441
|

Ο Τσίπρας ενηλικιώνεται 4.0

Ο Τσίπρας ενηλικιώνεται 4.0

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την πρώτη θέση στις εκλογές της 17ης Ιουνίου του 2012, επειδή οι αντικρουόμενες θέσεις στελεχών του για το ευρώ φόβισαν πολλούς ψηφοφόρους. Έτσι λένε οι περισσότεροι αναλυτές των δημοσκοπήσεων.

Κανονικά, η ηγεσία του, παίρνοντας το μάθημα από αυτήν την ήττα, θα έπρεπε να είχε κόψει τα πόδια σε όσα στελέχη του κόμματος κάνουν αμφίσημες δηλώσεις για το νόμισμα, συντηρώντας τη σύγχυση. Δεν το έκανε, προφανώς γιατί δεν θέλει εσωτερικές αναταράξεις. Οι υποστηρικτές της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα είναι ένα υπολογίσιμο μέγεθος μέσα στο κόμμα και η ηγεσία του δεν θέλει να τους πετάξει έξω. Οι επόμενες εκλογές θα δείξουν αν κάνει -ή όχι- λάθος.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, τέτοιο θέμα δεν υφίσταται, πλέον. Η αλλαγή νομίσματος έχει τόσο βαριές συνέπειες για τη χώρα και τους πολίτες, που δεν υπάρχει κυβέρνηση να ανακινήσει τέτοιο θέμα. Το γνωρίζουν καλά οι σοβαρότεροι της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και είναι απορίας άξιον γιατί αφήνουν να σέρνεται αυτή η φιλολογία. Το πιθανότερο είναι ότι μέχρι τις εθνικές εκλογές θα το κλείσουν οριστικά και αμετάκλητα. Εκτός αν έχουν τάσεις αυτοκτονίας.

Μέχρι τότε, πάντως, ο κ. Τσίπρας θα κάνει κι άλλα, πολλά βήματα προς την πολιτική ενηλικίωση. Στα τρία προηγούμενα άρθρα μου με αυτόν τον τίτλο κατέγραψα ορισμένα από αυτά τα βήματα. Αυτές τις μέρες έκανε κι άλλα.

Προφανώς συνειδητοποίησε τι έπαθαν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς, οι οποίοι είχαν δώσει αφειδώς υποσχέσεις -κι ας γνώριζαν καλά την οικτρή οικονομική κατάσταση- τις οποίες ξέχασαν μόλις ανέλαβαν την εξουσία.

Σιγά-σιγά και ο κ. Τσίπρας καταλαβαίνει ότι πρέπει να προσγειώσει τις προσδοκίες των ψηφοφόρων, τις οποίες ο ίδιος έχει καλλιεργήσει όλα αυτά τα χρόνια. Γι’ αυτό μόλις προχτές είπε, από την τηλεόραση του ALPHA, ότι δεν είναι ο Χάρι Πότερ για να αποκαταστήσει σε μια ημέρα όσα οι άλλοι κατέστρεψαν σε τέσσερα χρόνια.

Έτσι, το εν συνεχεία «μάζεμα» των κατά καιρούς υποσχέσεων (ΔΕΝ θα επαναφέρει τον 13ο και 14ο μισθό στο Δημόσιο, ΔΕΝ θα αποκαταστήσει τις συντάξεις, παρά μόνο τις χαμηλότερες και σταδιακά, ΔΕΝ θα επαναπροσλάβει όλους τους απολυθέντες κ.ά.) ήρθε ως απόλυτα φυσική συνέπεια.

Δεν ξέρω πόσους ψηφοφόρους θα χάσει ή θα κερδίσει από αυτήν την αναίρεση παλιότερων υποσχέσεων, αλλά η στροφή προς τον ρεαλισμό είναι καλό σημάδι. Αν ο Παπανδρέου και ο Σαμαράς είχαν υποσχεθεί λιγότερα πριν αναλάβουν την πρωθυπουργία, τα πράγματα γι΄ αυτούς -και για τη χώρα- θα ήταν καλύτερα. Αν ο Τσίπρας βρει το θάρρος να πει λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές -όποτε γίνουν- «δεν δίνω καμιά υπόσχεση, αν δεν δω τι θα παραλάβω», θα έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την υπευθυνότητα.

Θα είναι η οριστική ενηλικίωσή του. Και, τότε, ίσως κερδίσει και την κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων που σήμερα φοβούνται τις παλινωδίες και δυσπιστούν στις υποσχέσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News