412
Η γυναίκα-«Παναγία» με τα τρία παιδάκια της. Φωτογράφος ο Χάουαρντ Σοτσούρεκ για το άρθρο «Αμερικανικές Ειδικές Δυνάμεις εν δράσει στο Βιετνάμ», το οποίο δημοσιεύτηκε στο Νational Geographic - Ιανουάριος 1965 | National Geographic

Αυτή η φωτογραφία ενέπνευσε τη «Lady Madonna» των Beatles

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 5 Νοεμβρίου 2017, 11:00
Η γυναίκα-«Παναγία» με τα τρία παιδάκια της. Φωτογράφος ο Χάουαρντ Σοτσούρεκ για το άρθρο «Αμερικανικές Ειδικές Δυνάμεις εν δράσει στο Βιετνάμ», το οποίο δημοσιεύτηκε στο Νational Geographic - Ιανουάριος 1965
|National Geographic

Αυτή η φωτογραφία ενέπνευσε τη «Lady Madonna» των Beatles

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 5 Νοεμβρίου 2017, 11:00

Το ημερολόγιο έγραφε «3-2-1968» όταν οι Beatles ηχογράφησαν το τραγούδι τους «Lady Madonna», στα (θρυλικά) στούντιο Αμπεϊ του Λονδίνου.

Στις 15 Μαρτίου της ίδιας χρονιάς κυκλοφόρησε αυτό το τραγούδι ως σινγκλ και καρφώθηκε στο Νο 1 της Βρετανίας, για δύο βδομάδες (27 Μαρτίου και 3 Απριλίου).

Εχουν περάσει τόσα χρόνια, μια ζωή ολόκληρη, και ο Πολ Μακάρτνεϊ σκέφτηκε ότι ήρθε η στιγμή να μας αποκαλύψει μια σημαντική λεπτομέρεια η οποία σχετίζεται με το «Lady Madonna».

Στιγμιότυπο από τη συναυλία του στη Βραζιλία, στις 13 Οκτωβρίου 2017 (REUTERS/Diego Vara)
Στιγμιότυπο από τη συναυλία του στη Βραζιλία, στις 13 Οκτωβρίου 2017 (REUTERS/Diego Vara)

Σύμφωνα με τον Guardian o σερ Πολ εμπνεύστηκε για αυτό το τραγούδι από τη φωτογραφία μιας γυναίκας η οποία θήλαζε το παιδί της.

Το ενσταντανέ αυτό δημοσιεύτηκε στο National Geographic. Για την ακρίβεια, ήταν το τεύχος Ιανουαρίου τού 1965, με ένα καρέ που είχε τον τίτλο «Mountain Madonna», εκεί όπου μια μητέρα είχε ένα παιδί στην αγκαλιά της. Ενα δεύτερο, προφανώς το αδερφάκι του, στεκόταν λίγο πιο δίπλα. Ενα τρίτο, που δεν φαίνεται ολόκληρο, τους κοιτά και γελά αθώα.

https://www.youtube.com/watch?v=g6-pqbAOzg8

«Φαινόταν πολύ περήφανη και είχε ένα μωρό στην αγκαλιά… Και το είδα αυτό ως ένα είδος Παναγίας» δήλωσε ο Μακάρτνεϊ.

«Μερικές φορές βλέπετε εικόνες με μητέρες και αμέσως σκέφτεστε: “αυτή είναι μια καλή μάνα”. Θα μπορούσα να πω, λοιπόν, ότι αυτό το δέσιμο που είδα, με επηρέασε. Ετσι εμπνεύστηκα να γράψω το τραγούδι “Lady Madonna”. Από αυτή τη φωτογραφία», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Αυτή, βέβαια, είναι η μισή πραγματικότητα. Η άλλη μισή λέει ότι ο Πολ έγραψε το «Lady Madonna» εμπνευσμένος από τον τρόπο παιξίματος του Φατς Ντόμινο.

Μάλιστα, κατά την περιοδεία τους στις ΗΠΑ, το 1964, οι Beatles δεν έχασαν την ευκαιρία να συναντήσουν από κοντά τον Φατς, θέλοντας έτσι να δείξουν το πόσο τον θαύμαζαν.

Η σχέση ανάμεσά στις δύο πλευρές ήταν τόσο δυνατή, που ο Ντόμινο έκανε την τελευταία μεγάλη επιτυχία του το 1968 όταν -με τη σειρά του- διασκεύασε το «Lady Madonna» των Beatles.

Και εδώ κλείνει (;) η ιστορία ενός τραγουδιού για μια μάνα με τα παιδιά της, η οποία στο μυαλό ενός κορυφαίου μουσικού, μια συγκεκριμένη στιγμή, καταγράφηκε ως Παναγία, σε ένα βουνό.

Πού είπαμε ότι βρίσκεται αυτό; Στο Βιετνάμ – και η μητέρα είναι μαλαισιο-πολυνησιακής καταγωγής. Οι πρόγονοί της κατέφυγαν στα βουνά, πριν από αιώνες. Τώρα, ζουν ανάμεσα σε χιλιάδες Βιετναμέζους, ενώ -πιο κάτω- εκείνη την εποχή, υπήρχαν αντάρτες Βιετκόγκ οι οποίοι είχαν μετατρέψει τα υψίπεδα σε πεδία μάχης, κάνοντας κόλαση τη ζωή των Αμερικανών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...