413
|

Η νίκη του ΠΑΣΟΚ και η θεωρία του Χάους

Η νίκη του ΠΑΣΟΚ και η θεωρία του Χάους

Η θριαμβευτική νίκη του Γιώργου Παπανδρέου στις πρόσφατες εκλογές, και η κατάρρευση του μέχρι χθές παράκλητου –του Κώστα Καραμανλή- έδειξε για πολλοστή φορά μια απλή αλήθεια: Οτι η ιστορία δεν προβλέπεται, ούτε είναι “γραμμική”. Αποτελεί, αντίθετα, ένα χαοτικό φαινόμενο. Τότε μια μικρή αλλαγή στις παραμέτρους – διδάσκει η φυσική- αρκεί για να τινάξει τις “γραμμικές” εξισώσεις στον αέρα.

Οτι κάθε πρόβλεψη της Iστορίας είναι παρακινδυνευμένη, είναι άλλωστε περισσότερο από φανερό. Αρκεί να θυμηθούμε μόνον ότι λίγα χρόνια πριν, στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, μια θεαματική όσο και απροσδόκητη τρομοκρατική επίθεση στην Νέα Υόρκη άλλαξε την ροή των γεγονότων και τους παγκόσμιους συσχετισμούς.
Ενώ πριν από λίγες δεκαετίες ένα ολόκληρο σύστημα αξιών και πολιτικής εξουσίας, που είχε αποκληθεί “υπαρκτός σοσιαλισμός”, κατέρρευσε αναίμακτα και αιφνιδιαστικά, δίδοντας την θέση του σε μια βάρβαρη μορφή της καπιταλιστικής οικονομίας.

Στα δικά μας, και πάλι, στο Ελληνικό μικρόκοσμο. Η απόλυτη πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας και του ηγέτη της δεν ανατράπηκε από ένα καινούργιο κόμμα, και τον αρχηγό του. Αλλά, αντίθετα, από ένα κουρασμένο κόμμα- το ΠΑΣΟΚ- και ένα ηγέτη που είχε πολλαπλά αμφισβητηθεί, τόσο “συντροφικά” όσο και από την ίδια την κοινή γνώμη η τα μέσα ενημέρωσης. Τι άλλαξε, λοιπόν;

Στα χαοτικά φαινόμενα, που ανατρέπουν την ροή της ιστορίας, οι παράγοντες, που προκαλούν την “έκρηξη” των εξισώσεων, δεν είναι εύκολο να εντοπισθούν. Ούτε –πολύ περισσότερο- να περιγραφούν. Εμείς λοιπόν, που μας καλεί μια “πρωταγωνιστική” διεύθυνση στο διαδίκτυο “να σκεφτούμε διαφορετικά”, δεν πρέπει να μείνομε στο Βατοπέδιο, την οικονομική κρίση η την διάψευση των υποσχέσεων. Η αναζήτηση των αιτίων μιας ριζικής όπως φαίνεται αλλαγής, δεν είναι εύκολη υπόθεση, και υπερβαίνει τις τετριμμένες προσπάθειες ερμηνείας της.

Το σημαντικό ωστόσο γεγονός είναι άλλο: Οτι ένας ζωογόνος αέρας φαίνεται να πνέει στα δημόσια πράγματα, καί ότι ο Γιώργος –πρώην Γιωργάκης!- Παπανδρέου δείχνει αυτοπεποίθηση, σωστή προετοιμασία και τολμηρή σκέψη. Ηδη η κυβέρνηση, που σχημάτισε, ξεφεύγει από τους παλαιοκομματικούς κανόνες, και κινείται με περίσκεψη και όρεξη για δουλειά. Tαυτόχρονα – άλλο χαοτικό φαινόμενο και αυτό!- η Ελληνική κοινωνία, η παραδομένη στην απάθεια και στον επιφανειακό καταναλωτισμό, δείχνει σημάδια ανάτασης, και οι προσδοκίες της είναι ουσιαστικές.

Είναι λοιπόν όλα τόσο καλά, ώστε να είναι αληθινά; Προς το παρόν, το ρητό διαψεύδεται: Είναι όλα αληθινά. Αρκεί να θυμούνται, κυρίως οι σοβαροί άνθρωποι που μετέχουν με κάποια εξουσία στην σημερινή αλλαγή σελίδας, ότι η ιστορία είναι ένα χαοτικό φαινόμενο• και ότι αρκούν κάποιες μικρές μεταβολές στις παραμέτρους της, για να υπάρξει μια ριζικά διαφορετική ροή –ίσως και έκρηξη!- στις εξισώσεις της.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News