουδιστές, τόσο στη λαϊκή όσο και στην κλασσική μουσική. Ο τρόπος όμως με τον οποίο έφερε το κοινό της όπερας για λίγους, στις μεγάλες συναυλίες για τους πολλούς ο Λουτσιάνο, είναι μοναδικός και δεν θα επαναληφθεί. Αυτός ο άνθρωπος είχε ένα τεράστιο χάρισμα. Είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος σήμερα, ότι οποιοσδήποτε κλασικός καλλιτέχνης θα μπορούσε να φτάσει το παγκόσμιο ακροατήριο να παραληρεί», σχολιάζει ο ίδιος.

Λεπτομέρειες επίσης για το πού, πότε και πώς δεν έχουν γίνει γνωστές και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε για να δούμε το θαύμα της τεχνολογίας να ξεδιπλώνει το ταλέντο ενός μεγάλου καλλιτέχνη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...