236
Ο Τζουζέπε Κόντε καλωσορίζει τον Αλέξη Τσίπρα στο Παλέρμο τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου | EPA/MIKE PALAZZOTTO

Ο Τσίπρας στη Σικελία, στη διάσκεψη για το λιβυκό ζήτημα

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2018, 23:53
Ο Τζουζέπε Κόντε καλωσορίζει τον Αλέξη Τσίπρα στο Παλέρμο τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου
|EPA/MIKE PALAZZOTTO

Ο Τσίπρας στη Σικελία, στη διάσκεψη για το λιβυκό ζήτημα

Protagon Team Protagon Team 12 Νοεμβρίου 2018, 23:53

Την πρώτη συνάντησή του στο Παλέρμο, στο πλαίσιο της «Διάσκεψης για τη Λιβύη», είχε το βράδυ της Δευτέρας ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καθώς συζήτησε με τον ιταλό ομόλογό του Τζουζέπε Κόντε θέματα διμερούς και γενικού ενδιαφέροντος.

Είχε προηγηθεί δείπνο, στο οποίο παρακάθησαν όλοι οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών που συμμετέχουν σε αυτή τη διεθνή διάσκεψη.

Την Τρίτη το πρωί είναι προγραμματισμένη η έναρξη των εργασιών της διεθνούς διάσκεψης στην οποία μετέχουν ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Γκασάν Σαλαμέ, ο αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, η ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, ο πρόεδρος της Τυνησίας Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι, αλλά και ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Από λιβυκής πλευράς είναι παρών ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης, Φαγιέζ αλ Σαράζ, ενώ ο ισχυρός άνδρας της Βεγγάζης, στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, δεν θα πάρει μέρος στην επίσημη διάσκεψη, αλλά σε μια παράλληλη συνάντηση, στο περιθώριο των κεντρικών εργασιών, η οποία θα γίνει στα προάστια της σικελικής πρωτεύουσας. Συνολικά, οι αντιπροσωπείες είναι τριάντα οκτώ.

Η διάσκεψη αυτή είναι μία πρωτοβουλία της ιταλικής κυβέρνησης, με στόχο τον καθορισμό ενός «οδικού χάρτη» για το μέλλον της βορειοαφρικανικής αραβικής χώρας.

Καλωσορίζοντας όλους, ο ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι η διάσκεψη στο Παλέρμο έχει στόχο να βοηθήσει «τον λαό της Λιβύης, ώστε να μπορεί να αποφασίσει με δημοκρατικό τρόπο το μέλλον του». Ενα μέλλον που προϋποθέτει «τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ των ενόπλων ομάδων» ώστε να ξεκινήσει μία «διαδικασία σταθεροποίησης».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...