479
Ο υπουργός Οικονομικών στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την Τρίτη | INTIMEnews

Σύγκρουση Σταϊκούρα – Αχτσιόγλου για τον Προϋπολογισμό: «Ψάχνουμε ακόμα το νούμερο για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ»

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2021, 13:24
Ο υπουργός Οικονομικών στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την Τρίτη
|INTIMEnews

Σύγκρουση Σταϊκούρα – Αχτσιόγλου για τον Προϋπολογισμό: «Ψάχνουμε ακόμα το νούμερο για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ»

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2021, 13:24

«Πέσατε σε όλα έξω». Με τη φράση αυτή απάντησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τον Προϋπολογισμό  και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης εν γένει, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Πριν τον υπουργό, τον λόγο είχε πάρει η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου, η οποία χαρακτήρισε εγκληματικά ανεπαρκές το πακέτο στήριξης για εργαζόμενους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, την ώρα που η κοινωνία πλήττεται από την κρίση και την ακρίβεια η οποία -όπως είπε- έχει βγει εκτός ελέγχου. Αντίστοιχα, η βουλευτής του της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για μείωση των κοινωνικών δαπανών και των δαπανών για την Υγεία.

«Αυτά που είπατε, αν ίσχυαν θα επιβεβαιώνονταν από τα “λουκέτα” στις επιχειρήσεις, θα επιβεβαιώνονταν από τη διόγκωση της ανεργίας, θα επιβεβαιώνονταν από τη μη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Πέσατε έξω σε όλα όσα εκτιμούσατε πριν από ένα χρόνο, από αυτό εδώ το βήμα», της απάντησε ο Χρήστος Σταϊκούρας, επιφυλασσόμενος να καταθέσει στην Ολομέλεια φάκελο 150 σελίδων με όλες τις δυσοίωνες προβλέψεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Σταϊκούρας κάλεσε την κ. Αχτσιόγλου να διαβάσει την έκθεση της ΓΣΕΒΕΕ, σύμφωνα με την οποία τα πακέτα της κυβέρνησης έσωσαν τις επιχειρήσεις και την απασχόληση.

Ο υπουργός Οικονομικών επεφύλαξε και ένα σχόλια για το «πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ»: «Από τον Σεπτέμβριο, όλη η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναζητά το κόστος, δεν μας το είπατε ποτέ! Ένα νούμερο ζητάμε! Ένα νούμερο! Πόσο είναι; 1 δισ;, 5 δισ; 14 δισ; 15 δισ; Ψάχνω από τον Σεπτέμβριο μια δήλωση της κυρίας Αχτσιόγλου, του κ. Τσακαλώτου πόσο κοστίζει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τα άλλα είναι πλήρως κοστολογημένο το πρόγραμμα σας», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας εξάλλου στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί πολιτικής που ισοδυναμεί με μετάβαση στη λιτότητα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε:

«Πού την είδατε τη λιτότητα; εμείς μειώνουμε τους φόρους, εσείς αυξάνατε φόρους. Εμείς διατηρούμε τη βοήθεια στην κοινωνία και την ενισχύουμε, κι εσείς μιλάτε για λιτότητα; Έχετε μπερδέψει τις λέξεις. Ο προϋπολογισμός του 2022, δεν έχει ούτε ένα μέτρο λιτότητας. Τουναντίον, έχει ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών».

Προηγουμένως, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιμένει να μην λαμβάνει επαρκή μέτρα για να στηρίξει την κοινωνία, ότι μειώνει τις δαπάνες στην υγεία και ότι συνεχίζει να μην παρέχει στήριξη στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αλλά και ότι δεν παρέχει στήριξη για τους ανέργους.

«Περικόψατε τη μόνιμη 13η σύνταξη, ύψους 900 εκατομμυρίων που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και θα τη λάμβαναν οι συνταξιούχοι για 4η φορά την ερχόμενη άνοιξη, την κόψατε στο όνομα αυξήσεων που υποτίθεται ότι θα ενσωματώνονταν στις συντάξεις, για όσους έχουν πάνω από 35 χρόνια ασφάλισης. Οι αυξήσεις αυτές δεν υπήρξαν. Οι άνθρωποι έχασαν μια επιπλέον σύνταξη την οποία θα ελάμβαναν όλα αυτά τα χρόνια και ήρθε χθες ο κ. Μητσοτάκης να ανακοινώσει ένα επίδομα 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους, αφού έχει κόψει τα 900 εκατομμύρια, σε μόνιμη βάση. Αυτοί είστε! Αυτού του τύπου την πολιτική υπηρετείτε», τόνισε η πρώην υπουργός Εργασίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News