287
Το... περιζήτητο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης | IntimeNews

Ntv για Αλεξανδρούπολη: Γιατί μετρά τόσο πολύ για το ΝΑΤΟ ένα μικρό ελληνικό λιμάνι

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2022, 12:32
Το... περιζήτητο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
|IntimeNews

Ntv για Αλεξανδρούπολη: Γιατί μετρά τόσο πολύ για το ΝΑΤΟ ένα μικρό ελληνικό λιμάνι

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2022, 12:32

Στη στρατηγική σημασία του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, μέσω του οποίου το ΝΑΤΟ ανεφοδιάζει τις δυνάμεις του στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά και προμηθεύει με οπλισμό την Ουκρανία, αναφέρεται με δημοσίευμά της η ιστοσελίδα του γερμανικού τηλεοπτικού σταθμού Ntv.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι πιθανόν να προκαλεί αναστάτωση στη Συμμαχία η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει το λιμάνι καθώς «μπορεί μελλοντικά να ελέγχεται από μια κοινοπραξία που έχει στενούς δεσμούς με τη Ρωσία».

«Η Αλεξανδρούπολη είναι κόμβος για το ΝΑΤΟ, προκειμένου να στέλνει ανεφοδιασμό στην Ανατ. Ευρώπη και όπλα στην Ουκρανία. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ιδιωτικοποιήσει το λιμάνι. Έτσι, μπορεί μελλοντικά να ελέγχεται από μια κοινοπραξία που έχει στενούς δεσμούς με τη Ρωσία» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το Σάββατο μάλιστα λήγει η προθεσμία για την υποβολή προσφορών, με τον όμιλο Κοπελούζου, που εκτιμάται ότι διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με το Κρεμλίνο, να είναι ο βασικός υποψήφιος για την απόκτηση του λιμένα. Πίσω από άλλους δύο υποψήφιους ομίλους βρίσκονται αμερικανοί επενδυτές, ενώ στον διαγωνισμό συμμετέχει και ο όμιλος του Ιβάν Σαββίδη.

Το δημοσίευμα περιγράφει τις σχέσεις του «ελληνορώσου ολιγάρχη» με το Κρεμλίνο, ενώ σημειώνει ότι τις περισσότερες πιθανότητες απόκτησης του πλειοψηφικού πακέτου του λιμένα της Αλεξανδρούπολης έχει ο όμιλος Κοπελούζου, που σύμφωνα με το Economist, διατηρεί μακροχρόνιες εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία και θεωρείται εδώ και τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες ως μεσάζων για τα συμφέροντα της Ρωσίας στην Ελλάδα. Επιπλέον, η εταιρεία του είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής για τον σχεδιαζόμενο τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που επικαλείται το γερμανικό κανάλι, η αμερικανική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές στην ελληνική πλευρά ότι θα την ικανοποιούσε αν στο μέλλον ήταν αμερικανική η εταιρεία διαχείρισης του λιμένα, καθώς υπάρχει ανησυχία ότι η Ρωσία σε διαφορετική περίπτωση θα λάμβανε γνώση των δραστηριοτήτων στο λιμάνι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...