442
Αριστερά, επάνω: Άννα Φόνσου, Άντζελα Γκερέκου, Κατερίνα Διδασκάλου, Θεοδώρα Τζήμου. Κάτω, από αριστερά: Βασιλική Τρουφάκου, Κατερίνα Μισιχρόνη, Μυρτώ Γκόνη | Sound & Picture Theatre Production Πηγή: Protagon.gr

«Eρωτες και Θρήνοι Γυναικών» στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2018, 17:04
Αριστερά, επάνω: Άννα Φόνσου, Άντζελα Γκερέκου, Κατερίνα Διδασκάλου, Θεοδώρα Τζήμου. Κάτω, από αριστερά: Βασιλική Τρουφάκου, Κατερίνα Μισιχρόνη, Μυρτώ Γκόνη
|Sound & Picture Theatre Production Πηγή: Protagon.gr

«Eρωτες και Θρήνοι Γυναικών» στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2018, 17:04

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου, στις 21:00, στο Ηρώδειο.
Αυτή είναι η νέα ημερομηνία και ώρα για την παράσταση «Έρωτες και Θρήνοι Γυναικών», από τις τραγωδίες του Ευριπίδη.

Το Ίδρυμα «To Σπίτι του Ηθοποιού» ο πολιτιστικός οργανισμός «Sound & Picture Theatre Production» και ο σκηνοθέτης Πάνος Αγγελόπουλος παρουσιάζουν μια σπουδαία καλλιτεχνική δημιουργία. Το έργο είναι μια θεατρική σύνθεση εμπνευσμένη από τις 7 τραγωδίες του Ευριπίδη, «Άλκηστη», «Ανδρομάχη», «Μήδεια», «Ιφιγένεια», «Ελένη», «Εκάβη» «Ηλέκτρα» και αναδεικνύεται μέσα από έναν συνδυασμό λόγου, κίνησης, μουσικής και video art, σε μια πρωτότυπη σκηνική συνύπαρξη.

Τα έσοδα θα διατεθούν στο Ίδρυμα στο «Σπίτι του Ηθοποιού».

Ο σκηνοθέτης Πάνος Αγγελόπουλος συνεργάζεται με τον συνθέτη, μουσικό Δημήτρη Παπαδημητρίου για την πρωτότυπη μουσική, όπως και με τη χορογράφο Έρση Πήττα για τη διδασκαλία και την κίνηση του χορού, σε μετάφραση του Γιώργη Έξαρχου.

Σημαντικές ελληνίδες ηθοποιοί ερμηνεύουν τις επτά ηρωίδες του Ευριπίδη.

Άννα Φόνσου, Άντζελα Γκερέκου, Κατερίνα Διδασκάλου, Θεοδώρα Τζήμου, Βασιλική Τρουφάκου, Κατερίνα Μισιχρόνη, Μυρτώ Γκόνη.

Συμμετέχει η σοπράνο Τζένη Δριβάλα.

Πρόκειται για τη συγγραφική σύνθεση μερών από μονολόγους και διαλόγους κεντρικών ηρωίδων του Ευριπίδη ως απόδοση της γυναικείας προσωπικότητας και την εξέλιξή της στο διηνεκές. Οι «Μονόλογοι» των γυναικών, που πρωταγωνιστούν στα δράματα και τα χορικά τους μέρη, καταδεικνύουν μέσα από τους έρωτες-θρήνους, το μέγεθος της προσωπικότητάς τους, συμβάλλοντας στην αρτιότερη ιχνογράφηση της ιστορικής τους υπόστασης. Η παρουσία τους είναι έντονη, γεμάτη ενεργητικότητα και αποφασιστικότητα, ευγένεια και γενναιοδωρία, δυναμισμό και αυτοπεποίθηση, εξυπνάδα και νοημοσύνη. Η κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή, υπερβολικά συναισθηματική, σαγηνευτική και δραματική.

Ο σκηνοθέτης Πάνος Αγγελόπουλος, πιστός στα κείμενα του τραγικού ποιητή, εστιάζει στις επτά επιβλητικές γυναικείες μορφές, με στόχο να ανιχνεύσει το μυστικό της τραγικής πορείας τους και επισημαίνει:

«Είναι αλήθεια ότι οι γυναικείες πρωταγωνιστικές μορφές, πάντα ακραίες, αλλά και γοητευτικές, στις τραγωδίες του Ευριπίδη δεν ακολουθούν τα καθιερωμένα μέχρι τότε δεδομένα χαρακτηριστικά δράσης. Η συμπεριφορά τους δεν λογαριάζεται με την έγκριση ή την επίκριση της ηθικής. Θέλουν να κατακτήσουν την οντολογική τους αυτάρκεια για καταξίωση της αυτονομίας τους και να παλέψουν ενάντια σε ό,τι λειτουργεί ανασχετικά με την ελευθερία τους. Δεν ανέχονται να εξοριστούν στην απουσία, αλλά ούτε και να φυλακιστούν στην παρουσία. Το κυρίαρχο και συγχρόνως γοητευτικό είναι ότι οι γυναίκες πάντα αντιστέκονται για να υπάρξουν με τον δικό τους ρόλο από την αρχαία εποχή έως και σήμερα».

Ταυτότητα παράστασης
Πρωταγωνιστούν: Άννα Φόνσου, Άντζελα Γκερέκου, Κατερίνα Διδασκάλου, Θεοδώρα Τζήμου, Βασιλική Τρουφάκου, Κατερίνα Μισιχρόνη, Μυρτώ Γκόνη.
Συμμετέχουν: Τζένη Δριβάλα, Θάλεια Αργυρίου, Κρυσταλλία Κεφαλούδη
Oμάδα Χορού: Θέμις Ανδρεουλάκη, Γρηγορία Αυγερινοπούλου, Μυρτώ Γεωργιάδη, Μιχαέλα Κυβεντίδου, Χριστίνα Κωνσταντινίδου, Μάρθα Λαγωνίκου, Ορνέλα Λούτη, Δανάη Μπερή, Μαρία-Αποστολία Περδίκη, Ιωάννα Σεντουκά, Κατερίνα Σιγάλα, Δήμητρα Φράτζου
Σκηνοθεσία- Προσαρμογή: Πάνος Αγγελόπουλος
Μετάφραση: Γιώργης Εξαρχος
Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου
Κίνηση: Έρση Πήττα
Μουσική Διδασκαλία: Ευγενία Καρλαύτη
Σκηνικά: Γιάννης Ζημιανίτης
Κοστούμια: Λευκή Δεριζιώτη
Δημόσιες Σχέσεις: Μαρία Μπινίκου
Παραγωγή: Το ίδρυμα το Σπίτι του Ηθοποιού & Πολιτιστικός Οργανισμός Sound & Picture Τheater Production