357
|

Ο πίθος των Δαναΐδων

Θάνος Βερέμης Θάνος Βερέμης 5 Φεβρουαρίου 2012, 02:13

Ο πίθος των Δαναΐδων

Θάνος Βερέμης Θάνος Βερέμης 5 Φεβρουαρίου 2012, 02:13

Χωρίς ίσως να το καταλαβαίνουν, οι πολιτικοί μας διαμορφώνουν μεταξύ τους συναινέσεις καταστροφικές για το μέλλον της χώρας.
  
Η Νέα Δημοκρατία και τα κόμματα της Αριστεράς συμφωνούν ότι η ταχεία διεξαγωγή εκλογών έχει μεγαλύτερη σημασία από την αποτροπή μιας άτακτης χρεοκοπίας. Καθιστούν έτσι πιθανή την έξοδο από την ευρωζώνη χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι η επιστροφή στη δραχμή θα συνοδεύεται αναγκαστικά από άγρια δόση προστατευτισμού: δασμολογική επιβάρυνση των εισαγομένων ειδών και επιδότηση των εξαγωγών, μεγάλη υποτίμηση του νομίσματος και απαγόρευση εξαγωγής συναλλάγματος. Στην ευρωπαϊκή κοινή αγορά τα μέτρα αυτά απαγορεύονται. Θα αναγκαστούμε συνεπώς να επιστρέψουμε εκεί που βρισκόμασταν το 1980, αλλά με μια Ε.Ε. με τρεις φορές τα μέλη που είχε τότε και μια ανατολική Μεσόγειο που σταδιακά καθίσταται ζώνη τουρκικής επιρροής.
  
Η έντονη ανταλλαγή κατηγοριών στη Βουλή ανάμεσα στον Υπουργό Οικονομικών και τον αρχηγό του Σύριζα, προδίδει τη βαθιά άγνοια που επικρατεί στις τάξεις της Αριστεράς. Τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και η κα. Παπαρήγα φαίνεται από τα αποφθέγματά τους ότι πιστεύουν στην επικράτηση της επανάστασης που επαγγέλλονται ευθύς μόλις αρνηθούμε στους πιστωτές μας να τιμήσουμε τα χρέη μας. Το τί θα τρώνε οι πολίτες της χώρας αυτής αφού συντελεστεί το ηρωικό μας όχι και η αντίσταση στη τρόικα θα το μάθουμε πιθανότατα από τους κκ. Θεοδωράκη, Γλέζο και Κασιμάτη.
  
Το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ με τα ποσοστά τους να καταπίπτουν στις δημοσκοπήσεις δεν βιάζονται καθόλου για τις εκλογές. Φαίνονται έτσι συνετότεροι στις δημόσιες δηλώσεις τους από όλους τους άλλους. Ο υπό προθεσμία ωστόσο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τις «κόκκινες γραμμές» του δεν μπορεί ακόμα να αντιληφθεί ότι χωρίς να ελαττωθεί η μαύρη τρύπα του δημοσίου η οικονομία δεν θα αποκτήσει ποτέ πρωτογενές πλεόνασμα. Όλες οι αιματηρές οικονομίες μας και τα δάνεια που επιδιώκουμε να συνάψουμε δεν θα φτάσουν για να γεμίσει ο πίθος των Δαναΐδων του χρέους μας.

Αναμένουμε όλοι με αγωνία να λάβουν οι ηγέτες των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος της Ελλάδος όποτε τελικά προσέλθουν στην πιο κρίσιμη σύσκεψή τους με τον Πρωθυπουργό για να αποφασίσουν αν θα πτωχεύσουμε ή όχι κι αν θα παραμείνουμε στην ευρωζώνη και στην Ε.Ε. ή όχι.
 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News