724
Ο Πρωθυπουργός στις καθιερωμένες χειραψίες με κινέζους ανώτατους αξιωματούχους. Πίσω του διακρίνεται η σύζυγός του, Περιστέρα Μπαζιάνα | ΓτΠ Andrea Bonetti /INTIMENEWS

Ο Τσίπρας στο Πεκίνο: «Η σχέση μας με την Κίνα είναι ένα ποδήλατο»

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2016, 19:22
Ο Πρωθυπουργός στις καθιερωμένες χειραψίες με κινέζους ανώτατους αξιωματούχους. Πίσω του διακρίνεται η σύζυγός του, Περιστέρα Μπαζιάνα
|ΓτΠ Andrea Bonetti /INTIMENEWS

Ο Τσίπρας στο Πεκίνο: «Η σχέση μας με την Κίνα είναι ένα ποδήλατο»

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2016, 19:22

Με την τελετή υποδοχής, μπροστά από το Λαϊκό Κογκρέσο, στην πλατεία Τιεν Αν Μεν στο Πεκίνο, άρχισε η επίσημη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα. Παρουσία του κινέζου ομολόγου του, Λι Κετσιάνγκ, πραγματοποιήθηκε η ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών. Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Λι Κετσιάνγκ επιθεώρησαν τιμητικό άγημα από άνδρες και γυναίκες του στρατού και της αεροπορίας της Κίνας. Προς τιμήν του Αλέξη Τσίπρα, πραγματοποιήθηκαν 21 κανονιοβολισμοί, την ώρα που η γαλανόλευκη σημαία της Ελλάδας κυμάτιζε στο Μέγαρο του Λαϊκού Κονγκρέσου.

Σε πολύ φιλικό κλίμα εξελίχτηκε η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Λι Κετσιάνγκ. Χαρακτηριστική ήταν η στιχομυθία των δύο πρωθυπουργών για τις ενδυματολογικές προτιμήσεις τους, με τον κ. Κετσιάνγκ να σημειώνει ότι «έχουμε τόσο πολύ ειλικρινείς σχέσεις και γι’ αυτό τον λόγο, κατά τη συνάντησή μας, βγάλαμε τις γραβάτες». Οπως είπε χαριτολογώντας ο κ. Τσίπρας, «δεν κατάφερα να εξάγω το ντύσιμο χωρίς γραβάτα στην Ευρώπη, αλλά το κατάφερα στην Κίνα». Ο κ. Λι Κετσιάνγκ απάντησε λέγοντας ότι η Κίνα είναι μια μεγάλη εξαγωγική χώρα, αλλά «είμαστε πρόθυμοι να εισάγουμε προϊόντα, αρκεί να είναι ποιοτικά!». Απολύτως ειλικρινείς χαρακτήρισε ο κινέζος πρωθυπουργός τις σχέσεις Ελλάδας- Κίνας και υπογράμμισε ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις βλέπουν θετικά την επενδυτική αγορά της χώρας μας. Μιλώντας στο φόρουμ Ελλήνων και κινέζων επιχειρηματιών, στο Πεκίνο, πρόσθεσε ότι η Κίνα θα βοηθήσει την Ελλάδα να γίνει πιο δυνατή σε μια δυνατή Ευρώπη. «Το ισχυρό μήνυμα που στέλνουμε στις διεθνείς αγορές είναι ότι η Ελλάδα εισέρχεται οριστικά σε μια νέα φάση» τόνισε από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός, από το βήμα του φόρουμ.

Ο έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και πρόσθεσε ότι η συμφωνία που επετεύχθη πρόσφατα βοηθάει τη χώρα να σταθεί στα πόδια της. «Και το κλείσιμο της αξιολόγησης επικυρώνει αυτή την προσπάθεια». Αναφερόμενος στον νέο αναπτυξιακό νόμο, επισήμανε ότι δημιουργούνται σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες χαμηλού ρίσκου στην Ελλάδα. «Επιδιώκουμε ένα επενδυτικό σοκ δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων για να χτυπήσουμε την αποεπένδυση και να αντιμετωπίσουμε την ανεργία» σημείωσε. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ακόμη ότι η συμφωνία με την Cosco είναι αμοιβαία επωφελής και υπογράμμισε ότι «με την Κίνα είμαστε στρατηγικοί εταίροι και όχι απλώς ευκαιριακοί συναλλασσόμενοι». «Η Κίνα», συμπλήρωσε, «μπορεί να υπολογίζει στην ψυχή της Μεσογείου, την Ελλάδα».

Εξι ελληνικές επενδυτικές προτάσεις, με την κινεζική πλευρά να δείχνει ιδιαίτερα θετική, αποτέλεσαν τη βάση της συζήτησης στις επαφές του Αλέξη Τσίπρα με τον κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ελληνικές προτάσεις αφορούν:

Επενδύσεις στο Θριάσιο, τα ναυπηγεία και το Καστέλι, και ειδικότερα τη συμμετοχή κινεζικών εταιρειών στους διαγωνισμούς για Θριάσιο και Καστέλι, καθώς διερεύνηση της δυνατότητας ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.

-Επένδυση στον τραπεζικό τομέα.

-Διεύρυνση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων στην Κίνα.

-Ερευνα και καινοτομία. Δημιουργία κέντρου Research and Development στην Ελλάδα.

-Επενδύσεις σε τουριστικά ακίνητα. Αύξηση τουρισμού, απ’ ευθείας πτήση Πεκίνο- Αθήνα.

-Συνεργασία στον πολιτιστικό τομέα και την εκπαίδευση.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Λαϊκού Κογκρέσου, Γιανγκ Ντεγιάνγκ. Κατά τη συνάντησή τους, ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η σχέση Ελλάδας-Κίνας είναι στρατηγικής σημασίας.

«Η σχέση μας με την Κίνα είναι ένα ποδήλατο. Η μία ρόδα είναι η οικονομική συνεργασία και η άλλη, η συνεργασία στον πολιτισμό και την παιδεία υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στις σχέσεις των δύο χωρών, για να προσθέσει: «Εμείς είμαστε οι ποδηλάτες που θα αναπτύξουμε τις δύο χώρες μας».

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η επίσκεψή του στην Κίνα «συμπίπτει με τη χρονική στιγμή που η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και επιδιώκει να αποτελέσει πόλο σταθερότητας, ανάπτυξης και προώθησης των πολιτιστικών αξιών και του ανθρωπισμού.

Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα αναπτύσσονται σε αμοιβαία επωφελή βάση. Η Κίνα έχει ως στρατηγικό στόχο την πολιτική της “μίας ζώνης, ενός δρόμου”, η Ελλάδα έχει ως στόχο την ανάπτυξή της σε όλους τους τομείς. Η Κίνα έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο την αναζωογόνησή της και από την πλευρά της, η Ελλάδα έχει στόχο την εθνική της αναγέννηση έως το 2021», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Λαϊκού Κογκρέσου τόνισε ότι «η Κίνα είναι η κοιτίδα του ανατολικού πολιτισμού και η Ελλάδα του δυτικού, για να συμπληρώσει ότι στα 44 χρόνια που έχουν καθιδρυθεί οι σχέσεις των δύο χωρών, προχωρούν ιδιαίτερα δυναμικά».

Ο κ. Ντεγιάνγκ εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι Ελλάδα πέρασε με θετικό τρόπο τη φάση της αξιολόγησης, ενώ πρόσθεσε ότι θα επιδιώξει για να γίνει συνάντηση των προέδρων των δύο κοινοβουλευτικών σωμάτων, Ελλάδας και Κίνας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...