750
|

Η τριλογία του μαύρου

Avatar Γιάννης Σιδέρης 15 Ιουνίου 2013, 00:05

Η τριλογία του μαύρου

Avatar Γιάννης Σιδέρης 15 Ιουνίου 2013, 00:05

Μαύρο στην ΕΡΤ
Φαντάζουν υποκριτικές οι αιτιάσεις των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, για το μαύρο στην ΕΡΤ. Εντάξει, το μαύρο ξύπνησε αντανακλαστικά, δημιούργησε συνειρμούς, σοκάρισε τη δημοκρατική ευαισθησία και βέβαια εξευτέλισε τη χώρα στο εξωτερικό. Ωστόσο, η ουσία παραμένει. Εφαρμόστηκε πρώτα στην ΕΡΤ, ως συμβολικός στόχος, καθώς η κατάργησή της έδινε την ψευδή εντύπωση στο πρωθυπουργικό επιτελείο πως ο κ. Σαμαράς θα παρουσιαζόταν ως ο ατρόμητος εξυγιαντής κακοφορμισμένων πληγών σε θεωρούμενους ως αμαρτωλούς θύλακες του Δημοσίου. Επίσης, τυχόν αναίμακτη επιτυχία της επίθεσης στην ΕΡΤ, θα διευκόλυνε την κυβέρνηση για επέλαση σε κάθε αρμό του Δημοσίου που θα έπρεπε να κοπεί. Την ευθυκρισία της απόφασης δείχνει βέβαια ο κουρνιαχτός που ξεσηκώθηκε!

Αν δεν ήταν η ΕΡΤ, θα ήταν κάποιος άλλος οργανισμός. Η μαζική σφαγή εργαζομένων θα ήταν ισόποση, έστω και αν δεν θα είχε τον συμβολισμό που εκπέμπει η ΕΡΤ. Όταν αποδέχεσαι να φύγουν τέσσερις χιλιάδες υπάλληλοι ως το τέλος του χρόνου και 8 έως 10 χιλιάδες ως το τέλος του το 2014, αυτοί δεν θα φύγουν με μακρόσυρτες αξιολογήσεις και ρυθμούς ελληνικού Δημοσίου. Θα κόψεις οργανισμούς, άρα θα κόψεις κεφάλια δικαίων και αδίκων. Το γνώριζαν αλλά το δέχτηκαν οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, παρότι εξανίστανται θεατρικά για το «μαύρο». 

Το πρόβλημα ξεκινάει από παλιά. Από τον καιρό που ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Παναγόπουλος και οι τότε υπουργοί Κατσέλη και Καστανίδης δημοσίως, αλλά και άλλοι υπουργοί ιδιωτικώς, μιλούσαν στους δημοσιογράφους για «κουκουλοφόρους», που συνομιλούσαν κρυφίως με την τρόικα και της επέβαλαν τις θελήσεις τους. Ετσι, ενώ αρχικά, επί του τότε υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ρέππα, οι τροϊκανοί είχαν αποδεχθεί ότι με το μέτρο της διαθεσιμότητας, της οικειοθελούς αποχώρησης και των ώριμων συνταξιοδοτήσεων, θα είχαν απομακρυνθεί, ως το τέλος του 2015, 150.000 εργαζόμενοι, ξάφνου άλλαξαν την απόφασή «τους».

Ο χαρακτηρισμός «κουκουλοφόροι» αφορούσε κύκλους του ΣΕΒ και του ΣΕΤΕ (Τουρισμός), οι οποίοι προσέγγιζαν τους -δήθεν άτεγκτους- τεχνοκράτες της τρόικα και ζητούσαν να υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο. Το «ατράνταχτο» επιχείρημα ήταν ότι δεν μπορούν αυτοί λόγω κρίσης να απολύουν κόσμο και να εμφανίζονται μόνο αυτοί ως οι απάνθρωποι στον κόσμο της εργασίας, ενώ «οι βολεμένοι του Δημοσίου» να μην έχουν καμία επίπτωση. Ο ανομολόγητος στόχος, βέβαια, ήταν η περαιτέρω συμπίεση των μισθών, η εντατικοποίηση της μαύρης εργασίας, ειδικά τον τουρισμό, και η ατιμώρητη απασχόληση αλλοδαπών εργαζομένων (σ.σ. ο Ολλανδός ανιματέρ του ξενοδοχείου της Κρήτης, που μαχαίρωσε τον 12χρονο Ρώσο, ήταν μεν τυχαία περίπτωση, αλλά ενδεικτική του οργίου ανασφάλιστης απασχόλησης αλλοδαπών στον συγκεκριμένο τομέα).

Η απόφαση για την ΕΡΤ ξεσήκωσε ένα τμήμα της κοινωνίας, που είχε αποσυρθεί με κατήφεια στους καναπέδες. Στο αίσθημα οικονομικής αποσταθεροποίησης, προστέθηκε και αυτό της δημοκρατικής – αναφερόμαστε στον απλό πολίτη και όχι στους επώνυμους επαγγελματίες της εύκολης μεγαλοστομίας που παρελαύνουν στα μικρόφωνα. 

Μαύρο στην ΕΕ
Μια διάχυτη αμηχανία έχει καταλάβει τους Ευρωπαίους τα τελευταία 24ωρα: Μπαρόζο, Επίτροποι, συστημικός Τύπος, αξιωματούχοι και κάθε λογής κομισάριοι, παρακολουθούν εμβρόντητοι την κυβέρνηση Σαμαρά να κινείται σε συντεταγμένες γαλατικού χωριού ενός παράλληλου σύμπαντος. Ολοι τους, με πρώτον Πόντιο Πιλάτο τον λαλίστατο Ολι Ρεν, προσπαθούν να απεκδυθούν των ευθυνών των. Η οικονομία διαλυμένη εξαιτίας τους, η δημοκρατία, γκρίζα σε φόντο μαύρο με τη συγκατάθεσή τους, η Ελλάδα έωλη και υπό διαρκή κατηγορία…
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, μετά την αδιανόητη στάση της Ε.Ε. που οδήγησε στο ναυάγιο της ΔΕΠΑ, νιώθει αποσταθεροποιημένος και θεωρεί ότι μετά τις γερμανικές εκλογές η εικόνα της Ελλάδας θα αποσυρθεί από το οπτικό πεδίο της Μέρκελ. Ότι η χώρα θα χρησιμοποιηθεί απλώς ως μοχλός (και εξιλαστήριο θύμα) της αντιπαράθεσης με το ΔΝΤ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Μαύρο στα ανατολικά
Εξαιτίας της παυλοφικής συμπεριφοράς της ΕΣΗΕΑ: (έχουμε ένα πρόβλημα, κάνουμε μια γενική απεργία!), λίγη σημασία δόθηκε στην ανακοίνωση του προέδρου Ομπάμα -αυτού που θέλησε να αποσύρει τη χώρα του από τα πολεμικά πεδία- ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν στρατιωτικό εξοπλισμό στη Συρία. Ο Ασαντ με τους συμμάχους του (Ρωσία, Ιράν, Χεσμπολάχ του Λιβάνου), είχαν πάρει φαλάγγι τους Σύρους αντικαθεστωτικούς, οι οποίοι συνεργάζονταν με φανατικούς μουσουλμάνους και επαγγελματίες μισθοφόρους από όλα τα μέρη του πλανήτη. Η απόφαση Ομπάμα είναι αιχμιακή γιατί αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού. 

Ο αμερικανικός εξοπλισμός είναι προηγμένος και θα έχει ειδικό βάρος στη ροή των πραγμάτων, καθώς οι Αγγλοι και άλλες χώρες θα στέλνουν συνεχώς όπλα στους αντικαθεστωτικούς. Αυτό σημαίνει, ενδεχομένως, εκτροπή σε γενικευμένο πόλεμο. Κάτι τέτοιο θα επηρεάσει το κλίμα σε όλη την περιοχή, καθώς η Τουρκία που είχε λουφάξει από την υπεροχή του Ασαντ μπορεί να ξαναβγεί στη σκηνή, απαιτώντας εισβολή στη Συρία ή, απλά, να παραχωρήσει τα εδάφη της ως βάση εξόρμησης.
Η ηγεσία της Ελλάδας, πάντως, κατάφερε να περικλείσει το οπτικό της πεδίο, σε ένα μόνο μαύρο: Αυτό της ΕΡΤ!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News