488
Η ΚΟ της ΝΔ σε παλαιότερη συνεδρίασή της | INTIMEnews

Κατατέθηκε από τη ΝΔ η τροπολογία για το αφορολόγητο

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2019, 15:20
Η ΚΟ της ΝΔ σε παλαιότερη συνεδρίασή της
|INTIMEnews

Κατατέθηκε από τη ΝΔ η τροπολογία για το αφορολόγητο

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2019, 15:20

Την τροπολογία για τη μη μείωση του αφορολόγητου κατέθεσε η ΝΔ στη Βουλή -όπως είχε  προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης- καλώντας τον Πρωθυπουργό και τους βουλευτές της πλειοψηφίας να την ψηφίσουν.

Αυτό άλλωστε αναμένεται να ζητήσει και ο πρόεδρος της ΝΔ κατά την έναρξη της συζήτησης στο κοινοβούλιο, στις έξι το απόγευμα,  για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ενδειτικό ήταν το σχόλιο της Πειραιώς για την εξαγγελία της 13ης σύνταξης από τον Αλέξη Τσίπρα. Από τη μία δίνουν 13η σύνταξη και από την άλλη παίρνουν πίσω τη 12η μέσω της κατάργησης αφορολόγητου, επισημαίνετο χαρακτηριστικά.

Στη ΝΔ αμφισβητούν κατά πόσο ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει άμεσα στη νομοθέτηση για το αφορολόγητο, όπως και για τον αν υπάρχει συμφωνία – έγκριση της συγκεκριμένης ρύθμισης από τους θεσμούς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τροπολογίας της ΝΔ:

«ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

στο σχέδιο νόμου των Υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών με τίτλο «Ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τη Φορολογική Διοίκηση και τους ΟΤΑ α’ βαθμού, Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων και άλλες διατάξεις».

Θέμα: «Κατάργηση της προ-νομοθετημένης μείωσης του αφορολογήτου ορίου».

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Τα τέσσερα τελευταία χρόνια, η κυβερνητική πολιτική χαρακτηρίζεται από την υπερφορολόγηση, με θέσπιση νέων και την αύξηση σχεδόν όλων των άμεσων και έμμεσων φόρων, αλλά και κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων, όπως του ΕΚΑΣ και του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης. Αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής ήταν η κατάρρευση της μεσαίας τάξης και η φτωχοποίηση όλων των Ελλήνων, όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.) και άλλων εγχώριων και διεθνών οργανισμών.

Επιπλέον, με το άρθρο 10 του ν. 4472/2017 (ΦΕΚ 74 Α’/19.05.2017) η Κυβέρνηση, μόνη της, έχει προ-νομοθετήσει και νέα μεγάλη περικοπή των μειώσεων φόρου του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και επομένως του «αφορολογήτου ορίου» κατά περίπου τρείς χιλιάδες (3.000) ευρώ από 1.1.2020. Τη δεύτερη μείωση του αφορολόγητου ορίου από τη σημερινή Κυβέρνηση. Με αυτή τη μείωση του αφορολογήτου ορίου επέρχεται μια μεγάλη αύξηση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, ιδίως για τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και τους αγρότες, καθώς δεν συνοδεύεται με ουσιαστική μείωση των φορολογικών συντελεστών, ενώ διατηρείται αμετάβλητη η φορολογική κλίμακα.

Από το συνδυασμό των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης δια μέσω του ίδιου του Πρωθυπουργού, περί μη εφαρμογής της ψηφισμένης από την Κυβέρνησή του περαιτέρω μείωσης του αφορολογήτου και των αναγγελιών του κου Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περί δυνατότητας κατάργησης της προ-νομοθετημένης διάταξης, εφόσον υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο, συνιστά μονόδρομο η νομοθετική κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου.

Στο πλαίσιο αυτό, δεδομένου ότι συνιστά απόλυτη ανάγκη η περιστολή της πολιτικής της υπερφορολόγησης, η οποία φτωχοποιεί την κοινωνία, επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη, αποθαρρύνει τις επενδύσεις, στερεί θέσεις απασχόλησης και ενθαρρύνει την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή, η περαιτέρω αύξηση των φόρων, μέσω της μείωσης του αφορολογήτου ορίου, είναι αδιανόητη.

Για αυτό το λόγο, με την προτεινόμενη τροπολογία καταργείται το άρθρο 10 του ν. 4472/2017.

Β. ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Άρθρο …

Κατάργηση του άρθρου 10 του ν. 4472/2017

Το άρθρο 10 του ν. 4472/2017 (ΦΕΚ 74 Α’/19.05.2017) καταργείται.