388
Σχέδιο της Αριάδνα Βέας που παρουσιάζεται στην έκθεση «Η επιθυμία ρέει όπως η θάλασσα» στο Ναυτικό Μουσείο της Βαρκελώνης | Museu Marítim de Barcelona

Εκθεση: Η ζωή στη θάλασσα για τους γκέι ναυτικούς

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2021, 11:47
Σχέδιο της Αριάδνα Βέας που παρουσιάζεται στην έκθεση «Η επιθυμία ρέει όπως η θάλασσα» στο Ναυτικό Μουσείο της Βαρκελώνης
|Museu Marítim de Barcelona

Εκθεση: Η ζωή στη θάλασσα για τους γκέι ναυτικούς

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2021, 11:47

Μια νέα έκθεση στο Ναυτικό Μουσείο της Βαρκελώνης επιδιώκει να αφηγηθεί την ιστορία της ερωτικής και σεξουαλικής πραγματικότητας των ανδρών που περνούν τη ζωή τους στη θάλασσα.

Η έκθεση με τίτλο «El desig és tan fluid com la mar» («Η επιθυμία ρέει όπως η θάλασσα») έχει στόχο να μιλήσει για τις ζωές των ανδρών που ζουν απομονωμένοι, αλλά πολύ κοντά μεταξύ τους και των οποίων η προσωπική ζωή ήταν κάποτε παράνομη, επειδή η ομοφυλοφιλία ήταν και σε πολλά μέρη εξακολουθεί να θεωρείται αμαρτία και θανατηφόρο αδίκημα, γράφει ο Guardian.

Ορισμένες από αυτές ήταν σχέσεις εκμετάλλευσης, δεδομένου ότι παιδιά ηλικίας ακόμη και οκτώ ετών προσλαμβάνονταν ως αγόρια καμπίνας, αλλά η περιορισμένη τεκμηρίωση, που υπάρχει, περιγράφει επίσης πολλές συναινετικές σχέσεις μεταξύ των μελών ενός πληρώματος.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Νοεμβρόυ 2021

Υπάρχει επίσης μια αναφορά στο «matelotage», μια μορφή γάμου ομοφυλοφίλων μεταξύ πειρατών, που εμφανίστηκε τον 17ο και 18ο αιώνα στο νησί Τορτούγκα της Καραϊβικής και επέτρεπε στους υπογράφοντες να κληρονομήσουν ο ένας τον άλλο.

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης εξετάζει τη δημιουργία του υπερ-αρσενικού ναύτη ως μια εμβληματική γκέι εικόνα, ιδίως στο ομοερωτικό έργο του καλλιτέχνη Τούκο Βάλιο Λάακσονεν, γνωστού ως Tom of Finland.

Υπάρχουν, επίσης, παραδείγματα κιτς αρρενωπότητας των γάλλων καλλιτεχνών Πιέρ Κομουά και Ζιλ Μπλανσάρ καθώς και ομοερωτικές εικόνες ναυτικών, που χρησιμοποίησε ο οίκος Jean Paul Gaultier σε διαφημιστικές του καμπάνιες.

Εικόνες από το δράμα του Ζαν Ζενέ «Ο Καβγατζής της Βρέστης» που μετέφερε στον κινηματογράφο ο Βέρνερ Φασμπίντερ

Ακόμη υπάρχει αναφορά στο έργο του γάλλου μυθιστοριογράφου και θεατρικού συγγραφέα Ζαν Ζενέ, του οποίου το δράμα «Ο Καβγατζής της Βρέστης», που κυκλοφόρησε ανώνυμα για πρώτη φορά το 1947 (στα ελληνικά κυκλοφόρησε από τον Εξάντα), μεταφέρθηκε το 1982 στον κινηματογράφο από τον γερμανό σκηνοθέτη Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ.

«Αν υπάρχει ομοφυλοφιλικός έρωτας στη θάλασσα, είναι επειδή υπάρχει και στην στεριά», δήλωσε ο επιμελητής της έκθεσης και ιστορικός Βίκτορ Ραμίρεζ Τουρ στα εγκαίνια. «Ομως η απόκρυψη, η μυστικότητα και η εχθρότητα που περιβάλλει τη ζωή των ομοφυλόφιλων ναυτικών δεν έχει εξαφανιστεί», πρόσθεσε.

Info

Museu Maritim de Barcelona

Στα καράβια προσλαμβάνονταν ακόμα και οκτάχρονα παιδιά

Διάρκεια έκθεσης: 28 Ιουνίου – 11 Νοεμβρίου 2021

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...