539
|

Εδώ Λονδίνο: Γιατί έχουμε απόψε βιβλιοαγρυπνία

Ξένια Μπολομύτη Ξένια Μπολομύτη 24 Οκτωβρίου 2014, 00:23

Εδώ Λονδίνο: Γιατί έχουμε απόψε βιβλιοαγρυπνία

Ξένια Μπολομύτη Ξένια Μπολομύτη 24 Οκτωβρίου 2014, 00:23

Πώς σας φαντάζει η ιδέα να περάσετε ένα ολόκληρο βράδυ σε ένα βιβλιοπωλείο; Εσείς, τα βιβλία, ένας ζεστός καφές ή τσάι αν προτιμάτε, ο αγαπημένος ή η αγαπημένη σας και χιλιάδες σελίδες να «κυκλοφορούν» στα δεξιά και αριστερά σας; Χωρίς πωλητές, χωρίς ταμειακές μηχανές, βήματα, ψιθύρους και δυνατά φώτα;

Την Παρασκευή η γνωστή αλυσίδα βιβλιοπωλείων Waterstones εγκαινιάζει την ''bookshop sleepover'' βραδιά, στην οποία 10 άτομα μαζί με τους συντρόφους τους θα περάσουν 12 ολόκληρες ώρες στο κατάστημα του Piccadilly. Το βράδυ θα ξεκινήσει στις 21.00 με μια ξενάγηση στο βιβλιοπωλείο και οι διοργανωτές υπόσχονται, πέρα από διατροφή και διαμονή, ψυχαγωγία και αρκετές εκπλήξεις. Ανάμεσα σε αυτές, ο συγγραφέας και καθηγητής Richard Wiseman, ο οποίος θα δώσει τις συμβουλές του για ένα όμορφο βραδινό ύπνο. Τα 20 άτομα κληρώθηκαν ήδη μέσω του διαγωνισμού σε συνεργασία με το Airbnb και η βραδιά προμηνύεται θεαματική, αν αναλογιστούμε ότι οι τυχεροί -πραγματικά!- θα μπορούν να διαβάσουν τα αγαπημένα τους βιβλία και να περιηγηθούν σε ένα μοναδικό ταξίδι γνώσης και απόλαυσης.

Η ''βιβλιοαγρυπνία'' θα γίνει πραγματικότητα μετά από την περιπέτεια -όχι και τόσο αγωνιώδη-, που είχε ένας Τεξανός τουρίστας πριν μια βδομάδα στο Waterstones της Trafalgar Square. O David Willis, επισκέφτηκε το βιβλιοπωλείο χωρίς να συνειδητοποιήσει ότι αυτό έκλεινε. Λίγο πολύ το έχουμε βιώσει όλοι, εξάλλου, χαμένοι ανάμεσα σε γραμμές και τίτλους. Ο David, όμως, δεν έγινε αντιληπτός από τους πωλητές και μετά από 15 λεπτά στην κάθοδο προς την έξοδο, αντιλήφθηκε ότι ήταν κλειδωμένος με τα φώτα κλειστά μέσα στο βιβλιοπωλείο! Ο συναγερμός χτύπησε για περίπου 20 λεπτά και μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την ασφάλεια και την αστυνομία, ο David εκμεταλλεύτηκε τη δύναμη των social media.

Mπήκε στο λογαριασμό του στο twitter και μαζί με μια φωτογραφία, κοινοποίησε το εξής: ''Εγώ κλειδωμένος σε ένα βιβλιοπωλείο στο Λονδίνο'', περιγράφοντας χρονικά την περιπέτειά του. Και η δύναμη του twitter, με περίπου 12.000 αναδημοσιεύσεις, προκάλεσε αναταραχή στο συγκεκριμένο δίκτυο, δημιουργώντας έτσι ένα δίχτυ επικοινωνίας για τη διάσωση του David. Μετά από δύο ώρες και γύρω στις 11 το βράδυ, ο David ήταν πια ελεύθερος και η πολυμηχανή του twitter, χαρούμενη πια, άρχισε να πυροδοτεί συζητήσεις γύρω από το θέμα.

H Susie, υπάλληλος σε ένα από τα καταστήματα του Waterstones, μου έδωσε να καταλάβω ότι δεν εξεπλάγη από το γεγονός, μια και πολλές φορές έχει τύχει να βρούν πελάτες πριν το κλείσιμο και μάλιστα να διαβάζουν βιβλία στις τουαλέτες! ''Eίμαι σίγουρη ότι η εταιρεία θα μεταμορφώσει αυτό το ατυχές γεγονός σε μία μαγευτική βραδιά, μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες, γιατί η απήχηση του κόσμου στο διαγωνισμό ήταν απίστευτη!''. Καμία αμφιβολία περί τούτου, μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες βιβλιοπωλείων στη Μεγάλη Βρετανία.

Πόσο δημιουργικό και ταυτόχρονα διασκεδαστικό είναι, ορμώνενος από μια ατυχία -αν μπορούμε να την ονομάσουμε έτσι, μιας και πολλοί θεωρούν ευλογία να κλειστείς μόνο σου σε ένα μεγάλο βιβλιοπωλείο!- να οργανώνεις κάτι που θα φέρει τους ανθρώπους και τα βιβλία ακόμα πιο κοντά! Και μην αρχίσουμε πάλι τα επιχεηρήματα και τις δικαιολογίες περί ''εξιλέωσης'' της εταιρείας και συγκάλυψη σκανδάλων μεγάλων εταιρειών, γιατί μόνο στην γκρίνια θα καταλήξουμε. Ας αφήσουμε τον κόσμο να το χαρεί!

Πάρτε σειρά και άλλοι βιβλιοφάγοι και υπεύθυνοι βιβλιοπωλείων. Ποιος είπε ότι τα φαντάσματα βγαίνουν μετά τα μεσάνυχτα και όχι οι ήρωες βιβλίων που αγαπήσατε (και ονειρευτήκατε); Καλό ξενύχτι και βουτιά στη γνώση και τη διασκέδαση!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News