430
|

Mε πικράνατε, κύριε Παπούλια

Avatar Σοφία Τσιλιγιάννη 17 Φεβρουαρίου 2012, 07:08

Mε πικράνατε, κύριε Παπούλια

Avatar Σοφία Τσιλιγιάννη 17 Φεβρουαρίου 2012, 07:08

«Οι μαύροι μυρίζουν», «οι Έλληνες είναι τεμπέληδες», «οι Γερμανοί είναι ναζί».

Στα εγχειρίδια κοινωνιολογίας όλου του πλανήτη, οι γενικεύσεις – για φυλές, για λαούς, για κοινωνικές ομάδες – οδηγούν στα στερεότυπα και τα στερεότυπα στην προκατάληψη. Η προκατάληψη οδηγεί στο φασισμό. Κύριε Πρόεδρε, με πικράνατε. Και σας εκτιμούσα, και σας εκτιμώ. Θεωρώ όμως εξαιρετικά σκοτεινή στιγμή την χθεσινή σας δήλωση, στο σύνολο της φωτεινής πολιτικής σας παρουσίας.

Πρωί-πρωί είδα τη δήλωσή σας στην τηλεόραση: «ποιος είναι ο Σόιμπλε;» και χάρηκα. Να κάποιος που τα λέει τελικά, είπα. Και αμέσως μετά άκουσα: «Ποιοι είναι οι Γερμανοί; Ποιοι είναι οι Ολλανδοί; Ποιοι είναι οι Φινλανδοί;»  Ώπα, ώπα. Τι μας φταίνε οι λαοί; Από πού και ως πού καταγγέλλουμε συλλήβδην ολόκληρα έθνη για τις μ….…ς των πολιτικών τους; Γιατί, οι δικοί μας πολιτικοί είναι καλύτεροι; Ειδικά εμείς οι Έλληνες, που οι μ……..ς των δικών μας πολιτικών ανδρών μας έφεραν σ’ αυτή τη θέση, όπου ο κάθε γελοίος ξένος δημοσιογράφος μας αποκαλεί ως έθνος τεμπέληδες και ζητιάνους, εμείς πρώτοι δεν θα έπρεπε να είμαστε πιο προσεκτικοί; Να μην κάνουμε τα ίδια;

Θέλατε να βρίσετε τον Σόιμπλε; Μαζί σας. Τη Μέρκελ; Μαζί σας. Τον Φινλανδό υπουργό κύριο Στουμπ; Μαζί σας. Όχι όμως να καταφέρεστε εναντίον των λαών. Ένας λόγος παραπάνω που αναφερθήκατε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και τη στάση της Φινλανδίας και της Ολλανδίας. Ξαναζούμε πόλεμο, είναι αλήθεια. Πόλεμο οικονομικό, όχι τις μέρες του ’41. Δεν είναι ώρα να βρίζει ο ένας ευρωπαϊκός λαός τον άλλον. Είναι ώρα να βρούμε αυτά που μας ενώνουν και να σώσουμε με ύστατο αγώνα τις (ενωμένες, καλώς ή κακώς) οικονομίες μας.

«Ποιοι είναι οι Ολλανδοί;» Κύριε Πρόεδρε, οι σημερινοί Ολλανδοί δεν είχαν τη δυνατότητα να πολεμήσουν τους ναζί, διότι απλούστατα δεν είχαν γεννηθεί ακόμη. Θέλετε να τους ψέξετε για την επιλογή (κάποιων, πολιτικών ανδρών) παππούδων τους; Οι σημερινοί Ολλανδοί είναι που κόβουν τις δικές τους συντάξεις για να πληρώσουν τα δικά μας χρέη. Τα χρέη που δικαίως ή αδίκως μας φορτώθηκαν. Αδίκως, λέω, αλλά δεν έχει καμία σημασία.

Δεν είναι η ώρα να βρίζονται οι λαοί μεταξύ τους. Μας λένε ζητιάνους, μας λένε μπαταχτσήδες (η Θεσσαλονίκη μέσα μου εκφράζεται), μας λένε τεμπέληδες. Τους λέμε ναζί, τους λέμε φασίστες, τους λέμε απολίτιστους που έτρωγαν βελανίδια.

Λάθος, όλα λάθος.

Έπρεπε όλοι μαζί, Έλληνες, Γερμανοί, Φινλανδοί, Ολλανδοί, να βρίζουμε τους πολιτικούς μας, Έλληνες, Γερμανούς, Φινλανδούς, Ολλανδούς, που μας έφεραν εδώ που μας έφεραν και είναι ανίκανοι τώρα να αντιμετωπίσουν με αίσθημα ευθύνης την κρίση και κοιτάνε μόνο τα μικροπολιτικά τους οφέλη και τα ποσοστά τους στις εκλογές.

Θέλετε να βρίσουμε μαζί τους πολιτικούς, κύριε Παπούλια; Μαζί σας. Αλλά όχι όλους… για να μην γενικεύουμε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News