570
Ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ | INTIMEnews

Τσίπρας: Να σταματήσουν τα καλλιστεία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2020, 14:17
Ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ
|INTIMEnews

Τσίπρας: Να σταματήσουν τα καλλιστεία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Protagon Team Protagon Team 10 Ιανουαρίου 2020, 14:17

Επίθεση στον Πρωθυπουργό τόσο για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, όσο και για την στάση που τηρεί έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά το πέρας της ενημερώσης που είχε από τον κ. Μητσοτάκη για το πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον Πρωθυπουργό να μην επιμείνει σε διχαστικές -όπως τις αποκάλεσε- επιλογές για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας και να σταματήσει τα καλλιστεία -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

«Δεδομένων και των συνθηκών που απαιτούν εθνική συνεννόηση, να σταματήσουν τα καλλιστεία επιλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και να επισπευστεί η ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου και αμέσως μετά να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.

Ομοίως εξέφρασε την κάθετη αντίθεση του με τον εκλογικό νόμου που προωθεί η κυβέρνηση:

«Εξέφρασα [στον Πρωθυπουργο] την κάθετη διαφωνία μας στην επιστροφή ενός συστήματος ανισοτιμίας ψήφου. Σε μια περίοδο που απαιτούνται συνεννόηση, σύνθεση απόψεων και προγραμματικές συγκλίσεις, ο ίδιος, δυστυχώς, επιμένει στη λογική των μονοκομματικών κυβερνήσεων. Αυτών, δηλαδή, που μας οδήγησαν στη κρίση».

Οπως είπε, στη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη εξέφρασε την  την ανησυχία του για τον κίνδυνο «μιας νέας εθνικής περιπέτειας τώρα που βγήκαμε από την περιπέτεια της οικονομικής κρίσης».

Αν και όπως διαβεβαίωσε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, ζήτησε να μην επαναληφθεί μία αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως έχουμε αποδείξει. Περιμένουμε, ωστόσο, μία σοβαρή τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα της αγοράς των F-35 σε σχέση με το κόστος, καθώς δεν πρέπει να επαναλάβουμε μια αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών, τώρα που βγήκαμε από την κρίση», παρατήρησε στη σχετική αναφορά του.

Με αφορμή εξάλλου την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για εκκωφαντική σιωπή από την αμερικανική ηγεσία απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Παραπέμποντας μάλιστα στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, υποστήριξε ότι είχε ήδη τότε «τονίσει ότι κανείς δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους».

«Τότε ο κ. Μητσοτάκης είχε πει προσυπογράφω αυτήν τη φράση. Στη πράξη, όμως, έκανε το αντίθετο. Δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι προβλέψιμος σύμμαχος, δηλαδή δεδομένος», και «έδωσε όσα είχε να δώσει -και με το παραπάνω- πριν καν ζητήσει όσα δικαιούται να πάρει. Και αυτή», τόνισε, «είναι εσφαλμένη τακτική».

«Θα πιέσουν οι ισχυροίσυμμαχοί μας την Τουρκία να μην κλιμακώσει τις προκλήσεις;» διερωτήθηκε, τονίζοντας πως είναι  «είναι λάθος να προχωράμε σαν να μην συμβαίνει τίποτα».

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να αναστείλει την ψήφιση του νομοσχεδίου για αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος-ΗΠΑ,  μέχρι να υπάρξει ξεκάθαρη δήλωση στήριξης.

Η στάση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της συμφωνίας με τις ΗΠΑ που ο ίδιος συνυπέγραψε, προκάλεσε το καυστικό σχόλιο της ευρωβουλευτού της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη, που διερωτήθηκε αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιστρέφει στην παλιά αντιαμερικανική ρητορική του (δείτε κάτω το σχετικό tweet και το βίντεο της τοποθέτησής της).

Στο ίδιο μήκος κύματος και το σχόλιο που επεφύλαξαν για τις δηλώσεις Τσίπρα κύβερνητικοί κύκλοι :

«Ο κ. Τσίπρας δεν ξέρει τι σημαίνει να είσαι σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος. Ούτε πόσο σημαντικό είναι αυτό για την Πατρίδα μας, την ώρα που υπάρχει έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας και αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή μας.

Επιπλέον, κάνει λάθος να ζητά την αναστολή της αναβάθμισης της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ, την ώρα που η Ελλάδα ενισχύει τις συμμαχίες της και την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεών μας.

Προξενεί μάλιστα εντύπωση ότι ο κ. Τσίπρας αντιπολιτεύεται ακόμη και τον εαυτό του, καθώς ο ίδιος είχε προχωρήσει στη διαπραγμάτευση αυτής της αμυντικής συνεργασίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...