358
|

Καιρίδης: «Μάστορας» ο Ερντογάν, πάει να «πουλήσει» ως επιτυχία την άρση του βέτο

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2022, 10:46

Καιρίδης: «Μάστορας» ο Ερντογάν, πάει να «πουλήσει» ως επιτυχία την άρση του βέτο

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2022, 10:46

Η σπουδή των ελεγχόμενων από το καθεστώς Ερντογάν Μέσων στην Τουρκία να παρουσιάσουν ως «θρίαμβο» την άρση του βέτο για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, προφανής και αναμενόμενη.

«Θρίαμβος στη Μαδρίτη», έγραψε η Sabah: Θρίαμβος στη Μαδρίτη. «Αποδέχθηκαν τους όρους (σ.σ. της Τουρκίας) και η κρίση ξεπεράστηκε», ήταν ο τίτλος της Hurriyet.

Στη Μαδρίτη ο Ερντογάν έδωσε τη μάχη της επικοινωνίας, ώστε να «πουλήσει» την άρση του βέτο ως επιτυχία στο εσωτερικό της χώρας του. Κατά μία άλλη ανάγνωση, ωστόσο, οι πιέσεις που ασκήθηκαν παρασκηνιακά από τους Αμερικανούς δεν άφησαν πολλά περιθώρια στον τούρκο πρόεδρο, με την πενταμερή της Μαδρίτης να μη διαρκεί παρά λίγα λεπτά.

Συμπέρασμα; Ο Ερντογάν ζήτησε πολλά και τελικά ήρε το βέτο παίρνοντας πολύ λιγότερα από όσα επιζητούσε.

«Ο Ερντογάν είναι μάστορας στην επικοινωνία, επιχειρεί να πουλήσει μια επιτυχία στο εσωτερικό της Τουρκίας. Αλλά το σκληρό ροκ που επιχείρησε να παίξει, κατέληξε στην άρση του βέτο της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία, “με το καλημέρα” της Συνόδου. Ηταν μια ήττα και για τον Πούτιν και τη Ρωσία που προκάλεσαν αυτή την ιστορική εξέλιξη. Δύο ουδέτερες χώρες με ιστορία ουδετερότητας αιώνων μπαίνουν στο ΝΑΤΟ», σημείωσε σε δηλώσεις του στο Μega ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Δημήτρης Καιρίδης.

Oσο για το «Μητσοτάκης γιοκ», τα… πείσματα του τούρκου προέδρου για το ενδεχόμενο μιας συνάντησης με τον Πρωθυπουργό, ο κ. Καιρίδης ήταν σαφής:

«Οποιος αποφεύγει τον διάλογο και δεν θέλει την επικοινωνία εκτίθεται. Τα μούτρα του Ερντογάν προς την Ελλάδα είναι πότε μούτρα και πότε γλύκες. Μας έχει συνηθίσει σε μεταστροφές. Στην τουρκική εξωτερική πολιτική έχει χαθεί η γραφειοκρατική συνέχεια του παρελθόντος, και έχει αποκτήσει έναν παράγοντα απρόβλεπτου που έχει να κάνει με τη συγκέντρωση όλης της εξουσίας στα χέρια ενός ηγέτη. Ο Ερντογάν υποτάσσει την εξωτερική πολιτική στις πολιτικές του ανάγκες και σκοπιμότητες».

«Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα σε μια Σύνοδο που θα προχωρήσει μπροστά το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ. Εχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, ιδίως εμείς εδώ στην Ευρώπη. Νομίζω ότι θα προχωρήσουμε στη σωστή κατεύθυνση», κατέληξε στη σχετική αναφορά του ο βουλευτής της ΝΔ

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...