509
|

Το τίμημα της εκλογής

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 28 Απριλίου 2010, 12:11

Το τίμημα της εκλογής

Τάσος Τέλλογλου Τάσος Τέλλογλου 28 Απριλίου 2010, 12:11

To τίμημα μιάς εκλογής -1(Γερμανία)
Ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Ελευθέρων Δημοκρατών δοκιμάζεται στις εκλογές της επόμενης Κυριακής , στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας , τη Βόρειο Ρηνανία –Βεστφαλία. Ιδιαίτερα το κόμμα του γερμανού υπουργού των Εξωτερικών Βέστερβέλλε θα συντριβεί. Ενόψει αυτής της συντριβής ο Βέστερβέλλε αλλά και αλλα στελέχη του κόμματός του εχουν επιδοθεί σε εναν χωρίς προηγούμενο λαϊκισμό στο πλαίσιο που καθορίζει η Bild και μερικές ακόμα τοπικές φυλλάδες αντιστοίχου επιπέδου, κεντρικό σύνθημα του οποίου είναι «ουτε ευρώ για τους Ελληνες».

Η καμπάνια αυτή θα ηταν κωμική αν δέν στοίχιζε σε μάς, τους Πορτογάλους και απο χθές στους Ισπανούς μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε μέρα εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων. Πληρώνουμε λίγο ακριβότερα απο τους άλλους Ευρωπαίους αυτές τις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Βεστφαλίας και ο πρωθυπουργός θα επρεπε να βρεί τον τρόπο να το εξηγήσει στην κυρία Μέρκελ η ακόμα καλύτερα στον ίδιο τον κ Βεστερβέλλε κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κάποιου συμβουλίου στα πλαίσια της ΕΕ. Είναι δικαίωμα της Γερμανίας να μην θέλει να μας δώσει χρήματα , παρά μόνο με τους όρους της, είναι ακόμα δίκαιωμά της να αμφισβητεί τη δυνατότητά μας να «μαζέψουμε»τα δημόσια οικονομικά μας, αλλά δέν είναι δικαίωμά της για ενα προεκλογικό καπρίτσιο να βάζει σε κίνδυνο μία ολόκληρη σειρά οικονομιών απο την κατάρρευση των οποίων θα χάσει κατ' αρχήν η ίδια .
 

Το Τίμημα μιάς εκλογής -2 (Ελλάδα )
Ο κ Γ.Παπανδρέου μπορεί να χρησιμοποιεί όσο ρητορικά σχήματα και συμβολισμούς θέλει αλλά πρέπει να αντιληφθεί οτι δέν προίσταται κάποιου ομίλου συζητήσεων αλλά ενός υπουργικού συμβουλίου που πρέπει να αποφασίζει εγκαιρα και να διατυπώνει με τρόπο ικανοποιητικό για τα συμφέροντα της χώρας τις εκτιμήσεις και τις αποφασεις αυτού και τη κυβέρνησής του. Ο κ Παπανδρέου και η κυβέρνησή του κατάφεραν να μετατρέψουν τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου σε "σκουπίδια" σύμφωνα με τη χθεσινή αξιολόγηση της Standard &Poors. H εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά πιθανό να οδηγήσει σήμερα χιλιάδες καταθέτες στις τράπεζες για να σηκώσουν τις καταθέσεις τους στο «τρίτο και φαρμακερό κύμα»μαζικών αναλήψεων καταθέσεων πολλών απο τους ανθρώπους που τον ψήφισαν τον περασμένο φθινόπωρο.Την εμπιστοσύνη αυτών των ανθρώπων πρόδωσε αυτή η περίεργη ομάδα ερασιτεχνών και επαγγελματιών που συναποτελούν την ελληνική κυβέρνηση. Το υπουργικό συμβούλιο που σήμερα συνεδριάζει την ωρα που οι πολίτες της χώρας δίνουν τη δική τους «ψήφο εμπιστοσύνης» στις τράπεζες. Η εξέλιξη αυτή ηταν ορατή ήδη απο χθές το βράδυ, όταν γραφτηκαν αυτές οι γραμμές, την ωρα που η κυβέρνηση διαβεβαίωνε οτι η υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας «δέν ανταποκρίνεται στην πραγματική της κατάσταση».

Δέν υπάρχει αμφιβολία οτι οι «πατέρες» της σημερινής «καταστροφής « είναι πολλοί και διαχρονικοί και πρίν απ όλα οι κυβερνήσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή του νεότερου που μαλλον ηταν οι χειρότερες απο το 1974. Αλλά δέν υπάρχει και η παραμικρή αμφιβολία οτι το όνομα του τρίτου Παπανδρέου θα μείνει συνδεδεμένο με την ημέρα που οι τίτλοι του ελληνικού δημοσίου «χαρακτηρίστηκαν σκουπίδια». Ο πολιτικός χρόνος αυτής της κυβέρνησης εχει παρέλθει ,το πιθανότερο όμως είναι οτι και η επόμενη θα εχει ως βασικό κορμό της το ΠΑΣΟΚ.Είναι ανάγκη να έχει πρωθυπουργό τον κ Παπανδρέου;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News