518
Ο Βαυαρός Χορστ Ζεεχόφερ, υπουργός Εσωτερικών, είπε «όχι» στο κάλεσμα του Γενς Σπαν | Markus Schreiber/Pool via REUTERS

Πολιτικό χάος στη Γερμανία με το εμβόλιο της AstraZeneca: Αρνήθηκε να το κάνει ο Χορστ Ζεεχόφερ

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2021, 16:00
Ο Βαυαρός Χορστ Ζεεχόφερ, υπουργός Εσωτερικών, είπε «όχι» στο κάλεσμα του Γενς Σπαν
| Markus Schreiber/Pool via REUTERS

Πολιτικό χάος στη Γερμανία με το εμβόλιο της AstraZeneca: Αρνήθηκε να το κάνει ο Χορστ Ζεεχόφερ

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2021, 16:00

Στη δίνη μιας επικίνδυνης πολιτικολογίας σε σχέση με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού έχει παγιδευτεί η Γερμανία, καθώς ο κάθε πολιτικός αναπτύσσει τη δική του ατζέντα –πλησιάζουν, άλλωστε, και οι εκλογές.

Την Πέμπτη και ενώ το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Γερμανίας αντιμετωπίζει προβλήματα –έχει εμβολιαστεί το 11% του πληθυσμού, περισσότεροι από ό,τι στην Ελλάδα πάντως– ο συντηρητικός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ αρνήθηκε να εμβολιαστεί με το εμβόλιο που ανέπτυξαν από κοινού το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με τη βρετανο-σουηδική φαρμακευτική, απορρίπτοντας έτσι σχετική πρόσκληση του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν.

«Η απάντησή μου στην πρόσκληση του Γενς Σπαν είναι “όχι!”. Δεν θα επιτρέψω να με πατρονάρει κανείς», δήλωσε ο Βαυαρός Ζεεχόφερ στη λαϊκή κεντροδεξιά εφημερίδα Bild, αποφεύγοντας ωστόσο να αξιολογήσει το ίδιο το εμβόλιο, η χορήγηση του οποίου συνοδεύεται πλέον στη Γερμανία από τη σύσταση να αποφεύγεται στα άτομα κάτω των 60 ετών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Σπαν κάλεσε την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, τα μέλη της κυβέρνησης που είναι άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν με το σκεύασμα της AstraZeneca, προκειμένου να συμβάλουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης για το συγκεκριμένο εμβόλιο. Μια εμπιστοσύνη που έχει τρωθεί, όχι χωρίς την ευθύνη του Βερολίνου που πρώτο άνοιξε τη συζήτηση περί θρομβώσεων.

Η πρόσκληση που απηύθυνε ο 40ετής Γενς Σπαν αφορούσε την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ (66 ετών), τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς (62), τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ (71), τον υπουργό Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ (62) και τον υπουργό Αναπτυξιακής Συνεργασίας Γκερντ Μιούλερ (65). Ανάλογη πρόσκληση είχε απευθύνει ο υπουργός Υγείας και στους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων.

«Θα το κάνω αμέσως μόλις έρθει η σειρά μου – και με AstraZeneca», δήλωσε, για παράδειγμα, ο 62χρονος Πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας Στέφαν Βάιλ μέσω της εκπροσώπου του, η οποία διευκρίνισε ωστόσο ότι το κρατίδιο δεν έχει φθάσει ακόμη στον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 60-69 ετών.

Νωρίτερα ο 65χρονος πρόεδρος της χώρας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca στο νοσοκομείο των Ενόπλων Δυνάμεων, στο Βερολίνο.

O Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ περίμενε τη σειρά της ηλικιακής ομάδας του για να εμβολιαστεί. Και έλαβε το εμβόλιο που ανέπτυξαν από κοινού η AstraZeneca με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Για ένα «μικρό τσίμπημα με μεγάλη επίδραση, ένα μικρό τσίμπημα που μπορεί να κάνει τη διαφορά», έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, εκφράζοντας την ικανοποίησή του.

Ερωτώμενος, αντίστοιχα, για τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, διευκρίνισε ότι δεν απευθύνθηκε σε κάποιον υπουργό συγκεκριμένα ζητώντας του να εμβολιαστεί με AstraZeneca και εξέφρασε την κατανόησή του για όσους επιθυμούν να συμβουλευτούν προηγουμένως τον γιατρό τους. «Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει κίνδυνος θρόμβωσης. Και τότε είναι λογικό να χρησιμοποιήσει κανείς διαφορετικό εμβόλιο», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τον εαυτό του, ο Γενς Σπαν δήλωσε ότι, «χωρίς να έχει συμβουλευτεί ακόμη γιατρό», θεωρεί ότι δεν συντρέχει τέτοιος κίνδυνος και ανέφερε πως, όταν έρθει η σειρά του, θα δεχθεί να εμβολιαστεί με οποιοδήποτε διαθέσιμο εμβόλιο – και αυτό της AstraZeneca.

Ο υπουργός ζήτησε, πάντως, για μία ακόμη φορά μεγάλη προσοχή από τους πολίτες για την περίοδο του Πάσχα και σημείωσε ότι και ο ίδιος ακύρωσε τα σχέδιά του για επίσκεψη στην οικογένειά του. «Συνεχίζουμε με βιντεοκλήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News