328
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα όπως εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο Πηγή: Protagon.gr | shutterstock

«Ελλάδα και Βρετανικό Μουσείο συζητούν την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα»

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2022, 19:42
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα όπως εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο Πηγή: Protagon.gr
|shutterstock

«Ελλάδα και Βρετανικό Μουσείο συζητούν την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα»

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2022, 19:42

Αναζωπυρώνεται η συζήτηση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα και το Μουσείο της Ακρόπολης καθώς δύο βρετανικά δημοσιεύματα το Σάββατο κάνουν λόγο για συζητήσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο.

«Ο Τζορτζ Όσμπορν (σ.σ. πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Βρετανικού Μουσείου) είχε μυστικές συνομιλίες με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για να διαπραγματευτεί την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο» γράφει χαρακτηριστικά ο Λίαμ Κέλι στους Times του Λονδίνου.

«Ο Οσμπορν έχει επίσης συναντήσει δύο άλλους έλληνες υπουργούς στο Λονδίνο από τότε που διορίστηκε πέρυσι για να συζητήσουν τον επαναπατρισμό των 2.500 ετών γλυπτών στην Αθήνα» προσθέτει το σχετικό ρεπορτάζ.

Τόσο ο Λίαμ Κέλι όσα και η Έλενα Σμιθ του Guardian σημειώνουν ότι ο Οσμπορν συνάντησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων στο Λονδίνο τη Δευτέρα και η τύχη των Γλυπτών ήταν το μόνο θέμα στην ημερήσια διάταξη. Οι δυο τους, πάντα σύμφωνα με τους ξένους ρεπόρτερ, πραγματοποίησαν για πρώτη φορά διερευνητικές συνομιλίες επί του θέματος τον Νοέμβριο του περασμένου έτους στην κατοικία του έλληνα πρέσβη.

«Οι συνομιλίες εγείρουν την προοπτική ότι μια από τις πιο πικρές και πιο μακροχρόνιες πολιτιστικές διαμάχες μπορεί να επιλυθεί μετά από περισσότερα από 200 χρόνια» σημειώνει ο Κέλι.

Το ρεπορτάζ του Guardian μάλιστα φιλοξενεί δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη που επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ. «Είναι αλήθεια ότι υπάρχει διάλογος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης. «Αυτή τη στιγμή, είναι προκαταρκτικές συνομιλίες και, ναι, έχω συναντήσει τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, [σ.σ. για να συζητήσουμε το θέμα]» συμπλήρωσε.

Η συγκεκριμένη είδηση ​​έρχεται πέντε ημέρες αφότου ο κ. Μητσοτάκης είπε σε ακροατήριο στο London School of Economics ότι είναι πιθανό να εξευρεθεί μία αμοιβαία επωφελής λύση για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα (εδώ).

«Έχουμε σημειώσει πρόοδο» είχε συμπληρώσει ο Πρωθυπουργός, ο οποίος σύμφωνα με τους Times «έχει θέσει ως προτεραιότητα την επανένωση των λονδρέζικων γλυπτών με  τα γλυπτά που έχουν απομείνει στην Αθήνα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...