565
Ο Νίκος Δένδιας θα απουσιάσει από την πρεμιέρα της κυβέρνησης στη Βουλή, λόγω του πρώτου του ταξιδιού με την ιδιότητα του υπ. Εξωτερικών στην Ουάσινγκτον | INTIMEnews

Στις ΗΠΑ ο Δένδιας – συνάντηση με Πομπέο

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2019, 12:17
Ο Νίκος Δένδιας θα απουσιάσει από την πρεμιέρα της κυβέρνησης στη Βουλή, λόγω του πρώτου του ταξιδιού με την ιδιότητα του υπ. Εξωτερικών στην Ουάσινγκτον
|INTIMEnews

Στις ΗΠΑ ο Δένδιας – συνάντηση με Πομπέο

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2019, 12:17

Στην Ουάσινγκτον μεταβαίνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συναντηθεί με τον αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο.  Επί τάπητος θα τεθούν οι εξελίξεις στην περιοχή στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με τις επίμονες παραβιάσεις των Τούρκων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αλλά και με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά την απόκτηση των ρωσικών S-400 από την Αγκυρα.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο και ανταποκριτή στην αμερικανική πρωτεύουσα, Μιχάλη Ιγνατίου, η συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει προγραμματιστεί για τις 10.30 (τοπική ώρα) της Τετάρτης, 17 Ιουλίου.

Οι πρώτες εκτιμήσεις στον ξένο Τύπο αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα ξεπεράσει τη σκληρή γραμμή των «γερακιών» του Πενταγώνου και, αν δεν αναβάλει τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, θα παρέμβει ώστε να μειωθεί σημαντικά ο αντίκτυπος που θα έχουν.

«Οι αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας που πιθανότατα θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες, εκτιμάται ότι θα έχουν ελάχιστο αντίκτυπο και γι΄ αυτό δύσκολα μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα», σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

Oι κυρώσεις θα είναι τόσο ασήμαντες,  ώστε «οι επενδυτές πιθανότατα δεν θα αντιδράσουν τόσο αρνητικά όσο αντέδρασαν με την αντικατάσταση του κεντρικού τραπεζίτη της Τουρκίας  Μουράτ Τσεντίκαγια πριν από μερικές ημέρες», εκτιμούν άλλοι αναλυτές τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο.

Ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε για το θέμα ότι είναι στο χέρι του Ντόναλντ Τραμπ να άρει τις ενδεχόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk, εκτίμηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν ότι ο αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να βρει «κάποιον συμβιβασμό» στην όλη διαμάχη.

«Αγοράζοντας τους S-400 δεν προετοιμαζόμαστε για πόλεμο. Προσπαθούμε να εγγυηθούμε την ειρήνη και την εθνική ασφάλειά μας» διαβεβαίωσε ο Ερντογάν και επέμεινε ότι η αγορά των S-400 δεν ήταν μια «επιλογή αλλά μια υποχρέωση».

«Η συμφωνία για τους S-400 είναι αυτή τη στιγμή η σημαντικότερη συμφωνία στην ιστορία μας» υπογράμμισε ο Ερντογάν, σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, επιχειρώντας να απαντήσει σε όσους αποκαλούν την απόκτηση του ρωσικού συστήματος ως ένα από τα μεγαλύτερα -αν όχι το μεγαλύτερο- λάθη στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.

Οι «28» αποφασίζουν για τις πρώτες κυρώσεις

Και όλα αυτά ενώ το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, συνεδριάζει υπό την προεδρία της Υπάτης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, προκειμένου να υιοθετήσει επισήμως μέτρα κατά της Τουρκίας, ως απάντηση στη συνεχιζόμενη παράνομη δραστηριότητά της εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο περιθώριο της συνεδρίασης του Συμβουλίου, ο Νίκος Δένδιας είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον κύπριο ομόλογό  του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Το πακέτο των μέτρων το οποίο προετοιμάστηκε από το Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων (Coreper) μετά από εισήγηση της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), εγκρίθηκε αρχικά με σιωπηρή διαδικασία που έληξε το απόγευμα της Παρασκευής (περισσότερα εδώ).

Στο πακέτο των κυρώσεων περιλαμβάνεται η περικοπή κοινοτικών κονδυλίων ύψους 146 εκ. ευρώ από τα προενταξιακά κονδύλια της Τουρκίας (ΙPA-II κάτι που έχει προβλεφθεί ήδη στη γενική θέση του Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό του 2020), το «πάγωμα» της επενδυτικής δραστηριότητας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Τουρκία, καθώς και της αεροπορικής συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας, όπως και η ακύρωση μιας σειράς διαλόγων υψηλού επιπέδου ΕΕ- Τουρκίας σε σχέση με την οικονομία, την ενέργεια, τις μεταφορές και τη γεωργία (ο τελευταίος έχει ήδη ακυρωθεί και στην πράξη).

Τέλος, οι «28» θα προβλέπουν ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ή περαιτέρω κλιμάκωσης από την πλευρά της Αγκυρας , η ΕΕ είναι έτοιμη και για στοχευμένα μέτρα κατά προσώπων και εταιρειών που σχετίζονται με τις γεωτρήσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...