438
|

Η θεία από το Βερολίνο

Γιώργος Καρελιάς Γιώργος Καρελιάς 24 Σεπτεμβρίου 2014, 00:15

Η θεία από το Βερολίνο

Γιώργος Καρελιάς Γιώργος Καρελιάς 24 Σεπτεμβρίου 2014, 00:15

Τι έγινε χτες στο Βερολίνο; Δεν είχα εξαρχής καμιά αμφιβολία ότι οι μεν θα μιλούσαν για «νίκη» και οι δε για «φιάσκο». Ιδού η άμεση επιβεβαίωση. Εδώ πανηγυρίζουν οι αβανταδόροι του Σαμαρά, κι εδώ οι καταστροφολογούντες του ΣΥΡΙΖΑ.

Επί της ουσίας και οι δύο εκφράζουν την ίδια νοοτροπία: περιμένουν κάποιον ξένο να μας σώσει. Παλιά ήταν ο Αμερικανός μπάρμπα-Σαμ. Σήμερα είναι η θεία Άνγκελα από το Βερολίνο.

Τι συμβαίνει στην πράξη; Οι Γερμανοί δεν θέλουν ούτε να μας σώσουν, ούτε να μας καταστρέψουν. Δεν σκέφτονται έτσι. Έτσι σκέφτονται οι ψεκασμένοι και κολλημένοι Ελληνες. Οι Γερμανοί έχουν μια πολιτική και την εφαρμόζουν πιστά. Δύσκολα την αλλάζουν. Μπορεί να την αλλάξουν σε επιμέρους σημεία της, αν πειστούν ότι αυτή η αλλαγή δεν θα επιφέρει ζημιά στα γερμανικά (ή ευρωπαϊκά, όπως αυτοί τα βλέπουν) συμφέροντα. Γι’ αυτό δεν βιάζονται. Αντίθετα, η αργοπορία τους είναι παροιμιώδης.

Βιαζόμαστε, όμως, εμείς. Ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος ανακοίνωσαν το «τέλος του Μνημονίου» (έτσι κι αλλιώς το ευρωπαϊκό πρόγραμμα τελειώνει στο τέλος του έτους) και προανήγγειλαν  την αποχώρηση του ΔΝΤ, που κανονικά πρέπει να μείνει ενάμισι χρόνο ακόμα. Μπορεί να φύγει, βεβαίως, αν «δεν θέλουμε τα λεφτά του».

Ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος βιάζονται, βεβαίως, να ρυθμιστεί και το χρέος, ώστε να πάνε στις εκλογές παρουσιάζοντας ένα «ολοκληρωμένο success story»: τέλος τα Μνημόνια, η τρόικα, το ΔΝΤ, ρυθμίστηκε και το χρέος. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα λόγο να βιάζεται, αφού μια άμεση ρύθμιση του χρέους μπορεί να δώσει φιλί ζωής στη συγκυβέρνηση και να ζημιώσει εκλογικά εκείνον.

Κάπως έτσι είναι η εσωτερική εικόνα. Και η Μέρκελ; Φυσικά, θα προτιμούσε να μακροημερεύσει η σημερινή κυβέρνηση. Γι’ αυτό τα καλά λόγια της περισσεύουν. Όμως, στο ζήτημα της ρύθμισης του χρέους δεν φαίνεται να βιάζεται.

Ρύθμιση θα γίνει. Θα είναι επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων, κάτι που εσχάτως αποδέχεται και ο ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζοντας ότι οι Γερμανοί αποκλείουν «κούρεμα». Είναι ζητούμενο, όμως, αν αυτή η ρύθμιση, δηλαδή η προαναγγελία της, θα γίνει σύντομα (ας πούμε μέχρι την άνοιξη του 2015) ή αν θα περιμένουν να δουν τις εσωτερικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Αν συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι βουλευτών και εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η παρούσα κυβέρνηση θα συνεχίσει και η ρύθμιση του χρέους θα προσφερθεί στον κ. Σαμαρά ως προεκλογικό δώρο (όποτε επιλέξει να κάνει εκλογές). Αλλιώς θα γίνουν αμέσως εκλογές και οι Γερμανοί -και οι Ευρωπαίοι γενικότερα- θα περιμένουν να δουν τη νέα ελληνική κυβέρνηση, όποια κι αν είναι.

Η θεία από το Βερολίνο, λοιπόν, δεν έχει «δώρα», τουλάχιστον όπως τα φαντάζονται κάποιοι εδώ. Όμως, αν αποφασίσουν να μας κάνουν κάποιο «δωράκι» στο θέμα του χρέους, έχουν κάθε λόγο να το κάνουν σε μερικούς μήνες, αφού δουν πρώτα με ποιον θα έχουν να κάνουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News