514
|

Ο πρέσβης και η Παιδεία

Avatar Μόδεστος Σιώτος 5 Σεπτεμβρίου 2011, 03:00

Ο πρέσβης και η Παιδεία

Avatar Μόδεστος Σιώτος 5 Σεπτεμβρίου 2011, 03:00

Με τις κινητοποιήσεις στο χώρο της Παιδείας να συγκλονίζουν την ελληνική κοινωνία, ένα έγγραφο με συνομιλίες της Υπουργού Παιδείας, κας Άννας Διαμαντοπούλου, με τον αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρτ, διέρρευσε μέσω του Wikileaks.

Τον Απρίλιο του 2010, η κα Διαμαντόπουλου συζήτησε με τον Πρέσβη για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τις πολιτικές δυσκολίες που θα έκρυβε η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των ΑΕΙ καθώς και τον ρόλο του συνδικάτου των πανεπιστημιακών σε μία εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Συγκεκριμένα, ο κος Σπέκχαρτ λειτουργώντας ως “εκπρόσωπος” των κολεγίων Deree και Anatolia, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για τη μη αναγνώριση των κολεγίων, την επιθυμία να υπάρξουν φορολογικές ελαφρύνσεις στα αμερικανικά κολέγια στην Ελλάδα ως Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί ενώ ζήτησε από την Υπουργό ακόμη και να κανονίσει ραντεβού μεταξύ του Προέδρου του Deree και του Υφυπουργού Παιδείας.
Σε άλλο σημείο των συνομιλιών, η κα Διαμαντοπούλου έδωσε μαθήματα νομικών και πολιτικών επιστημών στον Πρέσβη αφού προκειμένου να του εξηγήσει το λόγο που δεν μπορεί να προχωρήσει ένα σχέδιο ιδιωτικοποίησης των ΑΕΙ, δήλωσε πως δεν μπορεί να προχωρήσει στην απαραίτητη αναθεώρηση του Συντάγματος γιατί αυτό συνεπάγεται τεράστιο πολιτικό κόστος και μία κοινωνική αναταραχή που πιθανώς να διέλυε το ΠΑΣΟΚ.
Αίσθηση προκαλεί και η διαβεβαίωση της Υπουργού στις συνομιλίες με τον αμερικανό πρέσβη ότι η ΠΟΣΔΕΠ μιλάει με την κυβέρνηση  για να δρομολογηθούν μεταρρυθμίσεις. «Η Διαμαντοπούλου», όπως λέει ο ίδιος ο πρεσβευτής στην αναφορά του, «ανέφερε ότι το συνδικάτο των πανεπιστημιακών, η ΠΟΣΔΕΠ, […] εργάζεται από κοινού με το Υπουργείο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση». Η δήλωση αυτή ήλθε μετά από τη δήλωση του Αμερικανού πρέσβη πως είναι πρόθυμος να "βοηθήσει” σε διάφορους τομείς μία εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Αυθόρμητα εγείρονται ερωτήματα: για ποιο λόγο ελληνίδα Υπουργός Παιδείας δίνει αναφορά στον Αμερικανό πρέσβη για εκπαιδευτικά ζητήματα; Γιατί η Υπουργός- κατόπιν πίεσης αμερικανικού αξιωματούχου- κανονίζει ραντεβού μεταξύ ενός  κολεγίου και του Υφυπουργού; Με ποιους συνομιλούσε από  την ΠΟΣΔΕΠ η κα Διαμαντοπούλου και ποιο το περιεχόμενο των συζητήσεων;

Νομίζω πως αυτά τα ερωτήματα χρειάζονται μία απάντηση στη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία που ο νόμος για τα ΑΕΙ έχει διχάσει για τα καλά την ελληνική κοινωνία και η εφαρμογή του θα είναι προάγγελος των μελλοντικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης.

ΥΓ1: Είναι ελαφρώς ειρωνικό η κα Διαμαντοπούλου να κατηγορεί ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα πως ενδιαφερόμενη μόνο για τα κομματικά/παραταξιακά της συμφέροντα εμποδίζει την πρόοδο στην Παιδεία όταν η ίδια  φαίνεται πως παράγει πολιτικό έργο σκεπτόμενη το πολιτικό της κόστος καθώς και το κόστος για το κόμμα στο οποίο ανήκει.

ΥΓ2: Θα ήθελα να κλείσω εκφράζοντας την απορία μου σχετικά με το γεγονός ότι σχεδόν σε κανένα από τα μεγάλα ειδησεογραφικά sites και τις εφημερίδες δεν υπήρξε κάποιο ρεπορτάζ σχετικά με τις συγκεκριμένες συνομιλίες. Το έγγραφο δημοσιεύτηκε στις 2 Αυγούστου, πριν από τρεις ημέρες δηλαδή, και από τότε η μόνη αναφορά  που έγινε ήταν σε άρθρα που ανέφεραν αποκαλύψεις του Wikileaks αναφορικά με μέλη της κυβέρνησης. Ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί με νύχια και με δόντια να παρουσιάσει το νόμο ως μάννα εξ ουρανού και ο νόμος Διαμαντοπούλου είναι το πρώτο θέμα αυτό τον καιρό, το συγκεκριμένο έγγραφο πέρασε μάλλον στα ψηλά από τα “ανεξάρτητα” ΜΜΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News